Obavijesti

News

Komentari 36

'Monsantovo sredstvo protiv korova vjerojatno uzrokuje rak'

'Monsantovo sredstvo protiv korova vjerojatno uzrokuje rak'
1

Agencija za istraživanje raka uvrstila je glifosat, aktivni sastojak herbicida, na listu onih koji su vjerojatno kancerogeni. Iz Monsanta kažu da dokazi to ne podržavaju

VIDEO

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je u petak kako najraširenije sredstvo protiv korova može "vjerojatno" uzrokovati rak, piše Reuters. Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) objavila je kako su glifosat, aktivni sastojak Monsantova herbicida Roundupa, klasificirali kao 'vjerojatno kancerogen za ljude'. Također su dodali i da postoje 'ograničeni dokazi' kako je glifosat kancerogen za ne-Hodgkinov limfom. 

Reagirali su i iz Monsanta i navode da znanstveni dokazi ne podržavaju ove zaključke i zatražili hitan sastanak sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom da im izlože svoje zaključke. 

- Ne znamo kako je IARC mogao donijeti zaključak, koji je toliko dramatično odstupio od nalaza svih regulatornih agencija u svijetu - rekao je u izjavi Philip Miller, Monsantov potpredsjednik za globalnu regulativu. 

Reuters navodi kako su brige oko glifosata na hrani u SAD-u česta tema debata u posljednje vrijeme, a Vermont je postao prva država u SAD-u koja je uvela obavezno označavanje hrane koja je genetski modificirana. 

Američka vlada inače kaže da je herbicid siguran, a Agencija za zaštitu okoliša (EPA) 2013. je dala odobrenje Monsantu za povišenu dopuštenu razinu glifosata. 

Ovaj se sastojak obično koristi na usjevima poput kukuruza i soje koji su genetski modificirani kako bi preživjeli. Izumio ga je baš Monsanto, koji ga je i prvi počeo prodavati. Sredstvo protiv korova detektirano je u hrani, vodi i zraku nakon prskanja, navodi WHO. No, razina korištenja glifosata je prilično niska u kućama i u blizini mjesta gdje bi javnost bila najviše izložena. Zdravstvena organizacija svoje je zaključke donijela na studijama izloženosti koje su objavljene nakon 2001. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe