Obavijesti

News

Komentari 707

Ispovijed Sotone: Uhvatio sam je za vrat, samo se opustila

Ispovijed Sotone: Uhvatio sam je za vrat, samo se opustila
36

Dragana Paravinju (43) su uhitili u nedjelju. Policiji je priznao da je ubio Antoniju Bilić (17). Prebacili su ga u zatvor Kula u Sarajevu i odredili jednomjesečni pritvor

VIDEO

20.00 - Ministarstvo pravde Srbije tražit će izručenje Dragana Paravinje od BiH, priopćili su u ponedjeljak. Ipak, pristat će na njegovo izručenje Hrvatskoj jer je ovdje optužen za teže kazneno djelo - ubojstvo. U Srbiji je osuđen zbog silovanja i pokušaja silovanja, pišu Nezavisne novine.

19.30 - Dragan Paravinja rekao na policijskom saslušanju ispričao je kako je krenuo s kamionom iz svoje kuće prema Splitu na istovar 7. lipnja u pet ujutro, piše Večernji list.

- Nakon navedenog istovara sam otišao u 'Solin- građu' u Solinu, gdje sam nosio novac da platim neke svoje privatne dugove - rekao je. Nakon toga krenuo je prema Zagrebu. Na križanju ceste Split- Drniš, Drniš - Šibenik vidio je djevojku koja je stopirala u kontra smjeru. Primijetio je da je bila lijepa, crne duže kose. Na sebi je imala traperice i majicu, ali ne sjeća se koje boje. Držala je žensku torbicu. Kroz otvoren prozor dobacio joj je 'Hoćeš li sa mnom u Zagreb?', a ona je odgovorila 'Hoću u Split!'. 

Paravinja je okrenuo kamion 50 metara dalje i došao u njezinu blizinu. Počeli su konkretnije razgovarati, a Paravinja joj se počeo 'nabacivati'. Djevojka je sve prihvaćala s rezervom. Zatim je zaustavio kamion jer se želio preseliti na njezino sjedalo. Izašao je iz kamiona. Djevojka se uzrujala pa ju je, tvrdi, pokušao smiriti. Tada joj je, prema njegovim riječima, ponudio da izađe iz kamiona, ali ona je odbila. Nakon toga je Paravinja s njezine strane ušao u kamion. Djevojka se preselila na vozačevo mjesto i bezuspješno pokušavala otvoriti vozačeva vrata kako bi pobjegla. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Počela je da me psuje i vrijeđa. Uspjela me nekoliko puta odgurnuti nogom od sebe. U jednom je trenutku pokušala da izađe iz kabine pored mene i dalje me glasno psujući. U tom sam trenutku izgubio živce. Jako sam je s rukama uhvatio u predjelu vrata. Ne mogu se sjetiti koliko sam je dugo držao, nakon čega ona više nije pružala otpor i samo se 'opustila' - ispričao je Paravinja istražiteljima svoju verziju zločina. Rekao je kako cijelo vrijeme nije bio pri sebi. Ne sjeća se je li tada upalio kamion ili je on cijelo vrijeme radio. Nastavio je voziti prema Solinu, ali se ubrzo okrenuo i krenuo prema Zagrebu. U jednom trenutku je stao kako bi prebacio tijelo na stražnje sjedalo u kabini, a do tada je bila među sjedištima u kabini. 

Putem od Drniša prema Kistanju stao je na jednom od tri mosta na rijeci Krki. Iznio je djevojku prema ogradi mosta. Ograda je bila izuzetno niska pa je samo spustio tijelo iza ograde. Nije siguran je li tijelo otišlo niz vodu ili se zaustavilo na obali. Nije se mogao sjetiti koliko je sati bilo. Nastavio je voziti prema Ogulinu i na jednom odmorištu bacio njezinu torbicu. Nije ni gledao što je unutra. Nije znao kako se zove, a nije se mogao sjetili je li mu se predstavila. Nakon toga vratio se u Split i zatim otišao spavati iznad Knina. Presvukao se jer obično radi u trapericama. Detaljno je opisao lokaciju i nacrtao skicu, ali već je navodio na pogrešan trag.

Ime djevojke saznao je iz medija. Nikome nije otkrio da ima veze s njezinim nestankom.

- Ustopala me jedna atraktivna djevojka koja je odavala utisak slabog morala. Koliko se mogu sjetiti, imala je crnu dužu kosu i nakon ulaska u kamion bilo je intimnih razgovora i kontakata s njom. Ali nije htjela bilo kakav seksualni odnos - rekao je na kraju ispitivanja o pokušaju silovanja Omišanke (25) na Jadranskoj magistrali 28. lipnja 2010. godine. 

'Ako ju je napadao, sigurno se branila'

Majka Antonije Bilić rekla je kako se boji onoga što je Paravinja izjavio o njezinoj kćeri, ali ne u tolikoj mjeri.

- Evo suprug mi je tada rekao gotovo je. Ja sam pitala što je gotovo? To me šokiralo, mene i supruga, koji je rekao ja sam to i mislio samo vam nisam htio gušiti nadu. Svi su ipak govorili ne može mu se vjerovati jer on svaki trenutak govori drugačije. Sve to može biti, ali zasad mi ne vjerujemo - rekla je.

- Nestala je stopirajući, a govorila je da joj je najveća želja položiti vozački i preseliti se u Split - rekla je majka Milka. 

Ne vjeruje da je sustav zakazao i vjeruje su ljudi dali maksimalan napor. Majka Milka pita se kako je Paravinja mogao prijeći granicu kada je evidentirani kriminalac. Ispričala je kako ju je Antonija uvijek upozoravala da ne stopira.

- Ona se, ako ju on nju i napadao, borila svim silama, jer takav joj je i otac - rekla je Milka Bilić.
Antonijin otac zahvalio je svim građanima i svima koji su pomogli. Dodao je kako se nada najboljem, ali se priprema i na ono najgore, prenosi dnevnik.hr.

18.20 - Šibensko Županijsko državno odvjetništvo zatražilo je istragu protiv Dragana Paravinje zbog sumnje da je ubio Antoniju Bilić (17) kako bi prikrio pokušaj silovanja. Od istražnog suca za mladež tražili su pokretanje istrage, izdavanje tjeralice i pritvor zbog posebno teških okolnosti nedjela. Za teško ubojstvo propisana je kazna od najmanje deset godina zatvora ili kazna dugotrajnog zatvora, piše Jutarnji list. Protiv Paravinje se vodi i istraga zbog sumnje da je krajem lipnja prošle godine na području Omiša pokušao silovati 24-godišnjakinju autostopisticu.

17.20 Sarajevo-x prenosi kako je tahograf bio lažan. Paravinja ga je prepravio kako bi naveo istražitelje na krivi trag. Pretpostavlja se kako je uništio originalni tahograf i spremio kopiju koja mu odgovara. 

17.00 - Paravinju su iz Banja Luke prebacili u zatvor Kula u Istočnom Sarajevu u 16.20 sati. Osnovni sud Sokolac u Sarajevu koji ga traži zbog pokušaja silovanja i silovanja - odredio mu je jednomjesečni pritvor. Za to vrijeme trebao bi početi postupak izručenja Hrvatskoj ili Srbiji. Paravinja je izrazio želju da ga izruče Hrvatskoj, piše HRT. Načelnik Uprave krim-policije Vitomir Bijelić najavio je kako će policija istražiti i Paravinjin ratni put u paravojnim srpskim jedinicama zbog oproštajne poruke koju je ostavio na ormariću.

16.30 - Nezavisne novine ekskluzivno prenose što je Dragan Paravinja rekao na policijskom saslušanju. Sa svojim kamionom krenuo je iz svoje kuće prema Splitu na istovar 7. lipnja u pet ujutro. 

- Nakon navedenog istovara sam otišao u 'Solin- građu' u Solinu, gdje sam nosio novac da platim neke svoje privatne dugove - rekao je. Nakon toga krenuo je prema Zagrebu. Na križanju ceste Split- Drniš, Drniš - Šibenik vidio je djevojku koja je stopirala u kontra smjeru. Primijetio je da je bila lijepa, crne duže kose. na sebi je imala traperice i majicu, ali ne sjeća se koje boje. Držala je žensku torbicu. kroz otvoren prozor dobacio joj je 'Hoćeš li sa mnom u Zagreb?', a ona je odgovorila 'Hoću u Split!'. Paravinja je okrenuo kamion 50 metara dalje i došao u njezinu blizinu. Počeli su konkretnije razgovarati, a Paravinja joj se počeo 'nabacivati'. Djevojka je sve prihvaćala s rezervom. Zatim je zaustavio kamion...

Tijekom ispitivanja, Paravinja je policajce zamolio da njegovoj ženi i sinovima prenesu da nije silovao Antoniju, piše Večernji list.

16.01 - Današnjom pretragom na području od Oklaja do Kistanja koja je završena oko 15.30 sati nije pronađeno tijelo nestale maloljetnice Antonije Bilić. Helikopter, 130 pripadnika interventnih postrojbi, 12 ronilaca, posada gumenjaka, 20 pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja s tri psa i tri kanua, te vatrogasci, napustili su mjesto traganja, ali samo za kratko. Potraga se na istom mjestu nastavlja rano ujutro, a u međuvremenu će područje osiguravati policija - rekla je glasnogovornica PU šibensko-kninske Marica Kosor.

15.33 - Glavnina policijskih snaga napustila je mjesto potrage. Čeka se i službena potvrda da je potraga za danas gotova i da se nastavlja u utorak u isto vrijeme na istom mjestu. Cesta je za sada i dalje blokirana.

14.45 - Sindikat  vozača je najavio kako će u utorak na konferenciji za novinare iznijeti sve što zna o Draganu Paravinji. Naziv presice je 'Dragan Paravinja - tko je sve znao?'. Vozači tvrde kako je Paravinja prošle godine bio u policiji gdje su ga ispitali kao svjedoka, a nitko od institucija tada nije reagirao.

- Dvije tvrtke nisu mu platile potraživanja, pa smo se angažirali i kao članu mu pružili pravnu pomoć te se obratili nadležnim inspekcijama rada. Što je najbolje od svega, slijedom tih naših prijava pojavile su se sumnje da neke tvrtke ne rade po zakonu, pa je Paravinja lani bio u Obrovcu u policijskoj postaji. Ondje su ga u svojstvu svjedoka ispitivali o radu u sumnjivim tvrtkama. Mi kao sindikat nemamo mehanizam provjere članova, a Paravinja je imao sve važeće dokumente, od domovnice do potvrde o nekažnjavanju - priča Miljenko Gočin iz Sindikata hrvatskog vozača.

13.41 - Znali smo da Dragan Paravinja živi u Hrvatskoj nakon što je počinio kazneno djelo u Srbiji, ali ga 2007. nismo izručili jer je državljanin Hrvatske, čiji ga ustav štiti od izručenja, rekao je u ponedjeljak Krunoslav Borovec, glasnogovornik MUP-a za Jutarnji list. Također je rekao kako, prema Kaznenom zakonu, RH može preuzeti kazneni progon za ona kaznena djela koja su hrvatski državljani počinili u inozemstvu. U slučaju Paravinje, Hrvatska je, kaže Borovec, tražila preuzimanje tog kaznenog progona ali iz Beograda nije dobila niti pozitivan niti negativan odgovor.  

Inače Dragan Paravinja je stekao hrvatsko državljanstvo po podrijetlu jer mu je otac bio hrvatski državljanin. To mu je omogućio članak 3. stavak 1. Zakona o hrvatskom državljanstvu. Kako pouzdano doznajemo, Paravinja je do 2002. živio u BiH. Tad je došao u Hrvatsku gdje se stalno nastanio. Prvu njegovu prijavu o prebivalištu upisala je PU zadarska, a iste se godine upisao i u Knjigu hrvatskih državljana u Obrovcu. Za njim još tad nije bila raspisana nikakva tjeralica pa je bez problema dobio hrvatske dokumente. Doznajemo i da je srpsko državljanstvo zatražio i dobio 1994.

13.25 - Paravinju su prebacili na Osnovni sud u Sokolcu koji mu je odredio pritvor. Glas Srpske piše da je Paravinja tijekom krim obrade tvrdio kako je pobjegao u Hrvatsku kako ga ne bi izručili Srbiji. Navodno se na saslušanju kod suca predomislio te je tražio da ga izruče Srbiji. 

13.06 - Sestre nestale Antonije Bilić, Katarina i Ana, nakon posjeta ocu i majci u Kričkama, nakratko su posjetile policijski punkt i novinare okupljene u blizini mjesta na kojem je Paravinja navodno bacio tijelo.  

- Još se nadamo da je živa. Sve dosad ispričano ne znači ništa dok se Antonija ne pronađe - rekla je Ana Bilić. Zahvalila se čitavoj hrvatskoj javnosti, za koju smatra da se moli za Antoniju kao i čitava obitelj Bilić, a posebno premijerki Jadranki Kosor na njenoj potpori. 

- Apsolutno ne vjerujem u legitimnost ove istrage i zahtijevam izručenje monstruma Republici Hrvatskoj, gdje ga trebaju ispitati naši stručnjaci uz pomoć psihijatara i psihologa. Također smatram da treba biti uhićena njegova supruga zbog pomaganja u bijegu i prikrivanju zločina - rekla je Ana. Rekla je i da se nada da će se sastati predsjednici svih triju država, Hrvatske, BiH i Srbije, gdje je Paravinja radio svoje zločine, te zajedno sa obiteljima svih žrtava njegovih zločina napraviti nešto da se ovakav zločin više ne ponovi u nijednoj od ovih država.

- Ovdje je kompletni sustav zakazao. Osobno ću učiniti sve da se ovako nešto u Hrvatskoj ne ponovi - rekla je Ana.

13.01 - Glasnogovornica PU šibensko-kninske Marica Kosor je demantirala navode srpskog Blica da je pronađeno tijelo Antonije Bilić u 10.30 sati te je naglasila da je potraga još u tijeku. 

12.53 - Tijekom ispitivanja Dragana Paravinje u  banjalučkom Centru javne bezbednosti na obavijesnom razgovoru bila je i njegova žena Milijana. Ona je rekla kako je Dragan za nju mrtav i kako ga nikada više ne želi vidjeti, piše Jutarnji list

11.55 - Na nadzorni punkt policije iza kanjona Krke stiglo je specijalizirano vozilo za prijevoz posmrtnih ostataka, javlja Slobodna Dalmacija. Ono će tijelo, ako ga pronađu, prebaciti u Zagreb na obdukciju. 

11.35 - Dragana Paravinju su u ponedjeljak oko 11 sati odveli iz Centra javne bezbednosti Banja Luka gdje je nakon što je u nedjelju uhićen proveo noć. Ovaj put nije imao fantomku na glavi, a na sebi je imao traperice i majicu dugih rukava. Krim obrada trajala do ponoći i Paravinja je bio smješten u posebnu prostoriju koju su osiguravali policajci. Monstruma su odvezli u zatvor Kula u Istočnom Sarajevu gdje će se nastaviti krim obrada u svezi pokušaja silovanja za kojeg ga traži Bosna i Hercegovina. Nakon toga odvest će ga u ekstradicijski zatvor u Sarajevu i čekati će se odluka suda s obzirom da njegovo izručenje zbog silovanja traži Srbija i sada zbog navodnog ubojstva Hrvatska. 

11.12 - Ivica Kostanić, načelnik PU šibensko-kninske rekao je kako policija pretražuje područje Krke i jezero Brljan. Pretražuju jezero, rukavce i dno jezera. Na terenu su 80 specijalaca i pripadnika interventne policije, 12 ronioca, prometna policija, krim policija i ekipa za očevid. Na terenu je između 100 i 110 policajaca i 20 pripadnika GSS-a. GSS kanuima pretražuje područje, a doveli su i tri psa tragača. Područje nadlijeće helikopter. Vitomir Bijelić, načelnik uprave krim policije, kaže kako imaju razloga vjerovati da je tijelo na području koje pretražuju. Kaže i kako je ključni trenutak bio noćas kada im je Paravinja opisao gdje je bacio tijelo. 

10.37 - Dnevnik.hr javlja kako su policajci dozvolili kamermanima pristup području gdje traže tijelo Antonije Bilić, ali ne i novinarima.   

10.31 - Vitomir Bijelić, načelnik Uprave krim-policije je rekao u ponedjeljak za Hrvatski radio kako će policija istražiti Paravinjin ratni put u srpskim paravojnim jedinicama. Na to ih je navela njegova poruka koju je ostavio na ormariću u kupaonici. Paravinja je, podsjetimo, napisao i kako je pobjegao iz Hrvatske jer je mislio da ga žele isporučiti Srbiji kamo ne smije jer zna što su učinili na Ovčari i u Slavoniji. 

9.50 - Večer nakon Paravinjina priznanja u obiteljskoj kući u Kričkama okupila se čitava obitelj Bilić, a nakon dugih razgovora i molitvi ostala je nada. Obitelj je malo spavala. Majka Milka i otac Milan uz pomoć lijekova uspjeli su zaspati oko 2,50 sata. 

- Da, bila je i policija ovdje, ali službeno još ništa nismo dobili. Znamo da je traže, pa ćemo vidjeti. Svašta može biti. Lagao je i prije. Bio je rekao da ćemo je naći u crnom Mercedesu, a sad da je u Krki...'ko će ga znati - rekao je Antonijin otac Milan. 

- Čuli smo za priznanje i sve drugo. Sve može biti, ali u najgore još ne želim vjerovati. Može Bog dati da na kraju sve završi dobro i da se Antonia vrati kući, a može biti i ono najgore, što je beštija i izjavila - rekla je majka Milka. Žena je toliko velika srca da je molila za spas duše Dragana Paravinje.  

- Ne znam. Ako je to, neka mu Bog pomogne. Neka ga okrene, da spasi njega i da to više nikome ne napravi, da se to više nikad nikome ne dogodi - rekla je Milka.

9.20 - Budući da je za Paravinjom raspisana međunarodna tjeralica, u toku dana se očekuje njegov dolazak u Istočno Sarajevo, na Sud BiH gdje bi se trebao pokrenuti postupak ekstradicije. Paravinju bi danas mogli dovesti najprije na Osnovni sud u mjestu Sokolac, koji ga također potražuje. Ukoliko dođe pred Sud BiH, pokreće se proces ekstradicije, koji bi s obzirom da Paravinja ima državljanstvo i Hrvatske i Srbije, mogao biti kompliciran. Kako je u Srbiji već osuđen i nije izdržao kaznu, postoji mogućnost da će ga potraživati i Srbija. O izručenju odlučuje Ministarstvo pravde BiH, a nema posebnog pravila koje nalaže da težina kaznenog djela određuje u koju državu će biti izručen.

8.56 - Večernji list piše kako je Paravinja policiji nacrtao skicu mjesta na Krki gdje je navodno bacio Antonijino tijelo. Policija mu navodno ne vjeruje  i smatra kako je tijelo negdje zakopao.

Večernji piše i kako je Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo istražni zahtjev protiv Paravinje zbog sumnje u pokušaj silovanja. Paravinju je naime nakon objavljene fotografije prepoznala autostoperica (25) koju je 28. lipnja prošle pokušao silovati nakon što je ušla u njegov kamion u blizini Omiša.

8.34 - Cijelo područje oko mjesta Oklaj nadlijeće i helikopter, javlja Dnevnik.hr. Antoniju trže jedinice interventne policije iz više policijskih uprava, ronioci, GSS i vatrogasci. 

8.27 - Ana Bilić, sestra nestale Antonije je na Facebook stranici zamolila da se ne pokreću nikakve grupe koje imaju negativne konotacije  za cijeli slučaj budući da obitelj Bilić ne vjeruje u legitimnost izjave monstruma dok se on ne isporuči Republici Hrvatskoj, ponovo ispita i pristane na poligrafsko ispitivanje. 

8.12 - U Drnišu se jutros sastao policijski stožer potrage za nestalom Antoniom Bilić, na kojem su sudjelovali i čelnici MUP-a pristigli iz Zagreba. Iz drniške policijske postaje velik broj okupljenih policajaca krenuo je prema Oklaju, gdje su blokirali područje. Pretražuju šire područje od mjesta Oklaj prema Kistanjama uključujući i Krku i jezero Brljan. 

Policija je, podsjetimo, potvrdila u nedjelju navečer kako im je Dragan Paravinja (43) priznao da je ubio Antoniju Bilić (17). Prema neslužbenim informacijama rekao im je kako je tijelo bacio u rijeku Krku. 

Policija je izvijestila i kako Paravinja nije imao pomagača. Istaknuli su i da će napraviti obdukciju ukoliko pronađu njeno tijelo kako bi saznali da li je djevojku silovao. 

Antonijina obitelj i sumještani su u šoku. Njen otac Mile kazao je kako se nada da je Antonija još živa. Njene fotografije su još na svakom stupu i svakom izlogu u Drnišu. 

Dragana Paravinju uhitili su u nedjelju 2,5 km od obiteljske kuće njegova ujaka. Policiji nije pružao otpor. Navodno ga je odao policiji mještanin Donjih Srđevaca. 

Premijerka Jadranka Kosor je odmah nakon informacije kako je Paravinja priznao ubojstvo djevojke razgovarala s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem te je naložila da se poduzme sve kako bi muškarca izručili Hrvatskoj da odgovara pred hrvatskim pravosuđem.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 707
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a