Obavijesti

News

Komentari 5

Monstruozna mađarska grofica 'najplodniji' je serijski ubojica

Monstruozna mađarska grofica 'najplodniji' je serijski ubojica
1

Elizabeth Báthory de Ecsed, mađarska grofica iz 16. stoljeća mamila bi djevojke iz sela u svoj dvorac pa bi ih tamo batinala, sakatila i ubijala. Života je lišila čak 650 nesretnica

VIDEO

One su svojom okrutnošću i monstruoznošću šokirale svijet. Zlodjela koja su učinila prenerazila su svakoga tko je čuo za njih. Uživale u mučenjima i užasima koje su stvarale oko sebe i malo koga su štedjele.. Donosimo vam specijal o najokrutnijim ženama u povijesti.

Sadističke sklonosti mađarske plemkinje Elizabeth Báthory de Ecsed izazivale su strah i trepet diljem Europe. Ta moćna i bogata žena mamila bi mlade seljanke u svoj dvorac i obećavala bi i kako će postati njezine sluškinje. Zatim bi ih mučila i ubijala u svojim podzemnim tamnicama. Legende kažu kako je pila njihovu krv i jela ljudsko meso te da se kupala u krvi djevica kako bi zadržala mladenački izgled.

Krvava mađarska grofica rođena je 1560. godine u mađarskom Nyírbátoru, u jednoj od najbogatijih protestantskih obitelji Europe, a već je u dječjoj dobi pokazivala uznemirujuće znakove bijesa i napada. Mentalne bolesti u njenoj su obitelji bile vrlo česte i povjesničari ih povezuju s čestim incestuoznim odnosima. Imala je puno moćnih rođaka. Jedan od njih je bio i ugarski premijer, a pripadnik njezine obitelji bio je i poljski kralj Stjepan.

Ljepotica opsjednuta mladošću

Bila je odlična učenica, odrasla u vrijeme kad je plemstvo imalo moć odlučivati o životu i smrti svojih sluga, koji su se smatrali vlasništvom svojih nadređenih.

Bila je osjetljivo dijete, u ranoj dobi oboljela je od jedne vrste epilepsije, a odgajala ju je dadilja koja joj je u svemu popuštala i sve joj dopuštala. 

Kao dijete svjedočila izvršenju smrtne kazne nad Ciganinom optuženim za izdaju. Rasporili su jednom konju trbuh i ušili ga unutra. Okrutnost tog čina Elizabeth nije dirnula. Tada je shvatila je da može raditi što želi s onima koji nisu plemićkog roda.

Udala se sa samo 11 godina za 26-godišnjeg Ferenca Nádasdyja i rodila troje djece, dvije djevojčice i sina.

Bila je iznimno lijepa žena, a nakon muževe smrti postala je opsjednuta svojom mladošću i ljepotom te se u njoj se razbuktao nagon za mučenjem i ubijanjem ljudi.

Dvorac strave i užasa

Uz pomoć nekoliko svojih sluškinja i glavnog sluge Báthory je počela mučiti i ubijati desetine djevojaka sa sela, koje je u svoj dvorac namamila obećanjima da će dobiti posao. Prema pričama svjedoka, čija se svjedočanstva mogu naći u mađarskim arhivima, žrtve okrutne grofice bile su izložene batinama remenjem, bičevima, noževima i toljagama.

Neke su polijevali hladnom vodom i ostavili na snijegu da se smrznu, drugima bi nabijali čavle ispod noktiju, a kad bi ih pokušali maknuti morali bi iščupati i nokte.

U njezinim mučenjima bilo je seksualnih elemenata, poput rezanja spolovila, a grofica je osobno djevojkama sama znala odgristi komad mesa s lica ili ramena. Báthory i njezini suradnici godinama su terorizirali seljane i cijelo vrijeme prolazili nekažnjeno.

Paljenje i sakaćenje ruku, lica, genitalija...

Prve sumnje pojavile su se kad su počele nestajati mlade djevojke iz nižeg plemstva i tada su prvi put pripadnici visokog staleža počeli obraćati pažnju na glasine koje su kružile o grofici. Otvorila je školu za mlade plemkinje nižeg ranga u svom dvorcu Čachtice u Slovačkoj. Djevojke se nikad nisu vratile svojim kućama, a Báthory je završila u kućnom pritvoru.

Svjedoci i preživjele žene opisivale su konstantna premlaćivanja koji je često završavalo smrću. Paljenje i sakaćenje ruku, lica i genitalija. Također je koristila i igle kako bi mučila djevojke. Jednoj je svojoj sluškinji koja je pričala tijekom radnog vremena vlastoručno zašila usta. Znala je, kad bi procijenila da netko previše priča, otvoriti i širiti usne sve dok ne bi puknule ili se razderale. 

Zazidali je u kulu dvorca

Za svoja zlodjela napokon je osuđena 1611. godine. Uspjela je izbjeći smrtnu kaznu te je skončala zatvorena četiri godine kasnije.

Imala je 54 godine. Zazidali su je u jednu prostoriju kule njenog dvorca s otvorom za hranu, zrak i vodu. Prije smrti je odbila čitav niz svećenika koji su joj nudili posljednje pomazanje i odrješenje grijeha. Dokumenti koju potvrđuju istinitost ove priče čuvaju se u Budimpešti.

Unatoč silnom zlu koje je nanijela nevinim žrtvama ugledna grofica pokopana je sa svim počastima u obiteljskoj grobnici.

Njezin izopačeni život inspirirao je brojne priče, filmove i knjige, uključujući i kultni roman "Drakula" Brama Stokera.

Neki povjesničari tvrde kako su joj priču o mučenjima i ubojstvima smjestila njezina obitelj, koja se htjela dočepati vrijedne imovine. No ipak,ostala je upamćena kao najokrutniji ženski ubojica u povijesti.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti