Obavijesti

News

Komentari 1

Monti sastavio vladu, ministri će prisegnuti danas popodne

Monti sastavio vladu, ministri će prisegnuti danas popodne
1

Monti je predstavio svojih 16 ministara. Trebali bi prisegnuti u srijedu popodne. Vlada bi tijekom četvrtka i petka trebala dobiti povjerenje oba doma parlamenta

VIDEO

Mario Monti skoro je i službeno postao nasljednik Silvia Berlusconija i novi talijanski premijer, piše Corriere della Sera. Monti je nakon tri dana pregovora uspio sastaviti vladu u kojoj je 16 ministara, među kojima su tri žene, a danas ju je javno predstavio. Vlada bi u srijedu popodne trebala prisegnuti, a u tijekom četvrtka i petka trebala bi dobiti povjerenje oba doma parlamenta. 

Očekuje se da će nova vlada riješiti ekonomsku krizu koja je ugrozila zemlju, ali i Europsku uniju. 

Monti je i ministar gospodarstva

Monti će se usredotočiti na mjere kojima će se potaknuti razvitak, ali nije htio kazati ništa više o programu jer ga prethodno treba iznijeti pred parlamentom.

Ministar vanjskih poslova je Giulio Terzi di Sant'Agata, ministrica unutarnjih poslova je Anna Maria Cancellieri, ministrica pravosuđa je Paola Severino, ministar obrane je Gianpaoalo di Paola, ministar ekonomskog razvitka i infrastrukture je Corrado Passera, ministar poljodjelstva je Mario Catania, ministar za okoliš je Corado Clini, ministrica rada i socijalne politike je Elsa Fornero, ministar zdravstva je Renato Balduzzi, ministar sveučilišta i obrazovanja Francesco Profumo, a ministar kulture Lorenzo Ornaghi. Mario Monti će biti i ministar gospodarstva.

Ministri bez portfelja su Enzo Moavero Milanesi (europski poslovi), Piero Gnudi (turizam i sport), Fabrizio Barca (teritorijalna pitanja), Piero Giarda (odnos s parlamentom) i Fabrizio Riccardi (međunarodna suradnja).

Žene su na položajima ministarstva unutarnjih poslova i pravosuđa te rada i socijalne skrbi.

– Nadam se da će moja vlada pridonijeti stvaranju veće suradnje među svima – izjavio je Monti.

– Ne bude li dovoljno rezanje državne potrošnje radi poravnavanja proračuna, trebalo bi uvesti dodatni porez bogatijima – kaže predsjednik Europske komisije Josè M. Barroso.

– Za nas je bitan program nove vlade – rekao je Amadeu Altafaj Tardio, glasnogovornik povjerenika za ekonomska pitanja Ollija Rehna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...