Obavijesti

News

Komentari 31

'Pratite američkog diplomata! Zavodi kćeri naših oficira JNA'

'Pratite američkog diplomata! Zavodi kćeri naših oficira JNA'
5

U trećem nastavku feljtona 'Mračni dosjei iz sefa Udbe: od Torcide i BBB-a do ekipe iz vrha HDZ-a', autora Igora Alborghettija otkrivamo kako je tajna policija pratila mladog diplomata u Beogradu...

VIDEO

Mračni dosjei iz sefa Udbe', dramatična knjiga novinara i urednika Igora Alborghettija razotkriva neke od desetljećima brižno čuvanih tajni jugoslavenske Službe državne sigurnosti. U knjizi je objavljen i nikad prije viđeni popis 243 pripadnika tvrde splitske Torcide koji su bili definirani kao neprijatelji režima i huligani. Tome je dodan i nešto kraći popis Bad Blue Boysa. Pronašli smo među njima i jednog bivšeg Karamarkova ministra. Što je bliski savjetnik prvog hrvatskog predsjednika dr. Tuđmana pričao agentima komunističke tajne policije o francuskim nuklearnim tajnama, kako su dokumentirane ljubavne avanture bivšeg američkog ambasadora u Zagrebu i još gomila misterija...

Žari i pali po Beogradu

Udbin dosje Williama Montgomeryja, bivšeg megautjecajnog američkog veleposlanika u Hrvatskoj (1998-2002), napisan je u prosincu 1977. i klasificiran kao strogo povjerljivi materijal. Montgomery je tad bio mladi (32 godine) i, kako ćemo utvrditi, posebno razigrani diplomat, službeno drugi tajnik američke ambasade u Beogradu, a neslužbeno...

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:35

Spomenuti dokument distribuiran je pod brojem 191 u 67 primjeraka. Jedna kopija završila je u Zagrebu. Raspadom SFRJ izvještaj o Montgomeryju naslijedile su iz velikog i razgranatog fundusa Službe državne sigurnosti SR Hrvatske, tajne službe neovisne Republike Hrvatske. Prvo zloglasni SZUP i POA te konačno SOA. Uvodni dio citiramo u cijelosti, baš kako je napisan, u zimu 1977.

'Primjenom svojih mjera i sredstava Služba državne bezbjednosti je došla do veoma indikativnih saznanja koja ukazuju da privatni život Williama Montgomeryja, II sekretara Ambasade SAD u Beogradu odudara od standardnog ponašanja ostalih američkih diplomata u Beogradu. Naime, internim pravilom State Departmenta o diplomatskom i ostalom osoblju američkih diplomatskih i konzularnih predstavnika u inostranstvu (kada je riječ o Istočnoeuropskim zemljama uključujući i Jugoslaviju) izričito je zabranjeno održavanje veza emocionalne prirode s građanima tih zemalja, bez obzira, da li su u braku ili ne. Zbog prekršaja ovog propisa nekoliko američkih predstavnika u Beogradu i Zagrebu povučeno je po hitnom postupku u Washington. Izuzeci se čine jedino u slučajevima kada su ti kontakti ‘od nacionalnog interesa za SAD’, što podrazumijeva kontakte u kojima je prisutna obavještajna komponenta. Pošto prava priroda održavanja veza Montgomeryja sa više naših državljanki, od kojih su neke kćerke viših oficira JNA, nije u potpunosti rasvijetljena, u ovoj informaciji iznosimo pregled dosadašnjih saznanja Službe'.

Da pojednostavimo stvar, zaplet je zapravo sljedeći: mladi američki diplomat Montgomery (32 godine) žari i pali po Beogradu. Osvaja srca kćeri visokih oficira JNA i još ponešto. A to je onda procijenjeno kao očita prijetnja nacionalnoj sigurnosti SFRJ.

sce-05.09.2009-zuzul-z. pandza

'Naročito su indikativne njegove veze sa našim djevojkama (kćerke viših oficira JNA), posebno ljubavne koje pokušava iskoristiti u cilju dobivanja podataka o ličnosti jednog našeg istaknutog društveno-političkog radnika, radi poznanstva sa Đilasom i dr.', objašnjavaju operativci.

Ali i tvrde da su u razgovorima s djevojkama iz društva američkog diplomata dobivali odgovor da 'nije postojalo obavještajno interesovanje, već normalan uobičajen razgovor, izlasci u društvu, gledanje filmova u njegovom stanu, pijanke itd.'

Kažu i da je jedino izvjesna 'drugarica Branka R. dala nešto konkretnija zapažanja i izrazila spremnost da produži kontakte sa Montgomeryjem ukoliko smo zainteresovani'.

Sumnjali da je agent

Agente SDB-a posebno su zabrinjavale indicije da je Montgomery pripadnik vojne obavještajne službe (DIA, Defence Intelligence Agency) i da poznanstva s kćerima viših oficira JNA nisu bila slučajna. '(...) to nam potvrđuje i njegovo nedavno upućeno pismo Marini D., bivšoj službenici Konzularne sekcije u ambasadi SAD-a u Beogradu (nisu bili u bliskim odnosima), koja kao prevodioc radi u poduzeću 'Ivan Milutinović' u Iraku', otkriva se u izvještaju.

kazaliste ulysses

Prilikom pisanja 'američki diplomat je svakako imao u vidu da poduzeće 'Ivan Milutinović' u Iraku izvodi radove za Armiju te da njen brat radi u SSNO (Ministarstvo obrane SFRJ). Između ostalog upoznao ju je sa situacijom u Ambasadi, da je bezbjednosna procedura mnogo strožija, te da su mnogi otišli iz Ambasade, uključujući i Jugoslavene. Interesovao se za njene planove i da li postoji mogućnost da dođe kući za božićne praznike, ima li mnogo prijatelja u Iraku, kako joj je porodica i čime se bavi u slobodno vrijeme. Obavijestio ju je, da sa službom u SFRJ ostaje do sljedećeg avgusta ili septembra jer je tražio da ide u Moskvu', otkrili su sadržaj privatnog pisma Williama Montgomeryja.

Tulumi i ljetovanja

Na tragu toga Služba sigurnosti smatra da pažnju svakako zaslužuje i činjenica što Ambasada SAD-a 'blagonaklono gleda na postupanje svog diplomate, te da Montgomery, kao veliki materijalista, sigurno ima jake razloge kada financira ljetovanje na moru naših mladića i djevojaka, ili ih okuplja iz dana u dan u svojoj kući, obećava putovanje u SAD, kao i kada pruža gostoprimstvo našem građaninu (Mile B., diplomirani pravnik) koji je u međuvremenu prešao da stanuje kod II sekretara Političke sekcije, ambasade SAD-a'.

U istrazi Služba državne bezbednosti tvrdi da je registrirala veći broj ljubavnih veza Montgomeryja s kćerima viših oficira JNA. Štoviše, tvrde u dokumentu da mu 'djevojke podvodi Vuk J., student ekonomije (trenutno se nalazi na odsluženju vojnog roka), s kojim se veoma sprijateljio, čak su zajedno izvjesno vrijeme bili na odmoru u Dubrovniku sa djevojkama koje je Vuk ranije doveo'.

'Možda će ti prići netko iz policije...'

U istom dokumentu prepričava se razgovor Montgomeryja i jedne od djevojaka s kojom je bio u ljubavnoj vezi.

'Njoj je rekao da bi mogao osjetiti negativne posljedice zbog izlaska s njom jer se ona zabavlja sa sinom jednog društveno-političkog radnika. Jednom je upozorio ovu djevojku kada je počela govoriti da ne voli Arape, jer su prevrtljivci i kukavice, da svašta ne govori jer bi mogla imati neprilika zbog sličnih izjava, pošto mu je stan ozvučen. Skrenuo joj je pažnju da se i njegov telefon kontroliše, da ima trake gdje se svi razgovori snimaju, te da čak u policiji postoje njihove zajedničke fotografije. Također opomenuo ju je, da će joj možda zbog izlaska sa njim prići netko iz SUP-a (policija). Naveo je kako mu je bivša djevojka ispričala da joj je poslije tri mjeseca zabavljanja s njim prišao jedan službenik SUP-a, koji se raspitivao o njemu i kasnije je pozivao predlažući da se viđa s njim da bi ga špijunirala', stoji u izvještaju iz prosinca 1977. godine.

Jednoj od djevojaka Montgomery je izrazio želju da se upozna s njezinim ocem kako bi je mogao kod kuće posjećivati. Odbila ga je jer joj otac ne bi dopustio izlaske sa stranim diplomatom.

>>> Kraj trećeg nastavka

Knjiga 'Mračni dosjei iz sefa Udbe: od Torcide i BBB-a do ekipe iz vrha HDZ-a' u prodaji je na kioscima Tiska i Tisak Medije, u knjižarama Školske knjige, VBZ-a i Znanja. Cijena je 79 kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

'Sanirao se neki zid i iskočili su tanjuri. Pokazao sam ih Titu...'
FELJTON: TAJNI DOSJEI UDBE (6)

'Sanirao se neki zid i iskočili su tanjuri. Pokazao sam ih Titu...'

U neposrednoj blizini Barbarige nalazi se vojni objekt - kasarna u kojoj je smještena jedinica 5. VPS. Vojni objekt je ograđen žičanom ogradom i jedino na tom mjestu do sada nisu vršena arheološka istraživanja

Misterij Seusovog blaga: Tko je našao i ukrao vrijedno posuđe?
FELJTON: TAJNI DOSJEI UDBE (5)

Misterij Seusovog blaga: Tko je našao i ukrao vrijedno posuđe?

Dan nakon prijave Vesne Girardi-Jurkić, koja je završila i na nekim od važnijih političkih adresa u Hrvatskoj, okružni javni tužitelj u Puli zatražio je od Službe javne sigurnosti provođenje istrage
Monty se posebno zanimao za 'mržnju' između Hrvata i Srba
FELJTON: TAJNI DOSJEI UDBE (4)

Monty se posebno zanimao za 'mržnju' između Hrvata i Srba

William Montgomery je bio arhitekt Miloševićeva sloma. Slično je radio kod nas kad je stvorena ‘šestorka’ koja je dobila HDZ na izborima 2000. godina