Obavijesti

News

Komentari 2

MORH: Banožić u američkom ministarstvu potpisao Sporazum o primjeni Leahyjeva pravila

MORH: Banožić u američkom ministarstvu potpisao Sporazum o primjeni Leahyjeva pravila

Riječ je sporazumu kojim se osigurava da su poštovanje i zaštita temeljnih ljudskih prava osnovni uvjet za pružanje primjenjive pomoći SAD-a

VIDEO

Posljednjeg dana službenog posjeta Sjedinjenim Državama u četvrtak, ministar obrane Mario Banožić sastao se u Ministarstvu vanjskih poslova SAD-a u Washingtonu s predstavnicom Ureda za političko-vojna pitanja Mirom Resnick, te potpisao Sporazum o primjeni Leahyjeva pravila, priopćeno je u petak iz MORH-a.

Kako je priopćeno, na sastanku s Resnick još jedanput je potvrđeno kako Hrvatska u SAD-u ima snažnog i pouzdanog partnera, a ministar Banožić istaknuo je kako je siguran da će suradnja i partnerstvo u budućnosti biti još čvršće i snažnije, između ostaloga zahvaljujući i onome što je postignuto tijekom ovog njegovog službenog posjeta Sjedinjenim Državama.

Mario Banožić s Lloydom Austinom: 'Hrvatsku je pohvalio kao stup sigurnosti u regiji'
Mario Banožić s Lloydom Austinom: 'Hrvatsku je pohvalio kao stup sigurnosti u regiji'

U kontekstu Sporazuma o primjeni Leahyjeva pravila, koji je potpisan tijekom posjeta Ministarstvu vanjskih poslova SAD-a, ministar je istaknuo: „Nakon što sam s ministrom (Lloydom) Austinom potpisao Okvirni sporazum, potpisan je i Sporazum o primjeni Leahyjeva pravila."

Riječ je sporazumu kojim se osigurava da su poštovanje i zaštita temeljnih ljudskih prava osnovni uvjet za pružanje primjenjive pomoći SAD-a.

- Na taj način ujedno se olakšava i daljnja suradnja u području opremanja i modernizacije Hrvatske vojske primjenom različitih programa SAD-a, u cilju daljnjeg unapređenja bilateralnih odnosa s našim najvažnijim strateškim partnerom- kazao je Banožić istaknuvši kako je još jedanput potvrđeno da su Sjedinjene Države najvažniji strateški partner Hrvatske u području obrane i sigurnosti.

Humans Right Watch optužio Zapad za licemjerje: Gdje su pozivi Izraelu na odgovornost?
Humans Right Watch optužio  Zapad za licemjerje: Gdje su pozivi Izraelu na odgovornost?

- Jasno je kako je Hrvatske vojska prepoznata kao stup stabilnosti u jugoistočnoj Europi te kako se SAD u velikoj mjeri oslanja upravo na sposobnosti HV-a kada je u pitanju očuvanje mira u ovom dijelu Europe- rekao je ministar Banožić.

Na kraju službenog posjeta Sjedinjenim Državama, ministar obrane zaključio je kako su pred Hrvatskom vojskom novi značajni projekti ulaganja i opremanja te kako je od Domovinskog rata pa sve do danas, Hrvatska i Hrvatska vojska, koja predstavlja neodvojiv dio našeg nacionalnog identiteta, stvorila velik međunarodni ugled i poštovanje.

U tom kontekstu nastavljamo pozitivan trend rasta obrambenog proračuna, što je vidljivo i iz činjenice da je za 2024. godinu proračun uvećan za više od 60 milijuna eura u odnosu na 2023. godinu. Time smo osigurali daljnji rad na razvoju sposobnosti, potrebnih za suočavanje s konvencionalnim i ne-konvencionalnim prijetnjama, istaknuo je ministar.

Banožić: Budućim generacijama želimo ostaviti modernu vojsku
Banožić: Budućim generacijama želimo ostaviti  modernu vojsku

- Sve što radimo, radimo za mir i sigurnost generacija koje dolaze. Ponosni na sve što smo kao država postigli u posljednjih 30 godina, osjećamo duboku zahvalnost prema hrvatskim braniteljima, čija vizija nije bila samo slobodna i neovisna hrvatska država, već moderna i moćna vojna sila – Hrvatska vojska- poručio je Banožić, priopćeno je iz MORH-a.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...