News

Komentari 1

MORH: Pripadnike 6. hrvatskog kontingenta ispratili u Poljsku

MORH: Pripadnike 6. hrvatskog kontingenta ispratili u Poljsku

General Šerić rekao je pripadnicima 6. HRVCON-a kako će im sudjelovanje u međunarodnim aktivnostima dati dodatnu dimenziju u stjecanju novih znanja i iskustava

Svečani ispraćaj 6. hrvatskog kontingenta u NATO aktivnost ojačane prednje prisutnosti (eFP – Enhanced Forward Presence) u Republici Poljskoj održan je u ponedjeljak vojarni „Predrag Matanović“ u Petrinji.

Ispraćaju su nazočili zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-bojnik Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Boris Šerić,  zapovjednik Gardijsko oklopno–mehanizirane brigade brigadni general Mijo Validžić, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadir Dražen Ressler, te drugi visoki vojni predstavnici, izvijestilo je Ministarstvo obrane RH.

General Jurković: Hrvatska je siguran i pouzdan saveznik i partner

General Jurković zahvalio je pripadnicima 6. HRVCON-a na odlučnosti i profesionalnosti istaknuvši kako je sudjelovanje Hrvatske vojske u aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj vrlo važan segment i dio misije kojim se ispunjavaju zadaće i koji pokazuje da je Republika Hrvatska siguran i pouzdan saveznik i partner.

„Odlazite u međunarodno okruženje, gdje ćete izvršavajući zadaće svojim prisustvom štititi demokratske vrijednosti suvremenog svijeta“, istaknuo je general te svim pripadnicima poželio sretan put i uspješno izvršavanje svih zadaća uz dostojno predstavljanje Republike Hrvatske te vojnički, profesionalni i ljudski odnos u izvršavanju zadaća.

General Šerić: Potpora obitelji preduvjet uspješnog obavljanja zadaća

General Šerić rekao je pripadnicima 6. HRVCON-a kako će im sudjelovanje u međunarodnim aktivnostima dati dodatnu dimenziju u stjecanju novih znanja i iskustava, a posebno je zahvalio obiteljima pripadnika koji se upućuju u Poljsku, jer su potpora i razumijevanje obitelji preduvjeti uspješnog i profesionalnog obavljanja zadaća.

Na kraju je zahvalio na predanom trudu i radu tijekom vrlo zahtjevne preduputne obuke naglasivši kako je prema izvješćima ocjenjivačkog tima ovo jedan od do sada najbolje ocijenjenih kontingenta. 

Zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadir Dražen Ressler čestitao je pripadnicima 6. HRVCON-a na profesionalnom ponašanju tijekom protekla dva tjedna karantene te na uspješno provedenoj obuci i pripremama koje su, kako je rekao, bile izazovne i zahtjevne. Od pripadnika kontingenta tijekom boravka u Poljskoj, brigadir Ressler rekao je da očekuje visoku razinu reda, rada i stege te odgovornost svakog pojedinca u provedbi zadaća.

„Provedite sve dodijeljene zadaće poštujući mjere sigurnosti, čuvajte jedni druge, budite jedan tim, poštujte zakone i običaje zemlje domaćina i ponosno ističite pozitivne vrijednosti i vrline koje krase Hrvatskog vojnika i čovjeka“, poručio je

Među 80 pripadnika 6. hrvatskog kontingenta šest je žena 

Zapovjednik 6. HRVCON-a satnik Antonio Burazer istaknuo je kako su svi  pripadnici kontingenta postigli visoku razinu obučenosti te da su stvorili dobar tim koji je osposobljen za sve zadaće i izazove koje ih očekuju u području aktivnosti. „Pozivam vas da i dalje u duhu zajedništva, međusobnog uvažavanja, povjerenja i profesionalizma nastavimo s daljnjom izgradnjom ugleda hrvatskog vojnika u međunarodnom okruženju“, rekao je satnik Burazer. 

Šesti hrvatski kontingent broji ukupno 80 pripadnika Oružanih snaga, od kojih je šest žena. Glavninu snaga čine pripadnici Topničko-raketne bojne Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, zatim tim Vojne policije, nacionalni element potpore s timom za Komunikacijsko-informacijske sustave i stožerno osoblje. Zapovjednik kontingenta je satnik Antonio Burazer. 

Sukladno epidemiološkim mjerama i preporukama, pripadnici 6. hrvatskog kontingenta prethodno su proveli dva tjedna u karanteni u vojarni „Predrag Matanović“ u Petrinji, nakon čega su bili testirani na Covid-19 te su rezultati testa bili negativni što je bila zadnja potvrda spremnosti pripadnika za upućivanje u područje aktivnosti u Republiku Poljsku.

U šestomjesečnom razdoblju 6. hrvatski kontingent će nastaviti sudjelovanje u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Borbenoj grupi pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država, zajedno s pripadnicima oružanih snaga Rumunjske, Velike Britanije i zemlje domaćina Poljske.

 

Najčitaniji članci