News

Komentari 60

MORH reagirao na Milanovića: Hranja se dovodi u apsurdnu situaciju. Vježbe su dio suradnje

MORH reagirao na Milanovića: Hranja se dovodi u apsurdnu situaciju. Vježbe su dio suradnje

Milanović je  u utorak popodne dao je zapovijed načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiralu Robertu Hranju kojom se najstrože zabranjuju preleti vojnih zrakoplova iznad Zagreba i svih drugih gradova

Iz Ministarstva obrane (MORH) reagirali su na izjavu predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića. Podsjetimo, Milanović je  u utorak popodne dao je zapovijed načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiralu Robertu Hranju kojom se najstrože zabranjuju preleti vojnih zrakoplova iznad Zagreba i svih drugih gradova u Hrvatskoj.

Priopćenje prenosimo u cijelosti: 

Zajednička obuka s pripadnicima francuske ratne mornarice u kojoj su sudjelovale snage HRZ i snage s francuskog nosača zrakoplova “Charles de Gaulle” dio je bilateralne suradnje planirane Godišnjim planom međunarodne obrambene suradnje. Obuka je provedena na temelju zapovijedi načelnika Glavnog stožera admirala Roberta Hranja, a u skladu s planom obuke.

Načelnika Glavnog stožera admirala Hranja, koga se traži da zabrani hrvatskim vojnicima sudjelovanje u preletima nad zračnim prostorom, dovodi se u apsurdnu situaciju.

Nakon nedavnog pada bespilotne letjelice u Zagrebu i dok traje ruska agresija na Ukrajinu, koja je prijetnja miru u cijeloj Europi, zajedničko odvraćanje i obrana poruka su sigurnosti za građane i nikako ne predstavljaju njihovo uznemiravanje.

Preleti borbenih aviona jamac su građanima da saveznici i partneri stoje uz nas i da nam pružaju potporu.

Navedena obuka kao i najavljena  obuka s Oružanim snagama SAD-a dio su planiranih obučnih aktivnosti za koje je Vlada na sjednici 27. 01. donijela Odluku.

(Odluka o prelasku granice Republike Hrvatske Oružanih snaga država saveznica i Oružanih snaga RH radi sudjelovanja na zajedničkim obukama i vježbama u 2022. godini.)

Na tu Odluku Vlade prethodnu suglasnost dao je Predsjednik Republike te je bio uključen i podupirao navedene aktivnosti.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Sukladno toj Odluci i danas se održavaju zajedničke obučne aktivnosti HRZ-a s pripadnicima francuske ratne mornarice kao i s pripadnicima Oružanih snaga SAD-a.

Napominjemo kako je člankom 103. Zakona o obrani propisano da je tijelo nadležno za vojno zrakoplovstvo Ministarstvo obrane.

Najčitaniji članci