News

Komentari 14

MORH upozorio na moguć zastoj u prometu zbog velike vojne vježbe koja će se održati u RH

MORH upozorio na moguć zastoj u prometu zbog velike vojne vježbe koja će se održati u RH

Pojačan promet kod Slunja i Zemunika očekuje se zbog transporta vojne opreme i snaga američke i slovenske vojske,a riječ je o vozilima Bradley i američkom sustavu protuzračne obrane „Patriot“ iz sastava američkog 10

Zbog priprema za međunarodnu vojnu vježbu “Immediate Response 21” od subote, 15. svibnja do srijede, 19. svibnja moguć je pojačan promet na cestama iz smjera Slovenije i Mađarske prema vojnom poligonu kod Slunja i prema vojarni u Zemuniku.

Pojačan promet očekuje se zbog transporta vojne opreme i snaga američke i slovenske vojske, a riječ je o vozilima Bradley i američkom sustavu protuzračne obrane „Patriot“ iz sastava američkog 10. Zapovjedništva proturaketne i protuzračne obrane koji će, u okviru međunarodne vojne vježbe, pružati zračnu i raketnu zaštitu pomorskih luka i savezničkih snaga, izvijestili su iz Ministarstva obrane.

Sustav „Patriot“ će po prvi puta će biti razmješten u Hrvatskoj u okviru vojnih vježbi i potvrda je partnerskog odnosa Sjedinjenih američkih država i Republike Hrvatske, ocijenili su iz MORH-a.

Američkim brodom "YUMA" stigao dio opreme za vježbu Immediate Response 21

Međunarodna vojna vježba “Immediate Response 21” provodit će se u sklopu vježbi “Southern Exercise Portfolio” pod zapovjedništvom američkog Zapovjedništva za Europu (EUCOM) i dio je vježbe “DEFENDER-Europe 21” koju Zapovjedništvo američkih kopnenih snaga za Europu i Afriku (USAREUR-AF) provodi na području Europe od travnja do početka lipnja 2021. 

Vježba se, osim u Hrvatskoj, provodi i na teritoriju Albanije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Sjeverne Makedonije i Slovenije.

“Immediate Response 21” ujedno je i jedna od vojnih vježbi u okviru Hrvatskog bedema 1991.- 2021., niza aktivnosti i vježbi koje se provode povodom obilježavanja 30. obljetnice Hrvatske vojske, priopćeno je iz MORH-a.

Najčitaniji članci