Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
119 komentara

Morski pas u splitskoj luci: Nije opasan, ali tko želi ući u more?

U splitsku luku u petak je ušao morski pas. Čini se kako je bio dezorijentiran - vrtio se u krug. Vjerojatno je riječ o psu čukovu ili glušcu. Nisu baš uobičajeni u lukama

Foto: Čitatelj
119 komentara

Pred obalom igraju se četri morska pasa, dio je pjesme nekadašnje poznate splitske grupe. Nešto slično ugledao je u petak naš čitatelj. Naime, pred Dioklecijanovom palačom na površini mora uz obalu plivao je morski pas.

Čitatelj ga je fotografirao oko 8.40 sati. Kako nam je rekao stručnjak za morske pse Alen Soldo, čini se kako je morski pas pred splitskom rivom potpuno bezopasan i spada u rijetke nezaštićene vrste morskih pasa u Jadranu.

Foto: Čitatelj

- Najvjerojatnije se radi o nekoj vrsti iz roda Mustelus sp., primjerice čukovu ili glušcu. Nisu baš uobičajeni u lukama pa tako ni u splitskoj, pa je očito da je primjerak nekako dezorijentiran, a to potvrđuje i činjenica da se nalazi blize površine, što također nije uobičajeno za ove vrste - objasnio nam je Soldo. Ribari ga inače love uz pomoć koća, mrežama stajačicama ili parangalima. Kažu da je njegovo meso jako ukusno. Rašireni su u obalnom području čitave Europe, a narastu do 1,5 metara.

Inače, prije nepunih mjesec dana u splitsku luku su isto tako zalutala dva dupina.

Ribari su tada rekli kako ih često znaju vidjeti uz samu obalu u potrazi za hranom.

Morski psi često izazivaju strah kod kupača zbog filma “Ralje”. Baš zahvaljujući tom filmu najpoznatija vrsta je velika bijela psina. Napadi na kupače u Jadranu su jako rijetki. Jedan takav bio je početkom listopada 2010. godine. Slovenski ronioc Damjan Pacek lovio je ribu u uvali Smokvica u viškom akvatoriju. Za potkoljenicu ga je ugizao morski pas. Pretpostavlja se kako ga je životinja napala jer je za pasom imao ulovljenu ribu. Kasnijom analizom fragmenta dva zuba utrdili su da je riječ o velikoj bijeloj psini dugačkoj tri i pol metra. Stručnjaci su tada napominjali kako nema razloga za paniku i da je vjerojatnost napada takvih pasa u Jadranu iznimno mala. To je bilo treći put u 34 godine da je na hrvatskom dijelu Jadrana zabilježen posjet velike bijele psine. Vrsta koju naši čitatelji najviše fotografiraju u Jadranu je psina golema. Najveći primjerci znaju narasti i do 12 metara. Ovaj morski pas je zaštićen, a potpuno je bezopasan jer se hrani planktonima.

Foto: Čitatelj     

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message