Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
15 komentara

Motivira ih ljubav: Sve od pčela je dobro za nas, pa čak i otrov

Udrugu su ljubitelji pčelarstva osnovali prije dvije godine u Vrpolju. Brinu o stotinjak košnica svaki dan. Dnevno mogu preraditi do 120 kilograma voska. Našli su i tržište

Foto: Franjo Lepan 24sata
15 komentara

Svi koji dolaze, rade dobrovoljno, pomažući sebi, a i drugima, kaže Nikica Sever, upravitelj Zadruge Slavonija u Vrpolju, koju je prije dvije godine osnovalo 13 branitelja. Svi su pčelari i nude posebnu uslugu. 
- Na tržištu pčelarstva trenutno je velik problem sa satnim osnovama. Na njima pčele u košnicama izrađuju saće u kojem pak odgajaju mlade pčele, skladište med i pelud.

POGLEDAJTE VIDEO:

U takvima je bilo svega više nego voska, čemu smo odlučili stati na kraj i proizvesti našu verziju osnova koje su ožičene - objašnjava Sever dodajući da im je Ministarstvo branitelja osiguralo 150.000 kuna potpore za nabavku linije za proizvodnju satnih osnova te liniju za njihovo ožičavanje.

- Naša nova linija dnevnog je kapaciteta 120 kilograma voska, a sastoji se od nekoliko komponenti. Najprije vosak iz košnica, kojeg pretopimo, steriliziramo zagrijavanjem na 125 stupnjeva Celzijevih, kako bismo uništili moguće zaraze. Zatim ga pretačemo i održavamo na temperaturi od 72 stupnja, koja je potrebna za lijevanje satnih osnova. Dalje sve ide automatski do valjaka koji utisnu mustru pčelinjih saća. Na kraju se sve siječe i pakira - kaže Sever objašnjavajući da ožičene satne osnove postavljaju u drvene okvire i nakon toga u košnice.

- Linija još nije potpuno iskorištena, ali imamo dovoljno posla, a kad stignemo, i drugim pčelarima učinimo uslugu - kaže Sever čiji je kolektiv malen i složan baš poput košnice. Jedan od članova umirovljeni je policajac Anto Grgić, dobitnik nagrade Ponos Hrvatske.

- Pčele sam si nabavio kad sam prije četiri godine otišao u mirovinu, a u Zadrugu sam se učlanio čim se osnovala. Imamo oko stotinjak košnica o kojima treba skrbiti gotovo svaki dan, uz one koje imamo svaki za sebe - objašnjava Grgić dodajući da im je najvažnije prenijeti iskustva na mlađe.

- Teorija je jedno, a praksa drugo, s time da ovdje još ponekad zna biti i bolna, mada, kaže se da je sve od pčele dobro za čovjeka, pa i ubod, da pčelinji otrov liječi. Nama je cilj poticati mlade na pčelarstvo jer naše trgovine su pune sumnjivog meda iz uvoza – kaže Grgić.     

Ministarstvo dalo sredstva za opremu 

Zadrugu je prije dvije godine osnovalo 13 branitelja, kojima je upravitelj Nikica Sever. Od Ministarstva branitelja dobili su, kako objašnjava, sredstva za izradu posebne - bolje vrste satnih osnova za košnice, koje se prvo ožiče pa onda postavljaju u drvene okvire te na koncu u košnice. Tako se osigurava bolje skladištenje voska     

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message