Obavijesti

News

Komentari 15

Motivira ih ljubav: Sve od pčela je dobro za nas, pa čak i otrov

Motivira ih ljubav: Sve od pčela je dobro za nas, pa čak i otrov
4

Udrugu su ljubitelji pčelarstva osnovali prije dvije godine u Vrpolju. Brinu o stotinjak košnica svaki dan. Dnevno mogu preraditi do 120 kilograma voska. Našli su i tržište

VIDEO

Svi koji dolaze, rade dobrovoljno, pomažući sebi, a i drugima, kaže Nikica Sever, upravitelj Zadruge Slavonija u Vrpolju, koju je prije dvije godine osnovalo 13 branitelja. Svi su pčelari i nude posebnu uslugu. 
- Na tržištu pčelarstva trenutno je velik problem sa satnim osnovama. Na njima pčele u košnicama izrađuju saće u kojem pak odgajaju mlade pčele, skladište med i pelud.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:22

U takvima je bilo svega više nego voska, čemu smo odlučili stati na kraj i proizvesti našu verziju osnova koje su ožičene - objašnjava Sever dodajući da im je Ministarstvo branitelja osiguralo 150.000 kuna potpore za nabavku linije za proizvodnju satnih osnova te liniju za njihovo ožičavanje.

- Naša nova linija dnevnog je kapaciteta 120 kilograma voska, a sastoji se od nekoliko komponenti. Najprije vosak iz košnica, kojeg pretopimo, steriliziramo zagrijavanjem na 125 stupnjeva Celzijevih, kako bismo uništili moguće zaraze. Zatim ga pretačemo i održavamo na temperaturi od 72 stupnja, koja je potrebna za lijevanje satnih osnova. Dalje sve ide automatski do valjaka koji utisnu mustru pčelinjih saća. Na kraju se sve siječe i pakira - kaže Sever objašnjavajući da ožičene satne osnove postavljaju u drvene okvire i nakon toga u košnice.

- Linija još nije potpuno iskorištena, ali imamo dovoljno posla, a kad stignemo, i drugim pčelarima učinimo uslugu - kaže Sever čiji je kolektiv malen i složan baš poput košnice. Jedan od članova umirovljeni je policajac Anto Grgić, dobitnik nagrade Ponos Hrvatske.

- Pčele sam si nabavio kad sam prije četiri godine otišao u mirovinu, a u Zadrugu sam se učlanio čim se osnovala. Imamo oko stotinjak košnica o kojima treba skrbiti gotovo svaki dan, uz one koje imamo svaki za sebe - objašnjava Grgić dodajući da im je najvažnije prenijeti iskustva na mlađe.

- Teorija je jedno, a praksa drugo, s time da ovdje još ponekad zna biti i bolna, mada, kaže se da je sve od pčele dobro za čovjeka, pa i ubod, da pčelinji otrov liječi. Nama je cilj poticati mlade na pčelarstvo jer naše trgovine su pune sumnjivog meda iz uvoza – kaže Grgić.     

Ministarstvo dalo sredstva za opremu 

Zadrugu je prije dvije godine osnovalo 13 branitelja, kojima je upravitelj Nikica Sever. Od Ministarstva branitelja dobili su, kako objašnjava, sredstva za izradu posebne - bolje vrste satnih osnova za košnice, koje se prvo ožiče pa onda postavljaju u drvene okvire te na koncu u košnice. Tako se osigurava bolje skladištenje voska     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'
DRAMA OKO IZBORA

Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'

Svjetski mediji u ponedjeljak prenose odluku Ustavnog suda o zabrani kandidature Zorana Milanovića na predstojećim parlamentarnim izborima, a dio njih predsjednika predstavlja kao „populista” koji je „iznosio proruske stavove”, ali i kao jednog od najpopularnijih političara u zemlji