Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Motrili i Hasanbegovića: 'BBB su ekstremni, vodi ih liječnik...'

Na čelu najekstremnije skupine BBB-a je izvjesni Renato, liječnik, 28-godišnjak. On je idejni kreator ponašanja navijača, a pored njega postoje vođe grupa koji predvode pojedine skupine, stoji u tajnim dosjeima

Autor Igor Alborghetti

Mračni dosjei iz sefa Udbe', dramatična knjiga novinara i urednika Igora Alborghettija razotkriva neke od desetljećima brižno čuvanih tajni jugoslavenske Službe državne sigurnosti. U knjizi je objavljen i nikad prije viđeni popis 243 pripadnika tvrde splitske Torcide koji su bili definirani kao neprijatelji režima i huligani. Tome je dodan i nešto kraći popis Bad Blue Boysa. Pronašli smo među njima i jednog bivšeg Karamarkova ministra. Što je bliski savjetnik prvog hrvatskog predsjednika dr. Tuđmana pričao agentima komunističke tajne policije o francuskim nuklearnim tajnama, kako su dokumentirane ljubavne avanture bivšeg američkog ambasadora u Zagrebu i još gomila misterija...

U pravilu su u školi bili propaliteti

Služba državne sigurnosti napravila je i demografsko-socijalno istraživanje Torcide na uzorku od 238 osoba. Pokušali su, kako kažu, pronaći razloge i uzroke takvih pojava među navijačima. U nedostatku pouzdanijih podataka o socijalnom statusu obrađenih navijača analiziran je broj nastanjenih osoba u pojedinim kvartovima na području OZO s obzirom na to da su pojedina područja isto karakteristična po tome što gro njihovih stanovnika sačinjavaju obitelji srodnih zanimanja, sličnog materijalnog položaja i porijekla.

FELJTON: TAJNI DOSJEI UDBE (1) Nepoznata operacija 'Stadion': Udba je uhodila 243 Torcidaša

Tako se može reći da područje Brda, Ravne Njive, Kman, Varoš, Sućidar, Pujanke, sačinjavaju obitelji pretežno ruralnog porijekla, čiji su izvor egzistencije zanimanja za koja su potrebni niži stupnjevi stručne spreme i koji prema tome u pravilu obavljaju slabije plaćene poslove. Znatan broj članova ovih obitelji je boravio ili pak boravi na privremenom radu u inozemstvu.

Također je s obzirom na porijeklo (najčešće se radi o manjim mjestima i selima Dalmatinske zagore) u velikoj mjeri izražena tradicionalna religioznost kod ovih obitelji. Dok, suprotno ovome stanovništvu područja Meja, Bačvica, Spinuta a donekle i Gripa sačinjavaju obitelji urbanog porijekla i u pravilu dobrog materijalnog statusa čiji članovi obavljaju intelektualne poslove ili pak prihode ostvaruju radom u dobro plaćenim sektorima male privrede.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ostala gradska područja sačinjavaju stanovnici heterogenog sastava ali dobrim dijelom u već nekoliko generacija nastanjenih na gradskom području. Stanovništvo van gradskih područja, Solina i Kaštela osim malog dijela u pravilu materijalno dobro situiranih obitelji starosjedilaca sačinjavaju obitelji došljaka zaposlenih u neposrednoj proizvodnji koji se pored toga u većem ili manjem obimu bave i poljoprivredom.

Materijalni status stanovnika ovih područja varira od siromašnih do izuzetno dobro situiranih, ali je u pravilu zajednički vrlo nizak stupanj obrazovanja istih.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Većina Boysa ide u srednju školu

Već nakon površnog čitanja dostupnog materijala SDS-a tadašnje SR Hrvatske o navijačkoj skupini Bad Blue Boys čini se da je analiza napravljena s mnogo manje profesionalne ambicije od onoga o Torcidi.

Podaci su uopćeni, bez znakovitih detalja, a prva rečenica ovog izvješća iz 1989. zvuči gotovo smiješno koliko je banalna: "U posljednje vrijeme na sportskim borilištima širom Jugoslavije učestali su navijački izgredi sa jasnom političkom konotacijom".

Prosječna je dob članova Bad Blue Boysa između 15 i 25 godina. Manji dio je zaposlen, a većina pohađa srednju školu. Većina potječe iz obitelji srednjeg imovnog stanja, radničkih i obrtničkih obitelji, dok je uočeno da jedan dio potiče od roditelja koji su prije negativno istupali ili su bili pod kontrolom. Jedan dio potječe i od zapuštenih porodica.

U najvećem broju okupljaju se na utakmicama Dinama s klubovima velike četvorke te na utakmicama KK Cibona i HK Medveščak. Zbog nedoličnog ponašanja na utakmici Dinama s beogradskim Partizanom u ožujku 1989., s istočne tribine BBB premješteni su na sjevernu tribinu.

Tadašnja milicija i sigurnosne službe, barem u ovom dokumentu, samo su nadimcima identificirale vođe različitih frakcija BBB-a.

Vođe su Renato, Klokan, Kalimero

Tvrde da je na čelu najekstremnije skupine BBB-a izvjesni Renato, liječnik, 28-godišnjak. On je, kažu, idejni kreator ponašanja navijača, a pored njega postoje vođe grupa koji predvode pojedine navijačke skupine iz različitih dijelova grada.

Ima ih još. Primjerice, Han, star oko 23 godine, sa stanom u Novom Zagrebu, isti dolazi u klub Ekonomskog fakulteta. Talijan, star oko 20 godina, stanuje na Trešnjevci, isti je prilikom odigravanja utakmice između NK Dinamo i FK Partizan poveo jednu skupinu navijača BBB-a na istočnoj tribini prema navijačima Partizana, koji su bili na južnoj tribini u namjeri da ih gađaju kamenjem.

Klokan, star oko 22 godine, zaposlen, oženjen, otac kćeri, visok oko 180 cm, sa stanom u Markuševcu. Isti je bio prisutan na stadionima prilikom gostovanja Dinama u Splitu, Sarajevu, Novom Sadu. Na gostovanju NK Stuttgart iz SR Njemačke u Zagrebu 1988. g. stajao je na atletskoj stazi stadiona Maksimir te poticao navijače BBB na nedolično navijanje.

Kalimero, star oko 26 godina, niži rastom, često dolazi subotom u disko klub Studentski centar, Savska 7. Saran, star oko 20 godina, trenutno na odsluženju vojnog roka.

Osoba Č, star oko 20 godina, student.

 

BBB od odlaska Ćire ne vjeruju Upravi kluba

Služba javne sigurnosti priznaje da se do trenutka otvaranja operativne akcije 'Stadion' u tadašnjoj miliciji nitko nije sustavno bavio ekstremnim dijelom Bad Blue Boysa. U kontaktu s drugom Sikirićem iz NK Dinamo utvrđeno je da navijači iz grupacije BBB od odlaska trenera Miroslava Blaževića nisu ozbiljnije kontaktirali s klubom, a u klubu su jedino cijenili Blaževića i Vrhovca jer su dobivali besplatne karte...

Međutim, od odlaska Blaževića i Vrhovca iz Dinama vođe te navijačke skupine ostali su nepovjerljivi prema članovima Uprave, tako da u kontaktima s njima nikad se ne deklariraju imenom i prezimenom već nadimcima.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Milicija je, u pokušajima identifikacije, vrlo često sastavljala popise imena navijača. U nastavku je popis imena i prezimena navijača legitimiranih na utakmici Dinamo-Partizan, 19. ožujka 1989.

Među njima dvije su poznate osobe: televizijski inovator Robert Knjaz i ultradesni političar, bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

>>> Kraj drugog nastavka...

Knjiga 'Mračni dosjei iz sefa Udbe: od Torcide i BBB-a do ekipe iz vrha HDZ-a' u prodaji je na kioscima Tiska i Tisak Medije, u knjižarama Školske knjige, VBZ-a i Znanja. Cijena je 79 kuna.

Tema: Feljtoni

Komentari 41
Komentiraj, znaš da želiš
 • Default avatar - vjekoslavkatalina
  vjekoslavkatalina Petak, 05.07.2019. u 07:32

  kakve gluposti...prvo napisu u izvjescima 'neškolovani'..a onda nabrajaju vođe i navijace koji su pod istragom,sumnjom..te uz njihovu biografiju napisu lijecnik,inzinjer,student,pravnik,vecina pohađa srednju skolu...pa kako su onda 'neskolovani'..toliko o ondasnjoj miliciji i sluzbama sigurnosti po sistemu 'jedan cita drugi pise'...u navijackim grupama kao i svudgje bio je sarolik sastav navijaca...tako da generaliziranje je glupost...a ona je bila karakteristicna za ondasnju miliciju i njihove sluzbe 'sigurnosti'..prije bi rekao d aje kod njih bilo brdo neskolovanih sto je istina..kad sam aj bio jednom priveden u đorđicevu mene drot pita jel idem u skolu..ja kazem idem u srednju cetvrti razred...sa koliko prolazis ja kazem sa 4,5 provjerite..on se cudi te mi kaze..'koga god sam ispitao svi ste dobri ucienici pa kako onda radite sranja a mi mislili da se radi o propalitetitima koji ne idu u skolu ili su ponavljaci'...

 • Default avatar - Alkana
  Alkana Petak, 05.07.2019. u 11:38

  Zašto bi g. Hasanbegović bio ultradesničar? Možda bi i drugi bili da su im crveni ultraljevičari 45. poubijali gotovo cijelu obitelj i oduzeli cjelokupnu imovinu. G. Hasanbegović je normalan tolerantan čovjek, povjesničar koji iznosi istinite povijesne podatke, a takvi su uvijek na meti crvenih koji bi najradije da nitko nikada ne sazna istinu o njihovim nedjelima.

 • Default avatar - FilipKnežević_1
  FilipKnežević_1 Petak, 05.07.2019. u 07:45

  O cemu se tocno radi u ovom članku🤔🤜

Powered by:
Message