Obavijesti

News

Komentari 4

Možemo odahnuti: Nema novih zaraženih ptica s ptičjom gripom

Možemo odahnuti: Nema novih zaraženih ptica s ptičjom gripom

Ministarstvo je krajem prošlog tjedna izvijestilo da je na jednom gospodarstvu tovnih prana u Koprivničko-križevačkoj županiji potvrđena influenca te su poduzete sve mjere kako bi se spriječilo širenje

VIDEO

Ministarstvo poljoprivrede u utorak je izvijestilo da trenutno, osim na gospodarstvu u Koprivničko-križevačkoj županiji, nema pojave influence ptica na drugim gospodarstvima odnosno područjima Hrvatske.

Ministarstvo je krajem prošlog tjedna izvijestilo da je na jednom gospodarstvu tovnih prana u Koprivničko-križevačkoj županiji potvrđena influenca te su poduzete sve mjere kako bi se spriječilo širenje virusa.

Ptičja gripa potvrđena u Koprivničko-križevačkoj županiji
Ptičja gripa potvrđena u Koprivničko-križevačkoj županiji

- Na zaraženom gospodarstvu u tijeku su mjere iskorjenjivanja koje uključuju usmrćivanje svih purana na gospodarstvu, nakon čega se provodi čišćenje, pranje i dezinfekcija - ističe se u današnjem priopćenju.

Također se navodi kako "do sada nema pojave influence ptica na drugim gospodarstvima, odnosno na drugom području Republike Hrvatske". 

Ministarstvo navodi i kako je u okolici zaražene farme određeno zaraženo područje u krugu radijusa tri kilometra i ugroženo područje u krugu radijusa 10 kilometara od zaražene farme, a naredbom za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na zaraženim i ugroženim područjima Hrvatske utvrđeno je desetak mjera za sprječavanje pojave i širenja influence.

Mjere uključuju obvezno zatvaranje i držanje sve peradi, uzgojene pernate divljači i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama, kao i obvezno odvojeno držanje domaćih pataka i gusaka od ostalih vrsta peradi.

Zabranjena je uporaba vanjskih spremnika vode za perad, uzgojenu pernatu divljač i ptice u zatočeništvu, kao i opskrba peradi vodom iz spremnika površinskih voda kojima imaju pristup divlje ptice.

Također, zabranjeno je održavanje sajmova, izložbi, sportskih natjecanja te svih drugih okupljanja peradi, pernate divljači i ptica na tržnicama, priredbama i kulturnim događajima, uključujući letačka natjecanja ptica od jednog do drugog mjesta.

Mjere se odnose i na obvezno provođenje pojačane dezinfekcije prijevoznih sredstava kojima se prevoze pošiljke peradi, jaja za valenje, uzgojene i divlje pernate divljači i ptica, njihovih proizvoda i nusproizvoda, uključujući i lešine. 

Obvezno je i osiguravanje i održavanje higijenskih uvjeta i biosigurnosnih mjera u svim objektima za uzgoj i držanje peradi, pernate divljači i ptica u zatočeništvu, što uz ostalo podrazumijeva korištenje zaštitne obuće i odjeće, dezinfekcija ruku i obuće pri ulasku u objekt, kao i čišćenje, pranje i dezinfekcija obuće pri izlazu iz objekta, zabranu izlaska iz objekta u istoj zaštitnoj odjeći i obući, potom zabranu ulaska u objekt neovlaštenim osobama, dezinfekciju objekata i opreme u skladu s tehnološkim zahtjevima, korištenjem odobrenog dezinficijensa u propisanoj koncentraciji, te držanje hrane za životinje i stelje u objektima zaštićenim od divljih ptica i glodavaca. 

Obvezno je također prijavljivanje svih promjena zdravstvenog stanja i ponašanja peradi, uzgojene i divlje pernate divljači i ptica  u zatočeništvu nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji, kao i prijava uginuća te svakog kontakata peradi, uzgojene i divlje pernate divljači i ptica u zatočeništvu s moguće zaraženima.

Iz Ministarstva podsjećaju da je, osim Nacionalnog kriznog stožera i Stručnog tijela za kontrolu i suzbijanje influence ptica na području Hrvatske, osnovan i lokalni krizni stožer za područje Koprivničko-križevačke županije čija je zadaća koordiniranje kontrole i suzbijanja influence ptica na lokalnoj razini.

Također ponavlja kako prisutni virus pripada podtipu H5N8 za koji do sada nije utvrđeno da uzrokuje zarazu u ljudi, odnosno da ima zoonotski potencijal.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...