Obavijesti

News

Komentari 8

Možemo, ORaH i Nova ljevica bore se za iste birače kao SDP

Možemo, ORaH i Nova ljevica bore se za iste birače kao SDP

Još 8 dana: Dan odluke je sve bliže, pa kandidati na sve načine pokušavaju povećati svoju vidljivost i doprijeti do birača, a sve za dobru plaću u EP-u

VIDEO

Iz Amsterdamske koalicije stižu poruke da su oni “jednostavno normalni” te da se bore za otvorenu, naprednu i tolerantnu Hrvatsku i jednako takvu Europu. Možemo, Nova ljevica i ORaH, koji računaju na birače iz tzv. lijevog bazena, na Iblerovom trgu razvukli su transparent kojim su SDP preimenovali u stranku dosljednih promašaja, a donijeli su im i sadnicu ginka kako bi im pomogli izliječiti amneziju. Posebno ih smeta jer su SDP-ovci potpisali sindikalni referendum protiv mirovinske reforme, a upravo su oni donijeli zakon kojim je produžena dob za umirovljenje.

HSLS je u internom natječaju za najvećeg “prodavača magle” na europskim izborima od 33 izborne liste proglasili onu stranke Milana Bandića i Živog zida. Smatraju da oni kompromitiraju demokraciju i predstavljaju opasnost za sadašnjost i budućnost. Ukupno šest lista ušlo je u finale izbora.

Za mjesto šefa europske komisije bori se 6 kandidata

Prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans kandidata je socijalista za šefa Europske komisije. Na sceni je šest kandidata za to mjesto, a favorit je kandidat EPP-a.

Prvi rezultati tek u 23 sata

Zbog pravila da se ne smiju obavljivati izborni rezultati dok se ne zatvore biračka mjesta u državi članici Unije čiji birači posljednji glasuju, prvi rezultati izbora 26. svibnja znat će se u 23 sata. U EU najkasnije se zatvaraju birališta u Italiji.

Asistenti ne smiju biti rođaci

Zastupnici mogu izabrati svoje asistente. Mogu zaposliti tri, a u nekim slučajevima četiri. Na to mjesto ne mogu zaposliti bliske rođake, a aistenti ne smiju biti povezani s vanjskim aktivnostima koje bi mogle dovesti do sukoba interesa. Imena ili nazivi poduzeća svih asistenata objavljuju se na internetskoj stranici Europskog parlamenta.

Kodeks ponašanja zastupnika u EP-u

Zastupnici u Europskom parlamentu imaju Kodeks ponašanja, a prekršili ga predsjednik ga može kazniti. Zatupnici moraju prijaviti darove koje su primili kada su službeno zastupali Parlament i postoji registar darova.

320 eura je dnevnica za eurozastupnike. Za nju se moraju evidentirati i glasati

24.943 eura je dnevnica za eurozastupnike. Za nju se moraju evidentirati i glasati

12 plenarnih sjednica godišnje održava se u 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.