Obavijesti

News

Komentari 21

Ako vam ne vrate preplaćene kamate, možete tužiti banke

Ako vam ne vrate preplaćene kamate, možete tužiti banke
5

Ako banke ne vrate preplaćene kamate možete podići tužbu i zamrznuti je do pravorijeka Vrhovnog suda. Udruga Franak nudi mogućnost izvansudske nagodbe

VIDEO

Na novinskoj konferenciji Udruge Franak predstavljeni su predlošci za vraćanje preplaćenih kamata od sedam banaka protiv kojih je donesena pravomoćna presuda. Ti obrasci dostupni su na web stranici Udruge, ali samo registriranim članovima. 

Predviđeni su različiti obrasci za stambene kredite u švicarskim francima, ostale kredite u francima, te kredite u euru i kunama. Štediše mogu tražiti povrat novca ili pribrajanje iznosa glavnici da se olakša otplata. 

Koordinator ekonomsko-pravnog tima Udruge Franak, Goran Aleksić napomenuo je da su predlošci pokušaj izvansudske nagodbe, a u slučaju da se banke ne odazovu jedini način za povrat preplaćenih kamata su pojedinačne privatne tužbe. U tome slučaju postoji rizik da se kamate ipak proglase regularnima, pa Udruga upozorava da oni ne odgovaraju za rizik koji proizlazi iz postupaka dužnika. 

Dužnici također mogu i zamrznuti tužbe do pravorijeka Vrhovnog suda jer je odvjetnica Udruge Nicole Kwiatkowski najavila skoro pokretanje postupka revizije na Vrhovnom sudu. Revizija se odnosi na valutnu klauzulu svih banaka, ali i valjanost kamata u Sberbanci koja je izuzeta iz presude. Reviziju vezanu uz valjanost kamata najavile su još tri banke: Zaba, RBA i Erste. Povrat novca može se tražiti samo u slučaju ako je ugovorena promjenjiva kamatna stopa tako da se ona mijenja jednostranom odlukom banke, a nakon što je dužnik počeo otplaćivati kredit, banka je kamate povećavala, priopćuju iz Udruge Franak.

Iako je presuda Vrhovnog suda pravomoćna ona ne obavezuje banke na povrat novca, pa Udruga poziva sve dužnike koji su podigli kredit u razdoblju od 10. rujna 2003. do 31. prosinca 2008. da se uključe u Udrugu i zatraže povrat preko objavljenih obrazaca.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...