Obavijesti

News

Komentari 25

Mrak Taritaš o 'Britancu': Ne može se Zagrebu uzeti duša

Mrak Taritaš o 'Britancu': Ne može se Zagrebu uzeti duša
1

Na Britanskom trgu u četvrtak ispred kafića Kava Tava, Mrak Taritaš je rekla da svatko tko živi u Zagrebu zna da su tržnice, kao i u Europi, tradicionalna mjesta susreta i suživota...

VIDEO

Potpredsjednica HNS-a  i saborska zastupnica Anka Mrak Taritaš izjavila je u četvrtak da je moguće neproduljenje Ugovora o zakupu prostora malim obrtnicima na zagrebačkoj tržnici Britanski trg,  "bahato oduzimanje duše Gradu", te je potpisala  peticiju i obećala da će stajati obrtnike.

Na Britanskom trgu u četvrtak ispred kafića Kava Tava, Mrak Taritaš je rekla da svatko tko živi u Zagrebu zna da su tržnice, kao i u Europi, tradicionalna mjesta susreta i suživota, mjesto gdje se okupljaju 'mladi i stari' i gdje nitko nije izoliran.

Slučaj je usporedila s nedavnim zatvanjem tržnice Branimir rekavši "tržnicu su posjekli, i tu ništa više nema", te se zapitala hoće li zagrebačka tradicija postati da se svakoga ljeta zatvori jedna tržnica.

"Ovdje svi rade što hoće, bez plan, bez rasprave, bez dozvola, prvo devastiraju pa onda pitaju i vode javnu raspravu", negodovala je Mrak Taritaš. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Potpredsjednik GO HNS-a Grada Zagreba i gradski zastupnik Tomislav Stojak ustvrdio je da je takvo postupanje "medicinski fenomen fetišizam", dodavši  da kako postoji fetiš na fontane, tako postoji fetiš na zatvaranje tržnica.

"Uništavaju urbani identitet Grada", rekao je Stojak dodajući da ga veseli to što su građani nakon jedne objave o zatvaranju tržnice "pokrenuli lavinu i probudili urbani duh".

Važnosti zagrebačkih tržnica istaknuo je riječima "Od Britanca nećemo odustati, mi koji volimo i znamo voljeti Grad

Obrtnici koji tu rade imaju tehničke uvjete za rad

Naglašavajući kako imaju tehničke uvjete za rad, obrtnici su komentirali kako se osjećaju poniženima jer ih nakon nekoliko desetaka godina rada žele otjerati bez suvislog objašnjenja i bez odgovora na upite. Rekli su da je pokrenutu peticiju potpisalo desetak tisuća građana što nije konačan broj jer se potpisuje na još 40-ak mjesta.

Vlasnik zagrebačkog bistroa Kava Tava Dored Najjar, izjavio je  da su Grad Zagreb i Tržnice Zagreb odlučile ukloniti brojne sadržaje, osim bistroa i mljekaru, mesnicu te brojna druga prodajna mjesta i štandove. 

Prema njegovim riječima vlasnici su dobili dopis Tržnica Zagreb u kojem se navodi da im se ne produžuje ugovor zato što Tržnice čekaju dopis iz Grada, koji odobrava produljenje Ugovora o zakupu prostora. Naglasio je da  se svake godine, već dvadesetak godina, taj ugovor automatski produljuje. 

Kaže da su isti dopis dobili svi koji posluju u pokretnim kombijima i kućicama, a njihovim bi ukidanjem bez posla moglo ostati stotinjak zaposlenih. Osporio optužbe kako prodaju lako kvarljivu robu u neadekvatnim uvjetima te da nije zadovoljena zdravstvena i sanitarna ispravnost čime se ugrožava zdravlje kupaca, jer svi obrtnici koji tu rade moraju imati i imaju tehničke uvjete za rad, a te dokumente su obrtnici priložili kao dokaz.

Ukidanjem placa ukida se način života

Okupljeni građani su prosvjedovali govoreći da se ukidanjem placa ukida njihov način života.  Komentirali su da je tržnica Britanski trg mjesto gdje se može kupiti svježa hrana i druge namirnice, a da izbjegnu brojne tržne centre. Dodaju kako na Britancu živi velik broj starijih osoba koji ne mogu ići na tržnicu Dolac, i da od milja taj trg već godinama zovu Mali plac.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a