Obavijesti

News

Komentari 106

Mrak Taritaš 'oprala' županiju: Ni jedan plan još nisu dostavili

Mrak Taritaš 'oprala' županiju: Ni jedan plan još nisu dostavili
4

Uredi bi trebali duže i bolje raditi za to su plaćeni. Mogu zaposliti honorarno ljude i raditi prekovremeno. Ako to ne naprave, država će im oduzeti te predmete

VIDEO

Anka Mrak Taritaš, ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja, tijekom subotnjeg posjeta u Splitu  istaknula je nezadovoljstvo s premalim brojem riješenih zahtjeva za legalizaciju. 

'Oprala' je i Splitsko-dalmatinsku županiju jer nisu uopće dostavili prostorne planove za općine i gradove ministarstvu. Ti podaci do jeseni moraju biti na ISPU-u (informacijskom sustavu prostornog uređenja) na web stranicama ministarstva kako bi građani, projektanti i investitori dobili informacije o svim objektima i parcelama u zemlji, te mogućnostima gradnje na njima.

 - Svi građani moći će preko web stranica ministarstva doći do podataka o lokaciji zgrade i parcele i dobiti točan podatak u kojem je statusu, što se tu može graditi i slično. Do sada smo dobili prostorne planove 200-ak od 556 općina i gradova, a do jeseni očekujemo da svi budu predani. Splitska županija je jedina koja niti jedan plan nije dostavila, treba je probuditi - rekla je Mrak Taritaš.

Zaprimljeno 143.000 zahtjeva za legalizaciju

Po pitanju legalizacije bespravnih objekata, ministrica je istaknula kako je zaprimljeno 143.000 zahtjeva do kraja travnja, od toga oko 12.000 u Splitsko-dalmatinskoj županiji (sam grad Split 3800 zahtjeva). Smatra kako uredi za legalizaciju pri lokalnoj vlasti slabo obrađuju svoj posao, iako dobivaju 20 posto sredstava po predmetu.

Uzet ćemo im novac ako se ne ekipiraju

 - Do sada je riješeno 20 posto zahtjeva, a to je premalo. Rok za predaju zahtjeva je 30. lipnja i od njega se neće odustajati.  Uredi bi trebali  duže i bolje raditi za to su plaćeni. Mogu zaposliti honorarno ljude i raditi prekovremeno. Sastat ćemo se nakon izbora s gradonačelnicima da to ekipiraju, ako to ne naprave, onda će posao preuzeti država i uzeti im sredstva za rad - poručila je ministrica.

Sve mora biti riješeno za dvije godine

Svi predmeti legalizacije trebaju biti riješeni u roku od dvije godine od lipnja ove godine.

Anka Mrak Taritaš najavila je kako će građevinski inspektori raditi i vikendima, te se vraćati na mjesta u kojima je već bio sproveden nadzor. Nakon niza godina, inspekcije će obići otoke Lastovo, Vis, Hvar i Brač zbog nelegalnih građevina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 106
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.