Obavijesti

News

Komentari 65

Mreža mladih Hrvatske najavila "marš mladih i nezaposlenih"

Predstavnici Mreže mladih Hrvatske pozvali su političke stranke da se prema problemima s kojima se mladi susreću na tržištu rada počnu odnositi ozbiljnije i sustavnije

VIDEO

Povodom Međunarodnog dana mladih predstavnici Mreže mladih Hrvatske (MMH) pozvali su u petak političke stranke i odgovorne institucije da se prema problemima s kojima se mladi susreću na tržištu rada počnu odnositi ozbiljnije i sustavnije, a za listopad su najavili "marš mladih i nezaposlenih osoba".

Članovi MMH-a upozorili su na konferenciji za novinare na urušavanje radničkih prava s kojima se susreću mladi pri izlasku na tržište rada te su zatražili da se otvoreno progovori o problemima studentskog, privremenog i sezonskog rada kao i o kršenjima prava nekih od najranjivijih skupina društva. Stoga su, u suradnju sa stručnim institucijama, napravili prijedloge izmjene mjera aktivne politike zapošljavanja, koje će biti dostupne svima.

MMH najavljuje kako će u rujnu, u suradnji s brojnim partnerima, pokrenuti niz javnih aktivnosti kojima će otvoriti raspravu o toj temi. "U listopadu ćemo organizirati prosvjedni marš, koji će okupiti nezaposlene mlade, kao i one koji osjećaju da ih njihova radna mjesta ostavljaju bez prava i perspektive", poručili su iz MMH-a.

Osvrćući se na konkretne prijedloge poboljšanja mjera za poticanje zapošljavanja mladih potpredsjednik MMH Sven Janovski je rekao kako se "stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa predstavlja kao čarobni štapić za rješavanje ključnih problema hrvatskog tržišta rada".

On je upozorio i na probleme u provedbi mjera aktivne politike zapošljavanja. 

"Postojeće mjere mogu se uvelike poboljšati. Primjerice, mjeru stručnog osposobljavanja može se poduprijeti kvalitetnijim sustavom mentorstva i učenja uz rad. Uvesti treba ciljane kvote korisnica i korisnika po svakoj županiji da se osigura pravednija dostupnost mjere, a samo trajanje uskladi s realnim trajanjem osposobljavanja za određenu struku", rekao je Janovski.

Ukazao je i na potrebu za drugačijim komunikacijskim pristupom.

Težak sezonski rad se, kaže, prodaje kao "vesela zabava koja će mlade odvesti u svijetlu budućnost" navodeći za primjer  HZZO-ov spot za sezonski rad uglavnom u ugostiteljstvu.

Iz MMH pozivaju na odlučan zaokret u načinu na koji se upravlja aktivnom politikom zapošljavanja u Hrvatskoj. 

"Niz godina, neovisno o sastavu vladajuće garniture, svjedočimo brojnim apsurdnim situacijama. Tako dolazi do naprasnog prekidanja provedbe mjera, nenajavljenog prekrajanja uvjeta korištenja, izostanka konzultacija s potencijalnim korisnicima te nijekanja manjkavosti u provedbi", poručili su.

U slučaj mjere javnih radova treba zaustaviti automatsko usmjeravanje korisnika koji pripadaju ranjivim skupinama, poput mladih iz alternativne skrbi ili osoba s invaliditetom, rekla je Ana Preveden iz udruge Igra. "Nakon prijave na Zavod većinu se direktno usmjerava na mjeru javnih radova, neovisno o njihovoj motivaciji i prethodnom obrazovanju. Time im se šalje poruka da za njih nema mjesta u mjerama koje u praksi češće vode zapošljavanju", upozorila je.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 65
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...