Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
64 komentara

Mrsić: Još ove godine ipak će biti regresa i jubilarnih nagrada

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je kako će s detaljima Vladina prijedloga o zamrzavanju kolektivnih ugovora danas upoznati sindikate

Robert Anić/Pixsell
Foto: Robert Anić/Pixsell
64 komentara

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je kako ove godine ipak neće biti ukinuti regres i jubilarne nagrade. Ministar je emisiji Hrvatskog radija Poligraf dodao da će s detaljima Vladina prijedloga o zamrzavanju kolektivnih ugovora danas upoznati sindikate, javlja HRT.  

Prema prijedlogu izmjena Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe koji je Vlada RH u petak poslala sindikatima regresi, jubilarne nagrade i darovi za djecu bi se još isplaćivali, ali bi se jubilarne naknade smanjile sa 0,5 na 0,3 posto po godini radnog staža. 

Uštede će pokušati ostvariti i ukidanjem božićnice za ovu godinu. Ukupne planirane uštede od  dvije milijarde kuna u Vladi će pokušati ostvariti širenjem pregovora o izmjeni kolektivnih ugovora i na javna poduzeća kojima su najavili smanjenje prava i broja zaposlenih. 

U slučaju da sindikati javnih službi kao i državnih službi odbiju sve prijedloge za smanjenje prava, Vlada je već najavila da će rezati plaće te da od ušteda neće odustati. 

Podsjetimo, Vlada je na ovotjednoj sjednici prihvatila nacrt prijedloga zakona o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i prezentativnosti za kolektivno pregovaranje. Tim zakonom prestaje vrijediti odredba članka 262. ZOR-a koja omogućuje neograničeno produljenje kolektivnih ugovora. Kolektivni ugovori koji su istekli prestali bi se primjenjivati nakon tri mjeseca.

Prijedlog ide u Hrvatski sabor na dva čitanja, a budući da je riječ o organskom zakonu za njegovo donošenje potrebna je apsolutna većina, odnosno 77 glasova.  

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message