News

Komentari 20

I odvjetnik ga je htio udariti: Shkreliju sedam godina zatvora

I odvjetnik ga je htio udariti: Shkreliju sedam godina zatvora

Poduzetnik albansko-hrvatskog porijekla Martin Shkreli (34) osuđen je zbog pronevjere vrijednosnih papira i manipulacije s dionicama. Poznatiji je kao čovjek koji je drastično povećao cijenu lijeka protiv AIDS-a

Prozvan "najomraženijim čovjekom Amerike" jer je nekontrolirano povisio cijenu lijeka protiv AIDS-a, provokativni američki poduzetnik Martin Shkreli osuđen je u petak na sedam godina zatvora na njujorškom sudu.

Poduzetnik albansko-hrvatskog porijekla Shkreli (34), utjelovljenje cinizma farmaceutske industrije, proglašen je krivim u kolovozu zbog pronevjere vrijednosnih papira i manipulacije s dionicama nakon suđenja pred saveznim sudom u Brooklynu.

Te činjenice nisu povezane s povećanjem za 55 puta (s 13,5 na 750 dolara po tableti) cijene lijeka Daraprima koji se koristi protiv malarije i AIDS-a njegove tvrtke Turing Pharmaceuticals 2015. No, one su mu priskrbile intenzivnu medijsku pozornost nakon uhićenja 2015.

FILE PHOTO: Martin Shkreli arrives for his trial at US Federal Court in Brooklyn New York

Njegov odvjetnik Ben Brafman zatražio je od savezne sutkinje Kiyo Matsumoto kaznu ograničenu na 18 mjeseci zatvora za osobu koju je opisao kao "pomalo autističnog genija", ekstravagantnog autodidakta sposobnog za velike inovacije u području farmacije, po nekima od njegovih nekadašnjih suradnika.

Brafman je čak u petak priznao da mu je ponekad došlo da ga "udari šakom u lice", koliko je Martin Shkreli komplicirao obranu svojim ponašanjem.

Optužba koja ga je predstavljala kao kompulzivnog lažova zatražila je minimalnu zatvorsku kaznu od 15 godina zbog nedostatka grižnje savjesti kod Shkrelija i njegove opsesivne samopromocije, posebice putem društvenih mreža.

Najčitaniji članci