Obavijesti

News

Komentari 16

Obamina poruka Mubaraku: Poslušaj glas svoga naroda

Obamina poruka Mubaraku: Poslušaj glas svoga naroda
8

Obama upozorava da samo privid reformi nije dovoljan. Muhamed ElBaradei rekao je da će se kandidirati ako narod želi. U Zagreb se vratilo i devet radnika Crosca

VIDEO

Američki predsjednik Barack Obama rekao je u petak da bi Hosni Mubarak trebao pričati sa svojim savjetnicima i poslušati 'ono što mu govori egipatski narod'. 

Dodao je da je Mubarak 'ponosan', ali i domoljub te da treba odlučiti o tome kakvo želi da mu bude nasljeđe. Obama upozorava da  privid reformi neće biti dovoljan da se riješi duboka kriza u kojoj je Egipat i da prijenos vlasti mora početi sada te dovesti do poštenih i slobodnih izbora.

- Nasilje i represija nemaju što tražiti u mirnom prijenosu vlasti - rekao je Obama i poručio egipatskim vlastima da ih gleda cijeli svijet piše CNN.

ElBaradei: Kandidirat ću se, ako narod tako želi

Oporbeni vođa i nobelovac Mohamed ElBaradei rekao je u petak kako će se kandidirati za predsjednika Egipta ako to bude od njega tražio narod, piše Reuters.  ElBaradei je najprije u intervjuu za austrijski Der Standard rekao kako se neće kandidirati, no kasnije je to opovrgnuo.

U Zagreb stiglo devet radnika Crosca

Iz Kaira se u petak navečer vratilo i devet radnika Crosca, koje su u Zagrebu dočekale obitelji i prijatelji. Ostali radnici Crosca nalaze se kod El Alameina te zasad nisu ugroženi, javlja HTV.

Petar Vučković iz Crosca rekao je da su sretni što su stigli kućama. Ispričao je da je najteže bilo slušati tenkove i pucnjavu te da su prema aerodromu iz Kaira išli okolnim putevima i klonili se trgova gdje su bila okupljanja.

Mubarak bi poput Shinawatre mogao naći utočište u C. Gori?

Dok prosvjedi u Egiptu još traju, mediji u Crnoj Gori javljaju kako bi egipatski predsjednik Hosni Mubarak mogao utočište naći u njihovoj zemlji. Crnogorski Monitor piše pak kako je Mubarakov sin Gamal navodno vlasnik znatnog dijela dionica tvrtke Orascom koja je 2010. godine s crnogorskom vladom potpisala ugovor o zakupu poluotoka Luštice kod Tivta. Tamo naime namjerava graditi turističko naselje vrijedno 1,1, milijardu eura.

Većinski vlasnik tvrtke Orascom, egipatski milijarder Naguib Sawiris, je prošli tjedan pobjegao iz Kaira s Mubarakovim sinovima i dijelom egipatske političke elite koji su se privremeno smjestili u Dubaiju, Londonu i na Cipru. Monitor piše da Sawiris navodno uskoro namjerava doći u Crnu Goru kako bi 'pripremio teren za mogući dolazak Mubaraka i obitelji'.

U Crnu Goru sklonio se, podsjetimo, i svrgnuti tajlandski premijer Thaksin Shinawatra, koji je dobio crnogorsko državljanstvo i započeo gradnju hotela na Svetom Stefanu.

Mubarakova obitelj 'teška' 70 milijardi dolara?

Egipat je već nekoliko dana u kaosu. Bijesni prosvjednici traže Mubarakovu ostavku. Mubarak je na vlasti već 30 godina. Zamjeraju mu siromaštvo, korupciju i političku diktaturu. Obitelj Mubarak navodno je 'teška' 70 milijardi dolara. Bogatstvo je pohranila u bankama u Švicarskoj i Velikoj Britaniji, a dio leži i u nekretninama u Londonu, New Yorku i Madridu, piše NDTV

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C