Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Mučili ga 'merčepovci': Država mu mora isplatiti 95.000 kuna

Mioković je u ožujku 2012. godine tužio RH, navodeći da su ga pripadnici MUP–a, kojima je zapovijedao Tomislav Merčep, uhitili i zatim odveli u tamošnji društveni dom gdje su ga mučili

10 komentara

Nikola Mioković iz Antunovca dobio je na bjelovarskom Općinskom sudu, Stalna služba u Pakracu, nepravomoćnu presudu kojom mu je Republika Hrvatska dužna na ime odštete isplatiti 95.000 kuna. Mioković je u ožujku 2012. godine tužio RH, navodeći da su ga 15. listopada 1991. godine pripadnici MUP–a, kojima je zapovijedao Tomislav Merčep, koji su bili stacionirani u Pakračkoj Poljani, uhitili i zatim odveli u tamošnji društveni dom. Navodeći u tužbi da su ga tukli i mučili elektrošokovima, pomoću induktorskog telefona preko kojeg su puštali 'struju'.

Nakon nekoliko dana, tvrdio je Nikola Mioković u tužbi, preseljen je u mjesto Međurić nedaleko Kutine gdje je bio zatvoren u kući, a potom premješten na prisilni rad u skladište koje je je koristila policija. Nikola je tog dana uhićen zajedno s bratom Dušanom koji je također tužio i dobio spor protiv države zbog istovjetnog slučaja zlostavljanja od strane pripadnika tadašnjeg rezervnog sastava MUP-a RH. Hrvatska država je izgubila i ovaj spor po presudi iz siječnja, temeljem koje je Dušanu Miokoviću, tužena RH mora isplatiti 75 tisuća kuna sa zateznim kamatama unazad četiri godine. Odnosno od dana utuženja. 

RH je zastupalo Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru koje se protivilo tužbi pozivajući se, između ostalog, na zastaru, a uložen je i prigovor da se radi o ratnoj šteti za koju RH nije odgovorna. U svojem osporavanju odvjetništvo je tvrdilo kako ne postoji uzročno–posljedična veza između počinitelja ratne štete i odgovornosti pripadnika hrvatskih oružanih i redarstvenih snaga, jer se nije moglo točno utvrditi koje su osobe mučile i zlostavljale Nikolu Miokovića.

Devet mjeseci nakon podizanja tužbe, u prosincu 2012. godine, Općinski sud je na zahtjev tužitelja Nikole i tužene RH prekinuo postupak sve do okončanja kaznenog postupka koji se usporedo vodio protiv Tomislava Merčepa pred Županijskim sudom u Zagrebu. Nakon što je Merčep pravomoćno osuđen, stvorili su se uvjeti za tužbu Nikole Miokovića. Podsjećamo da je Tomislav Merčep osuđen jer nije kao zapovjednik postrojbe poznate kao ''merčepovci'' spriječio zlostavljanje, mučenje civila. Pravomoćna presuda T. Merčepu je otvorila vrata tužbama braće Mioković. Prvostupanjski je sud odbio i prigovor o zastari pozivajući se u obrazloženju da kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva ne zastarijeva. 
 

Možda vas zanima i ovo:
Message