Obavijesti

News

Komentari 27

Mumije iz Zagreba (3): Snimili su ih i vidjet ćemo njihova lica

Mumije iz Zagreba (3): Snimili su ih i vidjet ćemo njihova lica
5

Riječ je o metodi koja iziskuje velika novčana sredstva, a dobivene CT snimke trebalo poslati u Centar za forenziku koji se bavi rekonstrucijama lica mumija

VIDEO

Svih pet mumija Arheološkog muzeja u Zagrebu podrvgnuto je skeniranju najsuvremenijim CT uređajima, tvrdi radiolog Mislav Čavka, koji je osobno, volonterski i u slobodno vrijeme u podrumu KB Dubrava magnetskom rezonancom snimio i istraživao egipatske mumije iz zagrebačkog Arheološkog muzeja. 

- CT snimke su pohranjene i pomoću njih može se rekonstruirati lice mumije, no sada je to, što se tiče 'zagrebačkih dama' još uvijek u planovima. Riječ je o metodi koja iziskuje velika novčana sredstva i teško je reći kada će se i gdje rekonstrukcija napraviti - tvrdi Čavka. Pojašnjava da bi dobivene CT snimke trebalo poslati u Centar za forenziku koji se bavi rekonstrucijama napominjući da jedan takav postoji u Manchesteru.

Riječ je o trodimenzionalnoj rekonstrukciji za koju ne treba dugi vremenski period.

- Do rekonstrukcije se dolazi suvremenom kompjuterskom tehnologijom koja je vrlo brza i precizna - dodaje Čavka.

Rekonstruirali lice beogradske mumije

Tvrdi da je 3D forenzičkom rekonstrukcijom, krajem 2011. rekonstruirano lice 'beogradske mumije'. Samu rekonstrukciju radio je američki forenzičar Joshua Harker iz Chicaga u suradnji s egiptologom Branimirom Anđelkovićem s Filozofskog fakulteta u Beogradu. Radi se o mumiji staroegipatskog svećenika Nesmina koji je rođen oko 350. godina prije naše ere, a koja je danas dio sastava Arheološke zbirke Filozofskog fakulteta u Beogradu. Srpski mediji su u vrijeme kada je rekonstrukcija napravljena pisali kako je riječ o drugoj takvoj rekonstrukciji glave mumije u svijetu. Prva mumija čija je glava rekonstruirana je Meres Amon, mumija iz Orijentalnog instituta u Chicagu. Radio ju je također Joshua Harker s kojim su Beograđani stupili u kontakt i ponudili mu suradnju.

Mumiju svećenika Nesmina je Beograđanima 1988. godine darovao mecena Hadži Pavle Riđički donijevši je iz egipatskog grada Luksora. Riđički je tijekom putovanja Egiptom kupio mumiju i poklonio je srpskom Narodnom muzeju. 

 - Za sam početak njezine rekonstrukcije bilo je potrebno skenirati, odnosno napraviti CT snimke lubanje mumije. To je još 2003. godine napravio srpski radiolog Zoran Rakočević. Veliku količinu snimki i ostalih podataka trebalo je prebaciti u Chicago kako bi Harker mogao započeti s radom. Pripreme su bile duge, no kada je Harker počeo rekonstrukciju staroegipatskog svećenika završio ju za nekoliko mjeseci - prepričava nam svoja saznanja Mislav Čavka.

Nakon CT snimanja koriste forenzički software

- Nakon dobivenih CT snimki, koje smo i sami u KB Dubrava napravili na svih pet 'zagrebačkih mumija' i dvije glave koje se nalaze zasebno od tijela, potrebno je generiranje 3D modela lubanje i aplikacija filtera koji odstranjuju meka tkiva, platnene ovoje i smolaste tvari korištene u procesu mumifikacije. Nakon toga slijedi primjena metode različitih softvera za forenzičku rekonstrukciju lica koju je potrebno uskladiti s podacima o spolu, dobi i zanimanju pokojnika kao i likovnim djelima iz vremena pokojnika kako bi se utvrdila boja kože i očiju - pojašnjava Čavka i dodaje da se na lubanji pokojnika izuzmu točke bitne za hvatište mišića jer se upravo na temelju mišića kompjuterski dodaju gornji slojevi sve do kože što na kraju rezultira  potpunom rekonstrukcijom.

Mumije i njihove tajne iskorištene su za radnju hit knjige „Mjesec boje krvi“ te nastavka „Knjige izumrlih“. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama
VIDEO: MATAKOVI NA VISOKOJ NOZI

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama

Plus+ Bračni par Luka Grgo i Adriana Matak tereti za pet financijskih prijevara teških 350 tisuća eura. Pušteni su iz istražnog zatvora uz mjere opreza