Obavijesti

News

Komentari 6

Muzeji se ipak neće baviti samostalnom djelatnošću

Muzeji se ipak neće baviti samostalnom djelatnošću
1

Podsjetimo, prvim Prijedlogom Zakona nije bila zadovoljna struka, pa se peticijom koju je potpisalo 400 stručnjaka zatražilo da se u izradu Zakona uključi i javnost

VIDEO

Ministarstvo kulture odustalo je od plana da se muzejima omogući bavljenje gospodarskom djelatnošću te proširivanja popisa stručnih muzejskih zvanja zvanjima voditelja marketinga i voditelja odnosa s javnošću, objasnio je danas na Odboru za kulturu ministar kulture Berislav Šipuš te najavio da će do kraja tjedna konačni prijedlog novog Zakona o muzejima uputiti u javnu raspravu.

Podsjetimo, prvim prijedlogom zakona nikako nije bila zadovoljna struka, pa se peticijom koju je potpisalo 400 stručnjaka zatražilo da se u izradu zakona uključi i stručna javnost, a Šipuš je danas naglasio da se do ovog nacrta došlo upravo zajedničkim radom sa stručnjacima.

- Umjesto bavljenja gospodarskom djelatnošću zakonom će se propisati da muzeji, uz osnovnu, mogu obavljati i druge djelatnosti u skladu s posebnim propisima i statutima, pri čemu će se uvesti posebna ograničenja kako se ne bi ugrozili standardi muzejske djelatnosti. Vjerujem da je tako otklonjena bojazan da bi muzejska građa mogla postati predmetom nekontrolirane prodaje – objasnio je Šipuš. 

Zakonom se mijenja i način imenovanja članova muzejskog vijeća, pa će ih sada imenovati ministar kulture na temelju javnog poziva. Od ovrha se izuzima muzejska građa i dokumentacija u vlasništvu stranih muzeja i država, a uvode se i sankcije za neuredno upisivanje građe u muzejske knjige.

Sudionici tematske sjednice Odbora za kulturu nemaju ništa protiv, kažu, da se muzejima u potpunosti zabrani gospodarska djelatnost, ali naglašavaju da su protiv komercijalizacije muzeja. Predlažu i uvođenje obveze prema kojoj muzeji svu dobit ulažu u razvoj osnovne djelatnosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"