Obavijesti

News

Komentari 1

Pakao Srebrenice: U tih 7 dana ubijeno je 8000 ljudi, sutra će pokopati još trideset žrtava

Pakao Srebrenice: U tih 7 dana ubijeno je 8000 ljudi, sutra će pokopati još trideset žrtava

U genocidu u Srebrenici ubijeno je više od osam tisuća osoba, mahom muškaraca i dječaka, a do sada su pronađeni i u Potočarima pokopani posmrtni ostaci 6652 žrtve

VIDEO

U Srebrenici će i ove godine 11. srpnja biti obilježena obljetnica genocida što su ga 1995. godine nad Bošnjacima s tog područja počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba, a narednog će tjedna nakon komemoracije biti pokopani posmrtni ostaci još 30 žrtava tog zločina.

Kako su potvrdili iz Instituta za nestale osobe BiH (INO), bit će pokopani posmrtni ostaci koji su ranije ekshumirani iz masovnih grobnica, no proces identifikacije trajao je godinama zbog stanja u kojem su pronađeni.

Među žrtvama čiji će ostaci biti pokopani kada se bude obilježavala 28. obljetnica genocida najmlađi je Elvir Salčinović, koji je u vrijeme kada je ubijen imao tek 15 godina. U  srebreničkom genocidu ubijeni su mu i otac i brat koji su ranije pokopani u krugu memorijalnog groblja u Potočarima gdje je tijekom rata bila baza pripadnika mirovnih snaga Ujedinjenih naroda.

Obitelji ubijenih u Srebrenici prisjećaju se svojih najmilijih

Među identificiranim žrtvama čije su obitelji dale suglasnost za pokop narednog tjedna su još dvojica mladića koji su kada su ubijeni imali 16 godina te jedan 17-godišnjak.

U mrtvačnicama kojima upravlja INO pohranjeni su posmrtni još najmanje 69 osoba koje su identificirane kao žrtve srebreničkog genocida, no njihove obitelji još nisu dale suglasnost za pokop, uglavnom stoga što su u pitanju nekompletni ostaci.

Djelomični ostaci skeleta u masovnim grobnicama uglavnom su rezultat činjenice da su vlasti bosanskih Srba nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma pokušale prikriti tragove zločina premještajući tijela na različite lokacije pa su tako nastajale tzv. sekundarne i tercijarne grobnice diljem istočne Bosne.

Obitelji ubijenih u Srebrenici prisjećaju se svojih najmilijih

U genocidu u Srebrenici ubijeno je više od osam tisuća osoba, mahom muškaraca i dječaka, a do sada su pronađeni i u Potočarima pokopani posmrtni ostaci 6652 žrtve. Ostaci još 237 žrtava po želji obitelji pokopani su na drugim lokacijama.

Odgovornost za genoid u Srebrenici sastavni je dio presuda koje je Haaški tribunal izrekao političkom i vojnom vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću osudivši ih zbog toga na doživotni zatvor.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1