News

Komentari 25

Na avionu CA puknulo pilotsko staklo, morali sletjeti u Zagreb

Na avionu CA puknulo pilotsko staklo, morali sletjeti u Zagreb

Na letu OU443 iz Zagreba za Beč je bilo 66 putnika. Nije bilo nikakve panike niti drame te sigurnost putnika i posade ni u jednom trenutku nije bila ugrožena, poručuju iz CA

Zrakoplov Dash 8-Q400 Croatia Airlinesa koji je jutros u 8.10 sati poletio iz Zagreba prema Beču, morao se okrenuti i vratiti u Zagreb zbog napuknuća vjetrobranskog stakla na pilotskoj kabini, potvrđeno nam je iz CA.

- U skladu s propisanim kompanijskim sigurnosnim procedurama za ovakve događaje, koji su testiraju još prilikom projektiranja zrakoplova i za koje su pilotske posade Croatia Airlinesa školovane i uvježbane, zrakoplov je preusmjeren u Međunarodnu zračnu luku Zagreb te je sigurno sletio sa 66 putnika - rekao je Davor Janušić, glasnogovornik CA.

Naglasio je kako sigurnost putnika i članova posade na letu ni u jednom trenutku nije bila ugrožena te da su piloti striktno primijenili predviđenu sigurnosnu proceduru.

Pojasnio nam je, također, kako je spomenuto vjetrobransko staklo pilotske kabine sastavljeno od više slojeva i ima dodatna ojačanja, odnosno projektirano je tako da ovakve i slične situacije ne ugrožavaju sigurnost letenja.

- Na letu OU443 nije bilo nikakve drame, panike ili uzbune, nego je riječ o strogo kontroliranom događaju u kojem je sigurnost letenja zadržana na najvišoj mogućoj razini - kazao je Janušić.

Nakon što je javljeno da se avion vraća u zagrebačku zračnu luku, preventivno su pozvani vatrogasci što je isto, uvjerava nas Janušić, uobičajena i točno propisana procedura u civilnom zrakoplovstvu.

Zrakoplov Dash 8-Q400 privremeno je povučen iz prometa, a zamjena stakla obavit će se u tehničkom središtu tvrtke koje se nalazi u Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb.

Croatia Airlines pobrinula se za sve putnike s ovog leta, ali i povratnog leta iz Beča za Zagreb, koji je također otkazan.

- Većem djelu putnika s navedenih letova već je osiguran prijevoz do njihovog odredišta i to na letovima partnerskih kompanija Croatia Airlinesa, te su oni već većinom i stigli na svoje odredišta. Croatia Airlines se ispričava svim putnicima s letova OU443 i OU444 zbog poremećaja u planiranom putovanju - poručuju iz CA.

Incident u Dubrovniku

Jučer se u zračnoj luci Dubrovnik također dogodio manji incident. Avion Airbus A319 španjolskom prijevoznika Iberia je sletio oko 11 sati iz Madrida u Dubrovnik.

Nakon slijetanja domaćica zrakoplova je aktivirala tobogan za evakuaciju na stražnjim lijevim vratima. Tobogan se izbacio i napuhao. Srećom, tobogan nije napravio štetu na ZL Dubrovnik.

Tehničari CA su uklonili tobogan, a zrakoplov je sa 58 putnika odletio u Madrid u 15.30 sati, sa četiri sata zakašnjenja. Stigao je u Madrid u 18.15 sati, prenosi portal Avioradar.

Najčitaniji članci