Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Na ceste stiže još više kamera: Hoće li smanjiti broj poginulih?

Ako znamo da su neprilagođena i nepropisna brzina jedan od glavnih razloga težih prometnih nesreća, onda je sve ono što će te brzine smanjiti svakako hvale vrijedno,kaže Davor Novak iz HAK-a

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
82 komentara

Diljem Hrvatske policija će postaviti 92 nova kućišta za kamere do kraja godine, uglavnom na Jadranskoj i Podravskoj magistrali. U njima će biti 29 novih kamera za koje vozači neće znati na kojoj su lokaciji. Kamere će promet nadgledati na području sedam policijskih uprava. U Zadarskoj 12, u Šibensko-kninskoj 11, Splitsko-dalmatinskoj pet, Dubrovačko-neretvanskoj osam, Virovitičko-podravskoj 10, isto toliko u Koprivničko-križevačkoj, te u Varaždinskoj četiri.

- Pozdravljamo povećanje broja kamera na našim prometnicama, ali isto tako i broja kutija u kojima su one smještene jer je uvijek veći broj kutija nego kamera. Svrha je ipak ustvari preventirati brzu vožnju kod vozača koji ne znaju u kojoj kutiji je kamera. Takva jedna kutija stvara dojam da će biti snimljen u prekoračenju brzine - kazao je za Dnevnik.hr Georg Davor Lisicin iz Udruge Sigurnost u prometu.

STRADALE U NESREĆI KOD ŠIBENIKA Cisterna je naletjela na auto: Djevojčice u induciranoj komi

Za postavljanje kamera na otvorenoj cesti, kaže Lisicin, trebalo bi dobro razmisliti.

- One bi stvarno trebale biti postavljene na onim dionicama cesta gdje se inače registriraju značajnija prekoračenja brzine - ističe.

Damir Novak iz HAK-a objašnjava da ako znamo da je brzina neprilagođena uvijetima, a i nepropisna brzina jedan od glavnih razloga težih prometnih nesreća, onda je sve ono što će te brzine smanjiti svakako hvale vrijedno, a te kamere sigurno imaju svoju ulogu.

Osim kamera, tu je još i 100 ručnih, kao i 50 stacionarnih radara. Cijela ta ergela uskoro bi mogla izaći na prometnice.

Ipak, represija, kaže prometni stručnjak Ivan Dadić, nikada nije dobra. '

DVOJE LJUDI OZLIJEĐENO Teška prometna kraj Donjeg Miholjca: Poginuo mladić (24)

- Prometni sustav je nekvalitetno razvijen i sigurno neće doći do onog očekivanog smanjenja broj prometnih nesreća nego će se čak i povećavati, a tim više ukoliko budemo izlazili iz krize ukoliko bude porast bruto domaćeg proizvoda veći - smatra Dadić

Kamere mogu istodobno snimiti šest prekršitelja, a prepoznaju sve registarske pločice zemalja EU, kao i naših susjednih zemalja.

Ovo nije jedino postavljanje, a već početkom iduće godine bit će postavljeno 58 kućišta i 46 kamera. Svemu ovome treba pridodati i nove presterače koji su na ceste stigli početkom ljeta, javlja Dnevnik.hr.

Možda vas zanima i ovo:
Message