Obrtnici, poduzetnici i vlasnici OPG-ova zadovoljni su edukacijom na festivalu u Šibeniku. Izlagači su predstavili široku lepezu proizvoda, od hrane preko suvenira do pametnih poduzetničkih rješenja
Na Festivalu poduzetništva su uživali u domaćim proizvodima
U petak je u Šibeniku održan Festivala poduzetništva, obrta i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG), kao dio projekta “Moja poduzetna Hrvatska” koji organiziraju Večernji list, 24sata i Poslovni dnevnik.
Ovu izložbeno-prodajnu manifestaciju podržala je i tvrtka Majstor kuhar iza koje stoji poznato kulinarsko lice s malih ekrana i cijenjeni hrvatski gastro–chef, Branko Ognjenović. Iz tvrtke Majstor kuhar ističu da su svjesni kako je potrebno poduzeti brojne korake kojima će se poduzetnicima stvoriti što bolje poslovno okruženje. Jedan od načina upravo je Festival na kojem su predstavili svoje umijeće i način pripreme autohtonih jela. Predsjednik Udruženja obrtnika Šibenik, Ante Radić, naveo je kako se broj ugostitelja u Šibeniku smanjio. Oni uvelike zavise o turističkoj sezoni, no treba raditi i u ostatku godine, upozorio je. - Vidite kako je sinergija ključan faktor. Danas smo pripremili ručak s namirnicama koje su s lokalnog područja i uključili smo šibenske obrtnike u cjelokupni događaj. Ovakvih bi događaja trebalo biti više jer našu radnu snagu i naše proizvode stavljaju u fokus - poručio je.
POGLEDAJTE VIDEO: Najmlađi Šibenčani pokazali su druga umijeća
Pokretanje videa...
Goran Pauk, župan Šibensko–kninske županije, Festival vidi kao idealnu priliku da mali i srednji poduzetnici s ovog područja, kao i njihove kolege OPG-ovci i obrtnici, dokažu da imaju što ponuditi na tržištu.
- Najvažnije je da poduzetnicima stvorimo uvjete u kojima oni mogu raditi u rodnom gradu. Njihovi su proizvodi konkurentni i na svjetskim tržištima, a s obzirom na to da su dio turističke ponude grada Šibenika, bilo kao suveniri, bilo da je riječ o gastronomskoj ponudi, veza s inozemstvom svake je sezone sve snažnija. Zamislite samo koliko je ova prilika važna za razvoj ruralnog područja - rekao je.
Izlagači su istaknuli da je Festival poduzetništva, obrta i OPG-a opravdao i njihova očekivanja.
- Jako smo zadovoljni s dosadašnjom edukacijom koju smo dobili na Festivalu, a svakako nam je važna i komponenta promocije s obzirom na to da u realizaciju kreće projekt posebne grane turizma, a to je vjenčani turizam. Taj novi šibenski proizvod razvijamo u suradnji s TZ Grada Šibenika, iako mislimo uključiti i Grad i Šibensko-kninsku županiju - kaže Martina Batinica, vlasnica tvrtke Vjenčanja Šibenik jdoo, koja u sklopu Agencije Love story radi na organizaciji vjenčanja.
- Bez edukacija nema napretka, a ovdje smo mnogo toga doznali - rekla nam je Miranda Paić, koja sa suprugom Antom vodi obrt Skradinske delicije te OPG Paić.
Recept prema kojem je Dario Lide iz tvrtke majstor kuhar u suradnji sa šibenskim udruženjem obrtnika pripremio 100 kg dagnji, koje u Šibeniku zovu i pidočama
Dagnje na buzaru za 4 osobe
Dagnje 2000 g
Bijelo vino 500 ml
Maslinovo ulje 100 ml
Češnjak 100 g
Peršin list 50 g
Krušne mrvice 20 g
Rajčica po želji, Papar po želji
Dagnje očistiti i isprati u vodi. U lonac staviti očišćene školjke, poklopiti i na laganoj vatri kuhati dok se školjke ne otvore, odnosno ne puste more koje se nalazi u njima. Na maslinovu ulju prepržiti sitno sjeckani češnjak i po želji rajčicu na sitne kockice. Dodati školjke, podliti vinom i jednim dijelom mora koje su školjke ispustile. Kada je prokuhalo, izvaditi školjke te umak zgusnuti s krušnim mrvicama, vratiti škojke i posuti sitno sjeckanim listom peršina. Po potrebi začiniti sa malo papra. Sve preliti s malo maslinova ulja i poslužiti uz prilog po želji.