Obavijesti

News

Komentari 0

Na FSB-u otvorili Regionalni centar za robotske tehnologije

Na FSB-u otvorili Regionalni centar za robotske tehnologije

Ovdje se rade ozbiljni znanstveni projekti na svjetskoj razini i treća razina je možda najvažnija, a to je suradnja s gospodarstvom gdje će razvijati svoje nove proizvode ili tehnologije, kaže dekan Dubravko Majetić

VIDEO

U obilazak novootvorenog Regionalnog centra izvrsnosti za robotsku tehnologiju na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje premijera Andreja Plenkovića poveo je Čip - pas koji ne laje, ne grize, nije dlakav, a sve zna. 

Na sebi je imao zastavicu na kojoj je pisalo "follow me." OK, rekao je Plenković pomalo iznenađeno, hajmo, pratim te. 

Taj robotski pas premijera je na odredište je doveo sigurno i precizno. Sve prepreke je obišao, ljude, kao i stepenice. Premijer ga je bespogovorno pratio, a pri tom ga je Čip silno fascinirao i zabavio. Ušavši u Centar, koji se sastoji od tri laboratorija, premijer je, malo je reći, bio oduševljen. Prvi je to Centar izvrsnosti za robotiku u Hrvatskoj, a koji objedinjuje laboratorije za autonomne sustave, računalnu inteligenciju i medicinsku robotiku. Projekt pod akronimom CRTA vrijedan gotovo 38 milijuna kuna osmislio je prof. dr. sc. Bojan Jerbić, naš vodeći stručnjak za robotiku. Još prije 16 godina na papiru je napravio skicu kako bi sve to izgledalo. Tada su dobili 70 kvadrata prostora.

- Bilo je drugo vrijeme, nije bilo EU novca pa smo sredstva prikupljali sami. I doista smo vlastitim rukama izgradili prvi laboratorij. Bio je mali, ali tehnološki napredan. U tom laboratoriju su nastali brojni vrhunski doktorati. Ronna s kojom je 2016. izvedena prva neurokirurška operacija u KB Dubrava nastala je, eto, u tih 70 kvadrata - prisjetio se prof. Jerbić.

No, kako je broj njegovih suradnika narastao s dva na 20, ali i broj studenata, dodao je, prostor jednostavno nije više bio adekvatan. Danas se ovaj Centar prostire na 770 četvornih metara, a njegova izgradnja gotovo u cijelosti je pokrivena iz EU fondova.

Jerbić: Centar će stvarati budućnost i kadrove za budućnost

- Želimo promovirati robotiku, umjetnu inteligenciju, općenito tehniku kao kulturu. Mi smo ti koji stvaraju tu tehnologiju. Centar je također zamišljen kao centar u kojem će se stvarati budućnost i kadrovi za budućnost, koji će nositi na svojim leđima tu digitalnu transformaciju. To su ogromni izazovi - rekao je Jerbić dodavši kako Centar radi od 0-24 sata pa ga studenti mogu koristiti u bilo koje doba dana i noći.

- Vjerujte mi, oni to itekako koriste, ponosan sam kada tu prolazim u kasne sate 
i vidim da gori svijetlo - rekao je.

Jerbić smatra kako je CRTA jedinstveni centar visokih tehnologija u EU, pa i šire, prvenstveno jer je interdisciplinaran.

- Ovdje je u osnovi projekt težak 37 milijuna kuna, od toga je oko 30 milijuna otišlo na znanstvenu infrastrukturu, ali morate znati da smo ovdje ušli i s opremom iz prethodnih projekata, tako da slobodno mogu reći da je ukupna vrijednost centra veća od 50 milijuna kuna - istaknuo je.

Dekan FSB-a Dubravko Majetić, poručio je kako je Centar službeno otvoren te da očekuju i nove studente koje upisuju za koji dan na novim studijima Mehatronike i robotike. Kvota je 60 studenata, već sad imaju i preko 80 kandidata, no dekan očekuje da će se ta kvota kroz godine i podići.

- CRTA je namijenjena prvenstveno nastavi, studentima u obrazovanju, nakon toga znanstveno-istraživačkom radu. Ovdje se rade ozbiljni znanstveni projekti na svjetskoj razini i treća razina je možda najvažnija, a to je suradnja s gospodarstvom gdje će razvijati svoje nove proizvode ili tehnologije i usvajati ova znanja iz umjetne inteligencije, robotike, mehatronike i automatizacije proizvodnih procesa - naglasio je Majetić.

Obišavši ovaj zaista impresivan Centar, pomno gledajući sve detalje ulazeći u prostoriju po prostoriju u kojoj se nalaze razni roboti koji rade na principu umjetne inteligencije, ali i entuzijastični studenti na svakom koraku, premijer Plenković je istaknuo kako je upravo to pravi primjer kako Hrvatska, zahvaljujući ovakvim ljudima, lovi korak sa četvrtom industrijskom revolucijom. S nekim robotima se premijer i "poigrao", a studenti su mu spremno odgovarali na pitanja. 

- Zaista možemo biti ponosni. Oduševljen sam dosadašnjim postignućima. Nastavit ćemo ulagati u znanost, obrazovanje i tehnologije kako bi Hrvatska sa ovakvim centrima bila i predvodnik u inovacijama - rekao je dodavši kako su svi roboti koje je vidio fascinantni. 

- Ovo su budući asistenti koji ne piju kavu, ne čitaju novine, nisu bolesni, ne gledaju utakmice i rade non stop, dižu produktivnost i razinu preciznosti koja je zaista fantastična - istaknuo je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...