Obavijesti

News

Komentari 186

Na glazbenom će učiti o popu, a prvašići će dobiti statistiku

Na glazbenom će učiti o popu, a prvašići će dobiti statistiku
4

Ministar Šustar obećao je da se u proračunu neće dirati novac za reformu. Dogovorili su i da Boris Jokić ostaje na čelu ekspertne skupine dok traje javna rasprava

VIDEO

Počinje stručna javna rasprava i cjelovitoj kurikularnoj reformi, koju je u Banskim dvorima predstavljena prvom potpredsjedniku Vlade i ministru obrazovanja Predragu Šustaru. Ona će trajati idućih mjesec dana po potrebi i više, a za to vrijeme produžen je i mandat ekspertnoj skupini na čelu s Borisom Jokićem. 

Reforma eksperimentalno kreće od jeseni odnosno od iduće školske godine i to u 60-ak osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj. Najvažnije promjene u najavljenoj reformi su da se naučeno znanje i vještine mogu primijeniti u svim predmetima, drugi je pomak odustajanje od pukog usvajanja činjenica i rad na razvijanju kritičkog mišljenja, rješavanja problema te donošenja odluka. 

Strukovno obrazovanje približava se učenju na radu, dok se u gimnazijskom programu povećava orijentacija prema onome što učenike čeka na visokoškolskoj razini. Kurikulumi donose brojne novine pa će tako u glazbenom više učiti o popularnoj glazbi, u tjelesnom će se poticati svakodnevna aktivnošću, a u hrvatsko jeziku predviđa se čitanje na svakom satu kako bi se razvila navika čitanja dok će se u matematici učiti o statistici i vjerojatnosti. 

Svi su složni da politikantstvo u ovom dijelu nema što tražiti. Ministar obrazovanja Predrag Šustar obećao je da se plaće zaposlenih neće smanjivati jer se reforma ne može provoditi za nezadovoljnim djelatnicima koji je trebaju iznijeti. Unatoč uštedama koje trebaju provest sva ministarstva, Šustar je poručio: 
- Do koji mora biti osiguran za provedbu reforme na svim razinama u državnom proračunu neće se dirati. Nadam se da ćemo te stvari još podebljati. Moramo puno više napraviti na povlačenju sredstava iz EU fondova koja su do sada nedovoljna u odnosu na zahtjeve koji nas očekuju - rekao je.

Voditelj ekspertne radne skupine za provedbu Cjelovite kurikularne reforme Boris Jokić zahvalio se svima koji su sudjelovali u ovoj reformi napominjući da je to je prva reforma koja dolazi iz same baze odnosno oni koji rade u školama i vrtiću. 

- Ukoliko reforma ostane samo na razini dokumenta ona bi trebala biti prekinuta odmah. Bez daljnjih koraka koji uključuje osposobljavanje odgojno obrazovnih djelatnika neće biti uspješne transformacije sustava. Riječ je o pomaku prema praktičnijem i funkcionalnijem obrazovanju. Obrazovanju koje nije za kviz i križaljke nego za život - poručio je Jokić. 

POGLEDAJTE VIDEO: Jokić vjeruje da će obrazovanje djecu pripremiti na život

Pokretanje videa...

00:43

Naveo je da promjene koje su nagoviještene ukazuju na novo, modernije i fleksibilnije obrazovanje koji poštuje sve dobro u sustavu. Zahvalio je resornom ministru i prvom potpredsjedniku Vlade na potpori i na činjenici što se po prvi puta s ovakve razine govori o obrazovanju. Jokić je pozvao sve politike stranke da daju potporu reformi. 

- U zemlji u kojoj jedinstva toliko nedostaje i u kojoj se gotovo oko ničega ne možemo dogovoriti baš obrazovanje trebalo bi biti mjesto gdje će Hrvatska pokazati jedinstvo - poručio je Jokić. 

Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko poručio je da Vladu zanima školstvo koje je primjenjivo i koje čini sretnog učenika i građana koji se školovao U Hrvatskoj, ali i da je ono primjenjivo u gospodarstvu. Naveo je da nam je potrebno dualno školstvo koje je poznato u zapadnoj Europi, a sve je to kaže vidio u prezentaciji reforme. 

Karamarko je naveo i kako ima primjedbe na to kako danas djeca uče povijest, poglavito Domovinski rat odnos prema totalitarizmima. 

- Važno je da naša djeca uče istinu prije svega, istina je u funkciji budućnosti i ona je vječna. Želimo stvoriti školstvo koje je primjenjivo i od kojeg svi imaju koristi i onaj koji je školovan i društvo. Zanima me suvremeno europsko školstvo. Imam primjedbu da svaki profesor može birati udžbenik po kojem će predavati povijest. To nije dobro jer neke stvari moraju biti unificirane. Pojam dr. Franjo Tuđman promijenio je ime Nogometnom klubu Dinamo u Croatia i takve stvari. Ima puno primjera, ali to je drugi val. Ovo je okvir koji svi moramo podržavati i doista školstvo bude zaštićeno od politike, a poglavito od politikantstva i stranačkih interesa - poručio je.

Komentirao je činjenicu da se u Hrvatskoj svake godine rađa sve manje djece, što je ističe, jako loše, jer bez djece nemamo budućnosti. 

- Potreban je cijeli niz poticajnih mjera da se takva slika promijeni. U proračunu smo izdvojili prvih 100 milijuna kuna. 1000 eura za svako novorođeno dijete može biti dobra poticajna mjera da obitelj ostane u Hrvatskoj. To je samo jedan dio mozaika koji treba biti plan demografske obnove Hrvatske - rekao je. 

Napomenuo je da je za to potrebno omogućiti veliki broj radnih mjesta kako bi ljudi Hrvatsku vidjeli kao zemlju u kojoj žele ostati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 186
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu