Obavijesti

News

Komentari 42

Na granicu u ispomoć šalju temeljne i prometne policajce?

Na granicu u ispomoć šalju temeljne i prometne policajce?
1

U Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj nemaju potvrdu te odluke MUP-a, a ministar Vlaho Orepić odgovorio nam je da zasad neće ništa komentirati

VIDEO

Prema neslužbenim informacijama, u MUP-u je donesena odluka da će angažiranim policajcima kao ispomoć na istočne granice Hrvatske doći policajci iz Osječko-baranjske, Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije, piše Večernji list. 

Navodno će biti složeni timovi policajaca za sprječavanje ilegalnih ulazaka migranata u Hrvatsku preko državne granice sa Srbijom. Te timove činit će pripadnici temeljne i prometne policije. 

U PU vukovarsko-srijemskoj nemaju potvrdu te odluke MUP-a, a ministar Vlaho Orepić odgovorio nam je da zasad neće ništa komentirati.  

Orešković: Suradnja sa Srbijom odlična, ruta preko BiH malo vjerojatna

Hrvatska u rješavanju izbjegličke krize odlično surađuje sa Srbijom i spremna je za moguće otvaranje nove rute preo BiH, iako je to malo vjerojatno, rekao je u subotu u Beču hrvatski premijer Tihomir Orešković.

"Mi odlično surađujemo sa Srbijom unatoč tenzijama o kojima se priča. Suradnja na terenu je izvrsna", rekao je Orešković novinarima nakon summita zemalja tzv. balkanske rute.

"Imamo dnevno oko 20 izbjeglica koje odmah vraćamo i tu nema problema“, dodao je Orešković nakon susreta na vrhu koji je organizirao austrijski kancelar Christian Kern.

Premijer je naglasio da je Hrvatska spremna i za slučaj premještanja izbjegličke rute na BiH. "Hrvatska je spremna na svaku opciju, ali mislim da se radi o krajnje spekulativnom pitanju jer kroz BiH prolazi malo izbjeglica, u posljednjih šest mjeseci ukupno oko stotinjak“, rekao je Orešković.

Po njegovim riječima, lideri su se suglasili oko toga da treba pojačati kontrole na vanjskoj granici EU-a. "Dogovorili smo se kako treba povećati kapacitete Frontexa kako bi bolje osigurali vanjske granice EU-a“, rekao je Orešković.

On se na rubu summita u Beču sastao s makedonskim premijerom Emilom Dimitrijevim s kojim je također razgovarao o izbjegličkoj krizi i zaštiti granica.

Kern je na sastanku na vrhu okupio kolege iz Njemačke, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Mađarske, Bugarske, Rumunjske i Grčke. Sudjelovali su i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i povjerenik Europske komisije za izbjeglice Dimitris Avramopuolus.

Austrijski kancelar je nakon summita izjavio da se države na balkanskoj migrantskoj ruti od Grčke do Njemačke slažu se da treba ojačati kontrole na vanjskoj granici EU-a.

Razgovarali smo o mogućem širenju misije Frontexa u regiji nakon što je 50.000 ljudi od sredine veljače uspjelo doći do Njemačke iako je balkanska ruta otad zatvorena, rekao je Kern.

"Moramo vratiti kontrolu nad našim vanjskim granicama, mi moramo biti ti koji će odlučiti tko može doći u Europu, a ne krijumčari ljudima", istaknuo je.

Kern je ukazao je na tri točke na koje je potrebno obratiti pozornost u idućem razdoblju. "Prvo moramo ojačati misiju Frontexa, drugo potruditi se da dogovor s Turskom opstane i treće boriti se s uzrocima izbjeglištva u zemljama porijekla“, rekao je Kern.

Ocijenio da sporazum EU-a i Turske "funkcionira dobro“,  ali da o njemu ne bi trebali ovisiti te je predložio da se slična rješenja nađu i s afričkim zemljama iz kojih dolaze migranti, poput Nigera, Egipta , Malija i Senegala.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...