Obavijesti

News

Komentari 140

Ogorčeni učitelji: Ravnatelju treba dati nagradu, a ne prijavu

Ogorčeni učitelji: Ravnatelju treba dati nagradu, a ne prijavu
1

U školu u Klisu je došao otac koji je napao učiteljicu i ravnatelja. Ravnatelj je branio sebe i kolegicu te je dobio prekršajnu prijavu. Učitelji smatraju da je to nepravedno

VIDEO

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu - Preporod reagirali su priopćenjem na nedavni napad roditelja na učiteljicu i ravnatelja u školi u Klisu. Priopćenje donosimo u cijelosti:

"Umjesto da bude predložen za npr. nagradu Ponos Hrvatske ili npr. za nagradu Ivan Filipović, ravnatelj Osnovne škole Petra kružića u Klisu „nagrađen“ je prekršajnom prijavom. Nakon što je roditelj u učionici, dakle, na radnom mjestu učiteljice, fizički nasrnuo na kolegicu te nakon što je ravnatelj škole Neven Tešija  i sam nastradao u želji da zaštiti svoju nastavnicu biologije, anonimni sudac ravnatelju je dosudio zasad novčanu, a naskoro možda i zatvorsku kaznu. 

Nevjerojatno je da itko u ovoj zemlji bude kažnjen zbog činjenice da je postupao sukladno zakonskim odredbama. Naime Zakonom o odgoju i obrazovanju propisano je da ravnatelj škole ne samo brine o sigurnosti radnika, nego i odgovara za sigurnost kako učenika tako i učitelja. Još je nevjerojatnije da živimo u zemlji u kojoj je moguće da netko bude kažnjen samo zato što je postupio onako kako bi u sličnoj situaciji trebao postupiti svaki častan i odvažan pojedinac. Je li se ravnatelj  trebao zaključati u svojoj kancelariji i čekati da roditelj sam napusti školu, a napadnutu učiteljicu odvezu kola hitne pomoći?

Umjesto što priopćenjem najoštrije osuđuje napad, ministar  Željko Jovanović bi hitno trebao otići u klišku osnovnu školu i odatle javno pohvaliti požrtvovno ponašanje odvažnog ravnatelja. Kad zakaže sustav, a sustav  zaštita i učenika i radnika u ovom je slučaju evidentno zakazao, jedino jamstvo zaštite slabijih, bilo učenika bilo nastavnika, ostaju hrabri pojedinci poput ravnatelja Nevena Tešije." 

Na Hitnoj su završili i učenici: Psiholozi stigli u školu u Klisu

U Osnovnu školu "Petar Kružić" u Klisu u srijedu ujutro došao je tim za krizne situacije kako bi pomogao djeci koja su prisustvovala brutalnom napadu bijesnog roditelja na njihovu učiteljicu. Da podsjetimo, u ponedjeljak ujutro u razred je upao pomahnitali roditelj koji je pretukao učiteljicu pred vlastitom kćeri i cijelim razredom. Udario ju je desetak puta po glavi te je uhvatio za glavu i udarao o klupu. Djeca su plakala, skrivala se ispod klupe, a neka su i bježala kroz prozor. Jedan od učenika stao je između nasilnika i učiteljice, ali ga je ona maknula ustranu bojeći se da će nasilni roditelj i njega ozlijediti. U razred je onda ušao ravnatelj Neven Tešija. Bijesni roditelj je napao i njega. 

Ravnatelj mu je uzvratio i udario ga u lice. Sve se smirilo tek kad je došla policija. 

Neven Tešija rekao nam je kako su djeca u šoku i dva dana nakon incidenta:

- Dvoje djece je od šoka završilo na Hitnoj. Zato smo pozvali tim za krizne situacije koji čini pet osoba, defektologe, psihologe i socijalne radnike. Oni su jutros bili u školi i odradili prvu radionicu s učenicima, a dolazit će i narednih dana -rekao nam je Tešija, te još jednom ponovio kako država mora nešto učiniti za sigurnost djece, ali i nastavnika:

- Djeca su između ostalog doživjela šok jer se tako nešto dogodilo u prostoru u kojem se oni inače osjećaju sigurno. A tako se moraju osjećati i ubuduće i mora se nešto konkretno poduzeti kako se ovo ne bi ponovilo - zaključio je Tešija.

Pomahnitali roditelj je navodno na sudu rekao kako je pozvao učiteljicu da izađu van porazgovarati te da mu je ona rekla kako oni nemaju što razgovarati. Navodno je izjavio i da mu je žao zbog svega što je bilo. Dobio je 15 dana zatvora te je odmah prepraćen na splitske Bilice. Tamo će biti sedam dana, a ostatak kazne će odslužiti po pravomoćnosti presude. I roditelj i ravnatelj su dobili optužni prijedlog zbog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.  Tešija je kažnjen s 283 kune, a kako je već proveo dan kao pritvorenik dok je bio prepraćen na policiju i na sud, kazna mu je apsorbirana jer dan u pritvoru iznosi 300 kuna. 

Supruga napadača: Zašto pišete o tome?

Supruga napadača pak je novinarima predbacila što uopće pišu o tome te kako nitko ne vodi računa što je s djetetom. Napadnuta učiteljica je otvorila bolovanje zbog ozljeda i traume. 

Jovanović osudio napad

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović osudio je napad roditelja na profesoricu i ravnatelja osnovne škole u Klisu.

- Mogu poslati poruku roditeljima da je ovo ispad koji je nezamisliv i nedopustiv i nadam se da će policija i pravosuđe odraditi svoj posao u najkraćem mogućem roku i tako poslati poruku da se to više nikada ne dogodi. Škola je mjesto u kojem se treba učiti, gdje djeca trebaju usvajati i neke druge vrijednosti koje će omogućiti da budu bolji ljudi i dio boljeg društva. Ovako nešto je veliki teret za dijete tog roditelja. Mislim da je učinio nešto najgore što je mogao i da se kaje zbog svega. Nadam se da će se učiteljica i ravnatelj brzo oporaviti i da se ovakav nemili događaj u Hrvatskoj više nikad neće dogodi - rekao je.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 140
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...