Obavijesti

News

Komentari 109

Na lijep brk: Šegonu dali kredit iako su znali da je prezadužen

Na lijep brk: Šegonu dali kredit iako su znali da je prezadužen
3

Kredit kakav je dobila tvrtka Facta Vera ne smije se odobriti za vraćanje starih dugova. A Branko Šegon je većinu, 24,4 milijuna, potrošio za vraćanje starog duga

VIDEO

Državna banka HBOR spasila je poslovanje tvrtke Branka Šegona, pomoćnika ministra Slavka Linića. Umjesto da plaća kamate od devet posto Hypo banci, on je dobio više od 31 milijun kuna kredita s kamatom malo većom od pet posto.

No iako su prve informacije govorile da je ta povoljna kamata čisto pogodovanje, čini se da je problem u tome što Šegonova tvrtka Facta Vera uopće nije mogla dobiti kredit. Kredit su zajedno dali HBOR i Hypo banka. Prema ugovoru koji je objavio HRT, kamata na 26 milijuna je 5,7 posto. Kamata na ostalih pet milijuna je tek tri posto. I to i potpora od 1,1 milijun kuna je, čini se, u skladu s poslovnom politikom HBOR-a.

 Jasno je da Šegonova tvrtka nije udovoljila uvjetima. Oni su trebali bankrotirati, kaže laburistica Nansi Tireli

Međutim, prema ostalim uvjetima koje su dobili, a to je poček od četiri godine i rok otplate 13 godina, jasno je da se radi o kreditu za potporu turističkim projektima. Šegon preko tvrtke Facta Vera ima luksuzni hotel Korkyra u Veloj Luci na Korčuli, pa ni to ne bi bilo sporno. Ali takav kredit se ne smije ni u kojem slučaju odobriti za vraćanje starih dugova. A Branko Šegon je većinu, 24,4 milijuna, potrošio za vraćanje prijašnjeg duga Hypu.

Osim toga, propisani su i uvjeti koje tvrtka mora udovoljiti. Ni 2011. ni 2012. godine tvrtka nije udovoljavala tim uvjetima. Laički rečeno, bili su prezaduženi i nisu mogli redovno plaćati obveze.

Izgleda da se upravo na tome pogodovalo. Slavko Linić je i šef nadzornog odbora HBOR-a. Iako smo pitali HBOR po kojem je programu odobren kredit, do zaključenja broja nisu nam ništa odgovorili. Ono što smo pitali uopće ne spada pod bankarsku tajnu. HBOR se već prije šturo izjasnio da je “kredit dodijeljen pod jednakim uvjetima kao i drugim poduzetnicima”. Po javno objavljenim kreditnim programima na stranicama HBOR-a , niti jedan od njih ne odgovara onome što je dano Šegonovoj. Sa ovim saznanjima slučaj je potpuno izašao iz područja sukoba interesa i ušao u puno ozbiljnije, a to je zloporabu položaja.

- Jasno je da Šegonova tvrtka nije udovoljila uvjetima. Oni su trebali bankrotirati - rekla je zastupnica Laburista Nansi Tireli. SDP-ovi i HDSSB-ovi zastupnici poručili su da će čekati odluku Povjerenstva o sprečavanju sukoba interesa.

Isto su poručili i iz Ministarstva financija, a ministar financija Linić je rekao da će Šegon morati otići ako mu se sukob interesa utvrdi.

Za HDZ-ova Ivana Šukera su pak “činjenice u slučaju jasne” i očekuje ostavke. Podsjetimo, 24sata su otkrila i da Šegonova tvrtka nije plaćala godinu dana boravišnu pristojbu. Inspektori su bili, ali tvrtku nisu kažnili za kašnjenje.

Imovina obitelji procijenjena je na 60 milijuna kuna

B. Šegon sa suprugom Ivnom i tri sina, uz hotel i apartmane na Korčuli, ima još tri stana i poslovni prostor. Imovina im vrijedi oko 60 milijuna kuna. Šegon je počeo karijeru kao tržišni inspektor.

Intergralni odgovor HBOR-a

Kredit društvu Facta Vera odobren je po programu Turizam kroz podjelu rizika s poslovnom bankom. 

Osnovni uvjeti kreditiranja po programu Turizam su kamatna stopa od 2, 4 ili 6%, rok otplate do 17 godine uključujući i poček do 4 godine. Sam tekst programa s uvjetima nalazi se na našim Internet stranica http://www.hbor.hr/Sec1393  

 Društvo Facta Vera je podnijelo zahtjev za refundaciju uloženih sredstava, te je odobren kreditu u iznosu od 31,4 milijuna kuna od čega se 50% odnosi na izravan kredit HBOR-a u odnosu na koji poslovna banka postupa u ime i za račun HBOR-a kao administrativni agent, platni agent i agent osiguranja, a 50% odnosi se na kredit Hypo Alpe Adria Bank d.d. Budući da se radi o refundaciji sredstava, 84% iznosa kredita (26,4 mil. kuna) odobreno je uz kamatnu stopu od 5,74% po tržišnim uvjetima bez dodjele državne potpore, dok je preostali manji dio kredita (5 mil. kuna) odobren uz godišnju kamatnu stopu od 3% uz dodjelu potpore male vrijednosti sukladno Odluci o općim uvjetima kreditnog poslovanja HBOR-a. 

 Pokazatelji o kojima se govori u medijima odnose se na dokazivanje tržišne konkurentnosti na temelju koje poduzetnici mogu ostvariti nižu kamatnu stopu, ali nisu i uvjet za odobrenje kredita. 

 Vama za informaciju visina kamatne stope po HBOR-ovim programima ovisi o veličini poduzetnika, području ulaganja i dosadašnjoj uspješnosti, odnosno tržišnoj konkurentnosti poduzetnika, odnosno može biti umanjena ako je ispunjen jedan od sljedećih uvjeta:

- poduzetnik ulaže na područje od posebne državne skrbi, brdsko-planinsko područje ili otoke, 

- korisnik kredita je mali i srednji poduzetnik ili 

- korisnik kredita je dokazao svoju tržišnu konkurentnost. 

Tržišna konkurentnost dokazuje se primjenom i ispunjenjem sljedećih kriterija: 

- poslovni prihodi veći od poslovnih rashoda u prethodnoj godini, 

- tekuća likvidnost veća od 0,8 (kratkotrajna imovina /kratkoročne obveze), 

- koeficijent dugoročne financijske stabilnosti manji od 1,2 (dugotrajna imovina u odnosu na kapital, rezerve i dugoročne obveze), 

- umanjeni valutno inducirani kreditni rizik (najmanje 30% poslovnih prihoda ostvarenih na stranim tržištima, odnosno najmanje 30% ostvarenih noćenja inozemnih gostiju od ukupno ostvarenih noćenja u prethodnoj poslovnoj godini). 

 Pri odobrenju kredita društvu Facta Vera nisu uzimani u obzir pokazatelji tržišne konkurentnosti budući da je odobren kredit po tržišnoj kamatnoj stopi od 5,74%, a kao srednji poduzetnik koji ulaže na otoke za manji dio kredita (5 mil. kuna) društvo je ostvarilo pravo na kamatnu stopu od 3% za nova ulaganja. Naime, od početka 2012. do 30. lipnja 2014. na snazi je privremena mjera umanjenja kamatne stope za jedan postotni bod za nova ulaganja u turizam, poljoprivredu i ribarstvo, industriju, zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na temelju čega je umanjena kamatna stopa od 4%. 

 Odluka o odobrenju kredita donosi se na temelju procjene projekta, uspješnosti poslovanja poduzetnika i povezanih društava te ponuđenih sredstava osiguranja.

 Tijekom 2012. godine HBOR za ulaganja u turistički sektor odobrio 88 kredita u iznosu 1,8 milijardi kuna sredstava, od čega po programu Turizam 77 kredita u iznosu od 1,5 milijardi kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 109
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina