Obavijesti

News

Komentari 50

'Na Putinovoj sam crnoj listi, uvjeren sam da sam sljedeći...'

'Na Putinovoj sam crnoj listi, uvjeren sam da sam sljedeći...'
5

Nikolaj Gluškov je nakon pada komunizma bio jedan od najistaknutijih biznismena u Rusiji, a Berezovski, koji je morao napustiti Moskvu nakon sukoba s Putinom, bio mu je jedan od suradnika...

VIDEO

Ruskog biznismena, s adresom u Velikoj Britaniji, pronašli su mrtvog u ponedjeljak kasno navečer. Tijelo Nikolaja Gluškova (68) otkrila je kći u njegovom domu u New Maldenu, predgrađu Londona. 

Smrt Rusa koji je bio u svađi s Putinom: Britanci mu dali azil
Smrt Rusa koji je bio u svađi s Putinom: Britanci mu dali azil

Na vratu je imao tragove gušenja, a ruski mediji pišu kako ni samoubojstvo nije isključeno. 

Nikolai Glushkov death

Nikolaja su prije pet godina upozorili da je na "Putinovoj crnoj listi". U intervjuu koji je dao 2013., nakon smrti Borisa Berezovskog, izjavio je da je on sljedeći.

I za Berezovskog i za Litvinenka, agenta kojeg su 2006. otrovali polonijem, Gluškov je tvrdio da su bili na listi Kremlja. 

- Nije ostao više nitko, osim mene. Znam i kako će to učiniti, pregazit će me kamionom, rekao je tada novinaru Guardiana. 

Vodio Aeroflot pa završio u zatvoru

Nikolaja su u Rusiji 2004. godine strpali u zatvor zbog navodne pronevjere dok je bio na čelu ruskog avioprijevoznika Aeroflota. Iz zatvora ga je pokušao izvući Andrej Lugovoj, prvoosumnjičeni za trovanje Litvinenka. Nakon što su ga oslobodili, pet godina kasnije, Britanija mu je 2010. godine dala politički azil.

Theresa May: 'Iz zemlje ćemo protjerati 23 ruska diplomata'
Theresa May: 'Iz zemlje ćemo protjerati 23 ruska diplomata'

Gluškov je nakon pada komunizma bio jedan od najistaknutijih biznismena u Rusiji, a Boris Berezovski, koji je morao napustiti Moskvu nakon sukoba s Putinom, bio mu je jedan od najbližih suradnika. Berezovskog su pronašli mrtvog na podu kupaonice u njegovom domu u južnoj Engleskoj prije pet godina. Oko vrata mu je bila svezana marama.

Sudac je izjavio kako je nemoguće utvrditi je li bila riječ o ubojstvu ili samoubojstvu. Nakon napada na ruskog disidenta Sergeja Skripala prošloga tjedna, odlučeno je da se smrt Berezovskog, zajedno sa smrti još 14 ljudi u Velikoj Britaniji, ponovno istraži, piše Daily Mail.

Gluškov koji je bio i kum Borisovoj djeci govorio je kako ne vjeruje da bi si njegov prijatelj mogao oduzeti život; 

- Oko vrata mu je bio šal, a vidjeli su se i tragovi gušenja. Previše ruskih disidenata umire, rekao je. 

Berezovski: Naša veza vrjednija je od novca

Ime Nikolaja Gluškova prošle godine se pojavilo na popisu traženih Rusa koji je objavila ruska ambasada u Londonu. Velika Britanija odbijala ga je izručiti, a Rusi su ga teretili za financijske malverzacije. 

Berezovski ga je opisivao kao dragocjenog prijatelja i poslovnog suradnika od povjerenja.

- Veza između mene i Nikolaja važnija je od bilo kakvog novca, govorio je. 

Prijatelji i susjedi Gluškova u Engleskoj kažu kako je bio drag čovjek, a ističu i d aje nedavno prošao operaciju noge zbog koje je hoda na štakama. 

- Nikad nije spominjao posao, bio je inteligentan, dobrih manira, a njegov engleski bio je izvrstan. Za Božić nam je čak poklonio bocu prekrasnog šampanjca, rekla je susjeda. 

Britanska policija ističe da je istraga o njegovom ubojstvu u tijeku te da se u ovoj fazi ne može govoriti o povezanosti sa slučajem trovanja Sergeja Skripala. 
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!