Obavijesti

News

Komentari 77

Theresa May: 'Iz zemlje ćemo protjerati 23 ruska diplomata'

Theresa May: 'Iz zemlje ćemo protjerati 23 ruska diplomata'
1

Novinar Sky Newsa Alistair Bunkall rekao je da će premijerka Theresa May "najaviti protjerivanje ruskih diplomata iz Ujedinjenog Kraljevstva". Ne toliko kao 1971., ali rečeno je da je riječ o 'znatnom' broju

VIDEO

Velika Britanija će protjerati znatan broj ruskih diplomata u sklopu svog odgovora na trovanje bivšeg dvostrukog agenta u južnoj Engleskoj, izvijestio je u srijedu Sky News pozivajući se na neidentificirane izvore.

Otrovali su špijuna: Britanija prijeti oštrim odgovorom Rusiji
Otrovali su špijuna: Britanija prijeti oštrim odgovorom Rusiji

Novinar Sky Newsa Alistair Bunkall rekao je će premijerka Theresa May "najaviti protjerivanje ruskih diplomata iz Ujedinjenog Kraljevstva".

"Ne toliko kao 1971., ali rečeno mi je da je riječ o 'znatnom' broju", napisao je Bunkall na Twitteru.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Rusija niječe bilo kakvu upletenost u trovanje Sergeja Skripala i njegove kćeri u Salisburyju na jugu Engleske. 

Tusk smatra da iza Skripalova trovanja vrlo vjerojatno stoji Rusija 

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk u srijedu je u Helsinkiju izjavio kako vjeruje da iza trovanja bivšega ruskog špijuna Sergeja Skripala u engleskom Salisburyju "vrlo vjerojatno" stoji Rusija. 

"Izražavam punu solidarnost s britanskom premijerkom Theresom May nakon brutalnog napada iza kojega, vrlo vjerojatno, stoji Moskva", napisao je Tusk na Twitteru na rubu službenoga posjeta finskome glavnom gradu. 

Kazao je i da je spreman otvorenu diplomatsku krizu između Ujedinjenog Kraljevstva i Rusije o ovom pitanju staviti na dnevni red sljedećega europskog summita koji će se idućih tjedan održati u Bruxellesu. 

Sergej Skripal (66) i njegova kći Julija (33) pronađeni su u besvjesnom stanju 4. ožujka na klupi u gradiću Salisburyju, nakon čega su hospitalizirani u kritičnom stanju. 

Službeni London je izvijestio da su otrovani nervnim agensom "novičokom" iz serije organofosfatnih kemijskih spojeva razvijenih u Sovjetskom Savezu od sredine šezdesetih do devedesetih godina prošlog stoljeća.

'Nema napretka u rješavanju spora s Londonom'

"Postoji samo nazadovanje, ne vidimo nikakav napredak", rekao je u srijedu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, kritizirajući Britaniju zbog toga što optužuje Rusiju za taj napad.

Velika Britanija zaključila je da je "vrlo vjerojatno" da je Rusija odgovorna za taj napad u kojem je korišten nervni otrov koji je razvila sovjetska vojska.

Spor dviju zemalja eskalirao je u srijedu nakon isteka roka u ponoć koji je odredila premijerka Theresa May a da Kremlj nije objasnio kako se to dogodilo.

Lavrov je rekao da će Rusija dati odgovor Britaniji u roku od 10 dana ako London to službeno zatraži, u skladu s Konvencijom o kemijskom oružju.

"Umjesto da podnesu takav zahtjev, Britanija je nastavila s političkom predstavom", rekao je.

"Bez konkretnih činjenica, to je flagrantan pokušaj obmanjivanja međunarodne zajednice na koji ćemo morati odgovoriti", dodao je.

Lavrov je odbacio britanske tvrdnje da je samo Rusija imala motiv napasti Skripala.

"Jučer su i ruske i zapadne medijske platforme objavile puno argumenata koji dokazuju da Rusija nije imala motiv i da su jedini koji bi ga mogli imati oni koji žele nastaviti rusofobnu kampanju", rekao je.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 77
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu