Obavijesti

News

Komentari 5

Na računu još nema novca koje Mladen Jozinović mora vratiti

Na računu još nema novca koje Mladen Jozinović mora vratiti
2

Mladen Ružman je naglasio kako je njegov dolazak na direktorsku stolicu dirigiran razlogom da RCGO dobije jednu drugu dimenziju te da se nastavi s tim projektom ubrzanim koracima

VIDEO

Na tiskovnoj konferenciji u četvrtak u Koprivničkom Ivancu, Mladen Ružman, direktor Piškornice i Nikola Martinaga, viši stručni suradnik za zaštitu okoliša, govorili su o trenutnom statusu Piškornice, sanacijskog odlagališta te stanju okoliša kao i o budućem RCGO (Regionalnog centra za gospodarenjem otpada). Ružman je naglasio kako je njegov dolazak na direktorsku stolicu dirigiran razlogom da RCGO dobije jednu drugu dimenziju te da se nastavi s tim projektom ubrzanim koracima kako bi se „uhvatili“ rokovi koji su postavljeni. 

- Centri za gospodarenje otpadom su u svim strateškim dokumentima u Hrvatskoj su zamišljeni kao dio cjelovitog sustava, jer 50 posto onog otpada koji neće biti obuhvaćen aktivnošću građana treba negdje zbrinut i iskorištene sve vrijedne sirovine. Tko je zamišljen i ovaj naš - kazao je Ružman za Piškornicu. Pri čemu je spomenuo glavni gard susjedne Slovenije, Ljubljanu, naglasivši kako su oni davno krenuli, a u Austriji su taj problem rješavali prije 20 godina. Dodajući kako smo mi izgubili vrijeme, stoga moramo kroz tri godine 'uhvatiti' propušteno. Dokumenti su naišli na potporu u EU i stoga se toga moramo držati. 

-  RCGO, pa tako i Piškornica mora ići dalje kako do 2020. godine izgradili takav projekt kojim će se osigurati idućih 20 godina sustavno gospodarenje otpadom za četiri županije i Općinu Koprivnički Ivanec. Stoga očekujemo da ćemo do konca ove godine 'povući' i EU 50 milijuna eura i izgradili Centar – kazao je direktor. Ujedno je opovrgao neke najave o gradnji spalionice. Osvrnuo se i na sadašnje stanje odlagališta Piškornica za koje su naručene nove studije utjecaja na okoliš. Rekao je da se izvan područja koje pokriva Piškornica dovozilo između 10 i 15 posto otpada, ali da će se najkasnije do sredine godine prestati s tom praksom. Odgovarajući na novinarski upit prijeti li Piškornici eksplozija plina koja je nakupljena na deponiji, Ružman je odgovorio kako bi s 3,5 milijuna kuna riješili taj problem.

Pri spominjanju novca, slijedio je upit je li njegov prethodnik vratio bonuse koje se je isplatio, Ružman je kazao da svaki dan ima uvid u stanje žiroračuna, ali s današnjim danom tog novca nema. Nije želio komentirati žalbu Općine Koprivnički Ivanec, izjavljenu Ministarstvu, zbog opasnog utjecaja na okoliš pri čemu se spominju i neke veće koncentracije određenih metala. No, Ružman je podvukao da briga o okolišu nije na razini kakvu bi i oni željeli. Naglasivši kako su arsen, para, živa željezo iznad vrijednosti koje su dobre, iako su u skladu s okolišnom dozvolom. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Gledajući uredbe koje brinu o kakvoći voda te vrijednosti su daleko iznad dopuštenih koncentracija. Stoga smo oformili stručnu skupinu s Hrvatskim vodama, te predložili mjere i radnje kao i troškove da bi popravili stanje u okolišu, jer moramo i možemo bolje – precizirao je Ružman. Prema dostupnim prošlogodišnjim mjerenjima koncentracija arsena je bila 22 a dopuštena je 10 jedinica. Isto tako je iznad dvostruke vrijednosti bila i koncentracija fosfora (0,78 a dopušteno 0,35) Živa 1,9 umjesto maksimalnih 1. 
Potvrdio je da su u tijeku istražne radnje koje provodi policija u suradnji s Odvjetništvom a vezano uz ranije poslovanje. 
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina