Obavijesti

News

Komentari 28

Na ročištu prije presude svi su odbacili optužbe: Lovrić Merzel će presuditi za tjedan dana

Na ročištu prije presude svi su odbacili optužbe: Lovrić Merzel će presuditi za tjedan dana

Uz Lovrić Merzel optuženi su njezin nećak Dalibor Rožanković, Silvio Kobešćak te Bernard Popec. Ako bivšu županicu proglase krivom i osude na pet ili više godina ide odmah u zatvor

VIDEO

Završnim riječima obrana Dalibora Rožankovića i Bernarda Popeca završen je maratonski postupak protiv bivše sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel. Sudsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu kojim predsjeda sudac Vjeran Blažeković nepravomoćnu presudu objavit će u utorak 29. ožujka u 12 sati. Ako ju proglase krivom i osude na pet ili više godina zatvora ide odmah u pritvor do pravomoćnosti presude.

Uz Lovrić Merzel su optuženi i predsjednik nadzornog odbora Cesta Sisak Silvio Kobešćak, Bernard Popec, koji je županiji navodno iznad cijene prodao zgradu za Hitnu pomoć i nećak bivše županice Dalibor Rožanković. Svih četvero optuženika tvrdi da su nevini.

- Nije dokazano da bi Dalibor Rožanković počinio kazneno djelo kako se to tvrdi u optužnici. Uskok ne prihvaća nijedan iskaz svjedoka obrane, kao ni materijalne dokaze koje je Porezna uprava prihvatila. Uskok ignorira i vještačenje koje su sami zatražili, a u kojemu je utvrđeno ne samo da ne postoji nesrazmjer imovine već postoji višak u iznosu od 122.000 kuna - kazala je Rožankovićeva braniteljica Višnja Drenški Lasan.

Osude li Lovrić Merzel na pet ili više godina odmah ide u zatvor
Osude li Lovrić Merzel na pet ili više godina odmah ide u zatvor

Popecova braniteljica Nataša Ružička također smatra da u postupku nije dokazano da bi on poticao Merzel na kupnju zgrade za puno veći iznos te se pita koji bi bio motiv za takvo postupanje.

- Uskokovo objašnjenje po kojemu mu je Merzel pogodovala jer je zapao u određene financijske probleme te mu je trebao novac nije životno - smatra odvjetnica.

Bivšu SDP-ovu županicu terete da je od poduzetnika Željka Žužića krajem kolovoza 2011. uzela 100.000 eura mita kako bi mu osigurala stjecanje poslovnih udjela u tvrtki Ceste Sisak. Primanje mita pokušala je, tvrdi USKOK, prikriti kupnjom i uređenjem stana u Zadru upisanog na njezina nećaka Dalibora Rožankovića. Žužić je priznao da je dao mito i s USKOK-om se nagodio za uvjetnu kaznu.

Bivšoj županici stavlja se na teret i da je suprotno odluci županije da se Zavod za hitnu medicinu gradi na drugoj lokaciji poduzela sve kako bi osigurala da se po znatno višoj cijeni kupi autosalon od Popeca. Prostor na kojem je bio auto salon, po tvrdnjama tužiteljstva, osim što je bio preplaćen, nije bio adekvatan pa je županija, nakon zaključivanja ugovora o kupoprodaji nekretnine za 9,8 milijuna kuna, za dodatne radove platila oko 1,4 milijuna kuna. Pritom je, smatra Uskok, Popecovoj tvrtki pribavljena korist od oko 4,1 milijun kuna, dok je županija oštećena za 5,6 milijuna kuna.

Bliži se kraj maratonskog suđenja Marini Lovrić Merzel. USKOK: Dokazana joj je krivnja
Bliži se kraj maratonskog suđenja Marini Lovrić Merzel. USKOK: Dokazana joj je krivnja

Optužnica protiv Lovrić Merzel potvrđena je još 2015. godine, a 2018. suđenje je formalno krenulo ispočetka pred novim sudskim vijećem.

Od uhićenja je prošlo skoro osam godina

Marina Lovrić Merzel uhićena je još u travnju 2014. U lipnju 2015. protiv nje je podignuta optužnica te je iste godine potvrđena. Početak suđenja odgađan je nekoliko puta jer je tadašnji sudac Ivan Turudić odbijao prihvatiti nagodbu Uskoka sa suokrivljenim Željkom Žužićem koji je 2016. priznao da je dao mito županici te je osuđen na uvjetnu kaznu. Nakon Turudićeva povlačenja suđenje je u rujnu 2018. formalno počelo ispočetka pred novim sudskim vijećem.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa