Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Na rukometnom prvenstvu dobili legionarsku bolest

Legionarsku bolest ili netipičnu upalu pluća dobilo je nekoliko stranaca koji su boravili u Poreču za vrijeme Svjetskog rukometnog prvenstva

Slavko Midžor
Foto: Slavko Midžor
0 komentara

Norveški institut za javno zdravstvo otkrio je četiri laboratorijski potvrđena slučaja legionarske bolesti i jedan za koji se sumnja kod petero norveških državljana koji su boravili u Poreču od 16. do 28. siječnja za vrijeme Svjetskog rukometnog prvenstva. Pacijenti su četiri muškarca i jedna žena u dobi između 24 i 61 godine, a žive u različitim dijelovima Norveške, objavio je danas Norveški institut za javno zdravstvo na svojim web stranicama.
- Na nekoliko mjesta u Poreču provode se epidemiološke mjere kako bi se utvrdio izvor zaraze i sve okolnosti koje su uzrokovale legionarsku bolest - rekla je prof. Gjenero-Margan, voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo.
Legionarska bolest je netipična upala pluća uzrokovana bakterijom legionelom. Riječ je o bakteriji koja može preživjeti u vodi dulje od godinu dana, a češće se pojavljuje u ljudi koji mnogo putuju te dulje borave na radilištima gdje se izvode veliki zemljani radovi. Izvor i uzrok epidemijske pojave bolesti je aerosol onečišćen koncentriranim legionalama, najčešće u uređajima u kojima cirkulira voda u zatvorenom sustavu (klimatizacijski uređaji). Poznato je da se ta bakterija često zna naći u bolnicama, hotelima, pansionima, ovlaživačima zraka itd. Legionarska bolest je teška bolest, a ako se ne liječi antibioticima, smrtnost može biti čak od 15 do 25 posto.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message