Obavijesti

News

Komentari 415

Anica Đerđa Dilber se ne sjeća nesreće, sin poginulih pljeskao

Anica Đerđa Dilber se ne sjeća nesreće, sin poginulih pljeskao
7

Dilber je rekla da ona i Horvatinčić svaki mjesec idu na grobove poginulih, te da su platili misu za godinu unaprijed. Tvrdi da obitelj poginulih ne želi kontakt s njima

VIDEO

U nastavku suđenja Tomislavu Horvatinčiću, optuženom za izazivanje pomorske nesreće u kojoj je 16. kolovoza prošle godine poginulo dvoje talijanskih nautičara Marielda Salpietro Patel i Francesko Salpietro, pred sudskim vijećem Općinskog suda u Šibeniku u utorak je svjedočila i Anica Dilber Đerđa (37), Horvatinčićeva djevojka koja je u trenutku sudara bila s njim na jahti Santa Marina.

Ona je ispričala kako su tog jutra krenuli iz Tribunja prema Hvaru, te kako je sjedila pored  Horvatinčića koji je cijelo vrijeme sjedio za upravljačkim pultom i gledao naprijed, a ona u klupi pored njega okrenuta prema natrag.

- Čitala sam časopis i istovremeno smo razgovarali. Govorila sam o tome što ćemo raditi te večeri na Hvaru i nešto ga pitala, a kako nije odgovarao pogledala sam prema njemu i vidjela da mu je glava klonula, pala. Viknula sam 'Tomo, Tomo', ustala i i protresla mu ramena. Nakon toga on je nekako usporeno, neprirodno, podigao glavu i položio ruke na komandni pult, a ubrzo nakon toga čula sam udarac, te pala između stola i klupe. Pokreti su mu bili neuobičajeno, dosta usporeni - svjedočila je.

Nije znala objasniti zašto je u ovom iskazu promijenila opis događaja i rekla da je stavio i položio ruke na pult, za razliku od iskaza koji je dala pred istražnim sucem kada je tvrdila da je lupao po komandama. Rekla je samo kako sada misli kako se radilo samo o pridržavanju. Također nije znala odgovoriti na pitanja sutkinje i DORH-a o tome koliko je vremena prošlo od kada je Horvatinčiću glava klonula i ona ga protresla do  sudara, kao ni na niz drugih pitanja, te je tvrdila da ni u jednom trenutku nije vidjela jedrilicu u koju su udarili.

Sutkinja izbacila sina stradalih iz sudnice

Njeno uporno ponavljanje 'ne znam' i 'ne sjećam se' izrevoltiralo je sina stradalih nautiočara Federica Salpietra. Podigao je ruke i glasno joj zapljeskao, na što ga je sutkinja Maja Šupe izbacila iz sudnice.

Na pitanje o zdravlju Tomislava Horvatinčića svjedokinja je rekla da joj on nije želio govoriti o zdravstvenim problemima. Sjetila se da je sedam ili osam mjeseci prije nesreće Tomi Horvatinčiću pozlilo u restoranu hotela, gdje je bio nakratko izgubio svijest i pao. Također, pio je tablete protiv alergija, a večer i jutro uoči nesreće žalio se na glavobolju i popio je po dvije tablete Tomapirina.

Iako je na pitanja DORH-a i sutkinje o stanju upravljačkog sustava jahte i autopilota odgovarala kako o upravljanju brodom ništa ne zna, detaljno je odgovorila na slično pitanje koje je postavio Horvatinčićev odvjetnik Branko Baica.

- S Tomom sam na brodu bila desetak puta tijekom 2,5 godine koliko smo u vezi i kad smo se nekoliko mjeseci prije ovog događaja s uključenim autopilotom vozili iz Ičića prema Cresu brod je odjednom sam od sebe počeo mijenjati smjer - rekla je Anica Dilber Đerđa.

Na pitanje sutkinje kako sad odjednom zna sve, rekla je da zna jer je tako pričao Horvatinčić koji se tog trena telefonom požalio prijatelju Neviu Sokoliću koji mu je prodao Santa Marinu. Sutkinja ju je pitala i zašto to nije rekla istražnom sucu ili nekom drugom  kasnije, na što je rekla da je nitko nije ni pitao. Na pitanje drugog Horvatinčićeva branitelja Velimira Došena Anica Dilber Đerđa ispričala je kako je Tomo nakon nesreće jako utučen i da je nekoliko puta pokušao kontaktirati djecu stradalih Talijana.

- Tomo i ja svaki mjesec idemo na groblje gdje su pokopani. Platili smo u župnoj crkvi misu za pokojnike godinu dana unaprijed - rekla je Dilber Đerđa.

Svjedočio i inspektor koji je radio očevid

Nakon Horvatinčićeve nevjenčane supruge svjedočio je Boris Seljanovski,  inspektor Lučke kapetanije Šibenik koji je nakon nesreće radio očevid.

-  Prema pravilniku o izbjegavanju sudara na moru jedrilica pod jedrima ima prednost prolaza. Jedrilica Santa Pacienca na kojoj su bili stradali Talijani nije vozila pod jedrima, već na motorni pogon. Međutim, ona je jahti Santa Marina dolazila s desne strane i stoga bez obzira bila pod jedrima ili ne imala prednost prolaska - rekao je Seljanovski (62).

Odvjetnik Baica prigovorio je iskazu svjedoka u dijelu koji se odnosi na smjer i položaj brodova u trenutku sudara, s obzirom da su vještaci, kako je naveo, utvrdili da su brodovi išli ususret jedan drugom. 

- Radarska snimka pokazuje kretanje prije sraza, to je bilo predmet vještačenja i utvrđeni su kursevi brodova, a ti kursevi koji su doveli do sraza su suprotni onome o čemu je danas govorio svjedok Seljanovski - rekao je Baica novinarima nakon ročišta.

- Shvaćamo gospodina Salpietra jer je pod stresom, ali ne znamo zašto je u tom trenutku tako reagirao, zbog lošeg prevođenja ili nečeg drugog - rekao je Baica zamoljen da komentira aplauz sina poginulih Talijana svjedokinji.

Dilber dosad nije svjedočila zbog lošeg zdravlja

Ispitivanjem svjedoka na Općinskom sudu u Šibeniku u utorak se nastavilo suđenje Tomislavu Horvatinčiću, optuženom za izazivanje pomorske nesreće u kojoj je 16. kolovoza prošle godine poginulo dvoje talijanskih nautičara.  Na sud je ponovno pozvana i Horvatinčićeva djevojka Anica Dilber Đerđe, koja je u trenutku nesreće bila s njim u gliseru Santa Marina, a dosad nije mogla svjedočiti zbog lošeg zdravstvenog stanja.

'Doživjela je traumu i ima PTSP'

Posljednji put kad je bila pozvana, naime, ispričala se zbog nedolaska i kao opravdanje je poslala medicinsku dokumentaciju Odjela za psihijatriju bolnice Rebro, po kojoj ona nije sposobna svjedočiti. Prema riječima Horvatinčićevih odvjetnika, njeno teško stanje je posljedica proživljene traume i sada ima PTSP. Od ovog svjedočenja se puno očekuje, s obzirom da je ona, uz optuženog Horvatinčića, jedini živi neposredni svjedok događaja.

Na posljednjem ročištu svjedočilo je šestero svjedoka. Najvažnije svjedočenje bilo je ono koordinatora nadgledanja i kontroliranja pomorskog prometa u Splitu Ivana Pavušića koji je rekao kako je radarski sustav zabilježio položaj i brzinu jedrilice na kojoj su plovili poginuli Talijani kao i glisera kojim je upravljao Horvatinčić. Posvjedočio je kako je jedrilica imala brzinu od četiri čvora, a Horvatinčić je jurio brzinom od 26 čvorova. 

Horvatinčić je svjedoka pitao je li prema podacima koje je zabilježio radar njegov gliser i u jednom trenutku bio bliže od 300 metara prema obali na što je Pavušić rekao da nije. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 415
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...