Obavijesti

News

Komentari 277

'Kupujemo dvanaest francuskih aviona za 999 milijuna eura'

'Kupujemo dvanaest francuskih aviona za 999 milijuna eura'

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske bit će riječi, među ostalim, o Prijedlogu odluke o nabavi višenamjenskoga borbenog aviona te o o aktualnom stanju vezanom za potrese

VIDEO

Na današnji dan prije 30 godina ustrojena je Hrvatska vojska, podsjetio je na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković čestitavši svim vojnicima, vojnikinjama, policajcima i policajkama te svim braniteljima Dan Hrvatske vojske i kopnene vojske. 

- Izražavamo zahvalnost na svemu što su napravili za slobodu - poručio je naglasivši kako je naša vojska spremna odgovoriti na sve zadaće koje se pred nju postave.

- U današnjem sve nestabilnijem svijetu, Hrvatska mora biti u stanju učinkovito zaštititi svoj teritorij i granice, nadzirati svoje nebo i more, osigurati svoju stabilnost, svoju energetsku neovisnost, a ako treba i obraniti teško stečenu slobodu - poručio je.

A nakon što zadnjih 15-godina prošle Vlade to propustile učiniti, naglasio je, oni danas donose povijesnu odluku o nabavci višenamjenskoga borbenog aviona.

- Ponosan sam na to i to činimo s poštovanjem prema našim braniteljima - poručio je.

Podsjetio je kako sadašnjim MIG-ovim vijek istječe 2024. godine. 

- Novim višenamjenskim borbenim avionima, kojim ćemo zamijeniti MIG-ove, očuvat ćemo sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i osigurati djelotvorniju zaštitu hrvatskog suvereniteta u sve tri njegove dimenzije - na kopnu, moru i u zraku te steći moćno strateško sredstvo odvraćanja i tako nacionalnu sigurnost podići na razinu koju nikada nismo imali - poručio je. 

Da smo 1991. posjedovali ovu sposobnost, naglasio je, ne bismo podnijeli tolike ljudske žrtve ni pretrpjeli izravnu materijalnu štetu procijenjenu na 37,1 milijardi dolara, što je Hrvatsku gospodarski unazadilo za petnaestak godina.

Nabavljamo francuske Rafale

Međuresorno povjerenstvo temeljito je evaluiralo ponude SAD-a, Švedske, Francuske i Izraela, podsjetio je, a Vlada je, istaknuo je, ocijenila da je ponuda Francuske najbolja. 

- Donijeli smo odluku o 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafala - 10 jednosjeda i dva dvosjeda. Izabran je višenamjenski borbeni avion najnovije generacije i smatra se jednim od najboljih na svijetu. Jedini je od četiri ponuđenih koji ima mogućnost nadzvučnog superkrstarenja, može podnijeti najviše tereta - 9,5 tona i ima najmanji radarski odraz, što ga čini djelomično nevidljivim - predstavio je Plenković dodavši kako Hrvatska dobiva ove avione u najnovijem standardu  F3-R, uvedenom 2018., čime će raspolagati najnaprednijim borbenim zrakoplovom u ovom dijelu Europe.

Naglasio je kako je francuska ponuda bila najbolja jer za najpovoljniji iznos Hrvatska dobiva najbolje ocijenjen i opremljen avion. 

- Ponuda u vrijednosti 999 milijuna eura, koja će se ostvariti kroz ugovor između dviju vlada, najpovoljnija je i pruža najbolju obročnu otplatu, koja neće ni na koji način usporiti ulazak Hrvatske u europodručje - naglasio je i zahvalio SAD-u, Švedskoj i Izraelu na kvalitetnim ponudama i trudu koji su uložili. 

Pohvalio je sve aktere uključene u ovaj proces što su sačuvali integritet i povjerljivost cijelog postupka od nacionalnog interesa skoro dvije godine.

- Posebno mi je drago da ovu odluku donosimo danas na Dan Hrvatske vojske, kao znak trajne zahvalnosti braniteljima, vojnicima, policajcima i svima koji su dali sve za Hrvatsku i koji su uvijek Domovini vjerni - dodao je Plenković. 

Ministar obrane Mario Banožić istaknuo je kako će se ovime očuvati i povećati sposobnosti i potencijali lovačke borbene komponente te će se značajno povećati ukupna borbena moć Hrvatske vojske.

- Ulaskom u ovakav angažman, Hrvatska pokazuje kako je odlučna u razvoju vlastitih obrambenih sposobnosti, kojima će doprinijeti sigurnosti i obrani države, ali isto tako i NATO-a i EU - rekao je.

S obzirom na ukupnu vrijednost projekta, dodao je, nabava višenamjenskog borbenog aviona najveći je iskorak u razvoju sposobnosti od '90-ih godina i najveća investicija u Oružanim snagama. 

Potpore za očuvanje radnih mjesta idu dalje

Vezano za popuštanje mjera, podsjetio je kako su potporama očuvali radna mjesta. Naglasio je kako s tim nastavljaju i dalje te da će kriteriji za dobivanje potpora biti isti kao i do sada. 

- Daljnjim mjerama i aktivnostima podupirat ćemo rad i opstojnost naših poduzetnika jer je zapošljavanje i očuvanje radnih mjesta jedan od najvažnijih prioriteta gospodarskog razvoja i oporavka. U  lipnju, sukladno postojećim uvjetima, nastavljamo s provedbom mjere potpora za očuvanje radnih mjesta. Kriteriji mjere, skupine poslodavaca te visina subvencije biti će isti kao do sada. Želim još jednom naglasiti kako možemo biti iznimno zadovoljni rezultatom koji su dosadašnje mjere polučile - istaknuo je dodavši kako je tržište rada stabilno te da nije došlo do havarije koje su mnogi predviđali. 

- Bez obzira na trenutno povoljan tijek epidemiološke situacije, još uvijek se nalazimo u pandemiji. Sve dok pojedini sektori osjećaju posljedice pandemije i trebaju pomoć za njeno prevladavanje, pomoć će biti prisutna - rekao je.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji, ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je kako se nastavlja pad novozaraženih i hospitaliziranih. Ovaj tjedan imamo 42 posto manje novih slučajeva nego tjedan ranije.

- Epidemiološka situacija je bolja iz tjedna u tjedan i to nije slučajno. Cijepljenje se odvija prema planu, a sa sve većim brojem cijepljenih epidemiološka slika sve je povoljnija. S obzirom na smanjenje broja pacijenata u KB Dubrava, dio zdravstvenog osoblja privremeno raspoređenog na rad tamo, vraća se u matične ustanove. Uzimajući u obzir kretanje epidemije, u naredim tjednima očekuje se daljnje smanjivanje kapaciteta za Covid-19 pacijente u KB Dubrava - rekao je.

Što se tiče cijepljenja, ministar je istaknuo kako se ono provodi povećanim intenzitetom na svim cijepnim mjestima. Do sad je utrošeno milijun i 686.585 doza, a cijepljeno milijun i 240.309 osoba - 36,9 posto odraslog stanovništva. 

- To su ohrabrujući podaci koji nam daju razloga za optimizam u ispunjavanju cilja, a to je cijepiti više od polovine punoljetnih građana do kraja lipnja - istaknuo je. 

S obzirom na nadolazeće godišnje odmore, dodao je, svim liječnicima obiteljske medicine dostavljena je uputa u vezi organizacije cijepljenja s ciljem održavanja kontinuiteta procesa neovisno o terminu docjepljivanja.

Pozvao je sve građane da se odazovu na cijepljenje. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 277
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa