Obavijesti

News

Komentari 191

'Bude li situacija ovako dobra, ublažit ćemo mjere 1. ožujka, sa ili bez poticaja lokalnih stožera'

'Bude li situacija ovako dobra, ublažit ćemo mjere 1. ožujka, sa ili bez poticaja lokalnih stožera'

Na početku sjednice Andrej Plenković je rekao da su samo Danska i Finska trenutno bolje od nas oko situacije s korona virusom, a do kraja ožujka imat ćemo 700.000 doza cjepiva, kaže Plenković

VIDEO

Na sjednici Vlade, uz informacije o aktualnom stanju vezanom za korona virus i za potres, bit će dvije odluke - o donošenju Programa mjera obnove zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije i o financiranju najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresima na tim područjima. 

Na početku sjednice Andrej Plenković je rekao da su samo Danska i Finska trenutno bolje od nas oko situacije s korona virusom.

- Dinamika cijepljenja se intenzivira, do kraja ožujka imat ćemo 700.000 doza cjepiva - kaže Plenković.

Zbog dobre situacije razmišljat će se o popuštanju mjera.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Situacija je puno bolja nego što je bila, broj preminulih je i dalje u značajnom padu. Od 15. veljače smo išli popuštanju mjera u nekoliko smjerova, smatramo da je to bilo primjereno. Želim poručili građanima da ćemo razmatrati situaciju i ako ćemo moći ići u popuštanje mi ćemo to napraviti, od 1. ožujka, sa ili bez poticaja lokalnih stožera - rekao je premijer.

Osvrnuo se i na najavu SAD-a o ukidanju viza Hrvatskoj. Kaže kako očekuje da se do ljeta završi procedura oko ukidanja viza.

POGLEDAJTE VIDEO Sjednica Vlade

Stanje na Banovini

Ministar Medved rekao je kako je osiguravanje privremenog smjerštaja pogođenom stranovništvu i dalje prioritet te da je postavljeno više od 1000 mobilnih kućica ili kontejnera. Gradu Petrinji predano je kontejnersko naselje, a priprema se gradnja naselja u Glini, kao i još dva. 

Kazao je kako su formirani mobilni timovi gdje će građani moći samo s osobnom iskaznicom i jednostavnim obrascom podnijeti zahtjev za obnovom. 

"Sutra u Petrinji planiramo sastanak s voditljima stručnih timova koji procjenjuju štete", rekao je. 

Ministar Vili Beroš iznio je nove podatke oko korona virusa i rekao kako se u skladu s dobrom epidemiološkom situacijom u KB Dubrava radi na smanjenju kapaciteta i povratku medicinskog osoblja u matične ustanove i bolnice.

Najavio je da će se građani od 22. veljače moći i preko interneta prijaviti za cijepljenje, te da je sve spremno za prelazak u drugu fazu cijepljenja, odnosno cijepljenje starijih i kroničnih bolesnika.

- Od 22. veljače sustav prijavljivanja građana zainteresiranih za cijepljenje će biti u funkciji. Prijave će biti dostupne putem javnog portala, telefonskom prijavom i kod obiteljskih liječnika - rekao je Beroš.

Ukupno je zaprimljeno više od 210 tisuća doza cjepiva, a cijepljeno je više od 87.000 osoba. 

- U većini županija prva faza cijepljenja se bliži kraju, a počinje druga faza - naveo je Beroš i dodao kako su prijavljeno više od 800 nuspojava na cjepivo, koje su većinom blage.  

Usvojena je odluka o donošenju Programa mjera obnove zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba te Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije i o financiranju najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresima na tim područjima. Detalje ovih odluka predstavio je ministar graditeljstva Darko Horvat. 

"Propisana je mogućnost predaje obrazaca preko aplikacije e-obnova. Smanjuje se navođenje potrebne dokumentacije i propisuje se obveza javnih tijela i sudova da po službenoj dužnosti dostavljaju dokumentaciju i podatke kojima raspolažu, tako da ih podnositelji zahtjeva ne moraju dostavljati. Pojednostavljuje se i postupak javne nabave. Programu mjera dodaje se procjena vrijednosti troška usluge stručnog nadzora. Produljuju se rokovi za podnošenje zahtjeva. Potresom pogođene kulturno povijesne cjeline obnovit će se  na temelju programa koji će izraditi Ministarstvo kulture. Republika Hrvatska se obvezuje na cijelom području na kojem je proglašena katastrofa u cijelosti osigurati financiranje obnove nekretnine u kojoj stanuje vlasnik ili njegovi srodnici. U model privremenog stambenog zbrinjavanja pomoći privremenih i montažnih objekata uključuje se i Fond za obnovu. Utvrđuje se i brži način uklanjanja zgrada čiji ostaci prijete sigurnosti građana. RH i lokalna samouprava obvezuje se osigurati privremeni smještaj u nekretninama kojima raspolažu za građane čiji se domovi trenutno ne mogu koristiti. Ide i program državnim potpora koje se odnose na saniranje štete i obnovu u segmentu gospodarstva. Vlada preuzima i financiranje najamnine za zamjenski stan građanima čiji su domovi zbog potresa neupotrebljivi. Sufinanciranje se odnosi na nekretnine stradale u potresu 28. i 29. prosinca 2020. i označene su oznakama N1 i N2. Korisnici financiranja najamnine su vlasnici obiteljskih kuća, stanova i zaštićeni najmoprimci, te srodnici u prvoj liniji tih ljudi, a koji su stanovali ili bili prijavljeni u oštećenoj nekretnini. Površina najamnog stana za koji će se financirati najamnina za maksimalno 35 metara kvadratnih površine stana za jednu osobu, odnosno za svaku sljedeću osobu iz kućanstva dodatnih deset kvadrata, ali ne više od površine stana ili kuće kojeg su korisnici imali prije. Iznos najamnine po metru kvadratnom je 70 kuna. Obzirom na nove štete produžuje se rok od 1. rujna 2021. za obnovu štete, pa tako i za sufinanciranje troška zamjenske nekretnine do 1. ožujka 2022. godine."

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 191
VIDEO

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...

Pokazao mi je rukom da priđem krevetu, primio me za ruku i tri puta stisnuo. Tako smo se pozdravili, rekla je za 24sata Manolićeva kći Zrnka

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije

Kad se on rodio, u svijetu su se pojavili prvi radio aparati. Bilo je to vrijeme nijemog filma, Tesla je imao tad samo 66 godina, a internet, televizija i slične stvari postojale su samo u njegovoj glavi...