Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Medicinski vještak: Vučković je umro zato što je popio kiselinu

Pukovnik Ivan Grujić bivši je predsjednik Povjerenstva za zatočene i nestale Vlade RH. On i sudski medicinski vještak svjedočit će o načinu na koji su žrtve ubijene

Zagreb: Na Županijskom sudu nastavljeno suđenje Brnimiru Glavašu
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
80 komentara

Pred vijećem zagrebačkog Županijskog suda, na suđenju Branimiru Glavašu i suoptuženicima svjedočit će pukovnik Ivan Grujić, bivši predsjednik Povjerenstva za zatočene i nestale Vlade RH. Svjedočit će i sudski medicinski vještak o načinu na koji su žrtve ubijene. 

Obdukcijom je utvrđeno da je uzrok smrti Čedomira Vučkovića konzumacija sumporne kiseline, rekao je David Mayer, sudsko medicinski vještak svjedočeći protiv Branimira Glavaša i drugih optuženih za ratne zločine na srpskim civilima u Osijeku. 

- Na Vučkovićevom tijelu tijekom obdukcije registrirane su dvije prostrijelne rane. Jedan metak pogodio ga je u lijevi dio trbuha, a drugi u desnu podlakticu, bliže laktu. One predstavljaju teške tjelesne ozljede - rekao je vještak Mayer. 

Podsjećamo, Vučković je 31. kolovoza 1991. dovezen u dvorište zgrade Sekretarijata narodne obrane u Osijeku. Zatvorili su ga u garažu, a po svjedočenju Krunoslava Fehira, Zoran Brekalo ga je natjerao da pije kiselinu iz akumulatora. Nedugo nakon toga probio je vrata garaže te je Fehir u njega ispalio pet do šest hitaca. Pogodio ga je dva puta. 

Vještak kaže kako ozljede koje je zadobio od metaka u većini slučajeva ne dovode do smrtnog ishoda. 

Zagreb: Na Županijskom sudu nastavljeno suđenje Brnimiru Glavašu | Autor: Marko Lukunic/PIXSELL Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Podsjetimo, na ročištu u ponedjeljak svjedočio je nekadašnji 'krunski svjedok',  protiv Glavaša, Krunoslav Fehir. Danas je 'obični svjedok' u slučajevima 'garaža', 'selotejp' i ubojstva Čedomira Vučkovića u kolovozu 1991. godine. 

Zagreb: Sabor raspravlja o Fondu i Zakladi hrvatskih branitelja SLUČAJ 'GARAŽA' Branimir Glavaš kazneno je prijavio Fehira za ratni zločin

Vrhovni sud odbio je Glavašev prijedlog da se Fehirov iskaz kao svjedoka izdvoji iz spisa kao nezakonit. Potom je Glavaš 30. i 31. svibnja 2019. podnio kaznenu prijavu protiv Fehira. Naveo je kako on treba imati status okrivljenika za isto kazneno djelo jer ga više ne štite odredbe koje je imao kao krunski svjedok. 

Od početka odbacuju optužbe 

Novo suđenje u slučajevima 'garaža' i 'selotejp' zakazano je nakon što je Vrhovni sud početkom siječnju ukinuo odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda iz ožujka prošle godine prema kojoj se ponovljeno suđenje Glavašu trebalo odvojiti od postupka njegovim suoptuženicima.

Zagreb: Krunoslav Fehir svjedočio na suđenju Branimiru GlavaÅ¡u SUĐENJE ZA UBOJSTVA SRBA 1991. 'Glavaš je pitao što se zbiva i naredio da ubijemo zatočenika'

Nakon što je Državno odvjetništvo protiv razdvajanja suđenja podnijelo zahtjev za zaštitu zakonitosti Vrhovni sud je ukinuo rješenje izvanraspravnog sudskog vijeća kojim je predsjedao Ivan Turudić, uvaživši većinu argumenata iznesenih u zahtjevu Državnog odvjetništva pa je zagrebački Županijski sud morao nastaviti s jedinstvenim suđenjem.

Glavaš i njegovi suoptuženici od početka odbacuju optužbe za zlostavljanja, mučenja i ubojstva osječkim Srba u slučajevima 'garaža' i 'selotejp'.

Možda vas zanima i ovo:
Message