Obavijesti

News

Komentari 75

'Izbacit ću vas iz sudnice, da li govorim mađarski ili hrvatski?'

'Izbacit ću vas iz sudnice, da li govorim mađarski ili hrvatski?'
5

Suđenje Ivi Sanaderu je nastavljeno u četvrtak nakon višetjedne stanke. Sanader je dobacivao dok je sudac diktirao zapisnik. Sudac se razljutio i opomenuo Sanadera

VIDEO

Suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu nastavljeno je nakon višetjedne stanke u četvrtak na Županijskom sudu u Zagrebu. Suđenje je bilo odgođeno jer je predsjednik sudskog vijeća Ivan Turudić bio na operaciji koljena. 

Turudić je na današnje ročište došao sa štakama. Sanadera, podsjetimo, tužitelji u objedinjenoj optužnici terete da je uzeo proviziju od Hypo banke i 10 mil. eura mita od mađarskog MOL-a.

U četvrtak je prvi svjedočio Branimir Horaček, bivši ravnatelj Uprave za energetiku Ministarstva gospodarstva. On je rekao kako je mu je Damir Polančec, bivši potpredsjednik Vlade, u lipnju 2008. rekao da će biti član tima koji će pregovarati o izdvajanju plinskog biznisa iz INA-e. Horaček je rekao kako je MOL predložio da se osim podzemnog skladišta plina izdvoji i plinski biznis jer je ostvarivao gubitke. 

Horaček tvrdi kako mu je Polančec rekao da do toga neće doći ako se utvrdi da tim izdvajanjem ta nova tvrtka ne bi mogla funkcionirati.  Na kraju su dogovorili, kaže Horaček da će država otkupiti tvrtku Prirodni plin. Država je naime trebala plinski biznis preuzeti za jednu kunu i tako na sebe preuzeti gubitke koje je taj biznis generirao. Horaček je rekao kako smatra da je dobro obavio svoj posao. Rekao je i da su ispregovarani još bolji uvjeti od početnih. 

Nakon toga je rekao kako ugovor o Prirodnom plinu ipak nije potpisan. Na pitanje zašto ugovor nisu potpisali, Horaček je rekao kako mu to nije poznato te kako su nakon Polančecove ostavke prekinute sve aktivnosti oko toga. 

Odvjetnik Marković usluge savjetovanja Vladi naplatio 2,7 mil. kn plus PDV

Nakon Horačeka je svjedočio odvjetnik Zoran Marković. On je rekao kako je njegov ured savjetovao Vladu koja je s MOL-om trebala ispregovarati izmjene i dopune međudioničarskog ugovora INA-e i MOL-a. 

- Početkom 2008. smo dobili dopis od povjerenstva za provođenje izmjena i dopuna međudioničarskog ugovora INA-e i MOL-a u kojem su nas tražili da dostavimo ponudu za obavljanje pravnih usluga. Taj se zahtjev pozvao na Zakon o javnoj nabavi. Podnijeli smo ponudu i nakon otprilike mjesec dana dobili smo dodatni upit da li možemo korigirati financijski iznos ponude. To smo učinili, korigirali smo ponudu za 10 do 20 posto, nakon čega nam je javljeno da je naša ponuda prihvaćena - rekao je Marković. Dodao je i kako mu je poznato da su pozivi za obavljanje pravnih usluga osim njima išli i još četiri ili pet odvjetničkih društava. 

Tužiteljica je pitala Markovića koliki je iznos bio u ponudi, a on je rekao da je riječ o 1,5 milijuna kuna + PDV naknade i dva milijuna kuna nagrade u slučaju uspjeha posla. 

- Nakon korekcije snizili smo ovaj prvi dio na 1,2 milijuna kuna, a drugi na 1,5 milijuna kuna - rekao je Marković. 

Marković: Prepuštanje upravljačkih prava bilo je u interesu RH 

Marković je dodao kako je na početku pregovora Vlada imala 44 posto udjela u INA-i, a MOL 25 posto plus jednu dionicu. Nakon okončanja javne ponude koja je bila u kolovozu i rujnu 2008. počeli su opet pregovarati o upravljanju kompanijom. U novoj je situaciji MOL imao 47 posto, a Vlada je ostala na 44 posto. 

- Tijekom jednog sastanka Mađari su izašli sa zahtjevom za potrebom konsolidacije što se može shvatiti kao zahtjev za promjenu upravljačke strukture odnosno da MOL traži da ima pretežiti broj članova Nadzornog odbora - rekao je Marković. Dodao je kako je odmah tražio da se tu priča zaustavi jer on o tome ne može razgovarati ni odlučivati. O zahtjevu MOL-a je odmah obavijestio Damira Polančeca. 

Polančec mu je rekao da se pristaje na takav odnos i da tehnički dogovore omjer. Na kraju su dogovorili da pet članova NO-a daje MOL, tri Vlada, a jedan dolazi iz redova zaposlenika. No postavili su stvari tako da se ključne odluke donose s kvalificiranom većinom od osam glasova. 

Marković je rekao kako je u interesu Vlade RH bilo da MOL-u prepusti upravljačka prava u INA-i jer bi u suprotnom mađarska tvrtka mogla kupiti dionice na slobodnom tržištu i doći u posjed više od 50 posto vlasništva, nakon čega bi Vlada bila preglasana. 

Sanader naljutio suca Turudića

Dok je sudac Ivan Turudić diktirao u zapisnik izjavu svjedoka, Ivo Sanader je nešto dobacio. To je razljutilo Turudića pa je Sanaderu rekao:

- Zadnji put vas opominjem da mi ne upadate u riječ, izbacit ću vas iz sudnice, je l' govorim hrvatski ili mađarski. Više puta ste već poučeni da sudac radi red u sudnici, a vi imate pravo staviti primjedbu na zapisnik. Vašim ponašanjem ste već povremeno ometali tijek postupka. U daljnjem tijeku postupka ću napraviti sve da on teče neometano.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 75
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...