Obavijesti

News

Komentari 239

Žestoki Manolić: Merčep nije heroj obrane već je izdajnik!

Žestoki Manolić: Merčep nije heroj obrane već je izdajnik!
4

Tomislav Merčep je formirao ilegalnu postrojbu i nije se uklapao u provođenje državne politike. On nije heroj obrane Hrvatske, rekao je Josip Manolić na sudu

VIDEO

Na Županijskom sudu u Zagrebu u utorak se nastavilo suditi Tomislavu Merčepu. Svjedočit će Josip Manolić i Živko Juzbašić. Manolić je 1991. bio predstojnik Ureda za zaštitu ustavnog poretka. Juzbašić, član vlade nacionalnog jedinstva, izjavio je u filmu 'Paviljon 22' da su 1991. najveći kriminalci pušteni iz zatvora i naoružani te da je daleko od fronte ubijeno ili nestalo više od 700 ljudi.

- Merčep je formirao ilegalnu postrojbu i nije se uklapao u provođenje državne politike. On nije heroj obrane Hrvatske, odbio je sudjelovati u proboju za Vukovar, to je izdaja! Merčep nije heroj nego izdajnik - bio je žestok u svom svjedočenju Manolić. 

Dodao je kako je Merčep svojom samovoljom napravio veliku štetu Hrvatskoj. Istaknuo je da optuženi Merčep nikada nije nikoga slušao te da je radio protuzakonite stvari. 

Manolić je u svjedočenju kazao kako je prvi put za Pakračku poljanu čuo od jedne građanke koja mu se požalila da je njezin rođak tamo zatvoren. On joj je na to kazao kako tamo nema logora, ali je onda pričao sa Smiljanom Reljićem koji mu je rekao da zna za Merčepovu grupu koja je organizirala ilegalni zatvor i da tamo ilegalno zatvaraju ljude.

Čuo je i da su zatvorenike zlostavljali i likvidirali. Manolića su pitali i za Velesajam te je kazao da su znali za sve u državnom vrhu. Branitelj ga je potom pitao zašto nisu ništa poduzeli:

- Šta smo trebali napraviti?! Uhapsiti Merčepa - grmio je Manolić

Dodao je da je predsjednik Tuđman imao politiku da se ne uhićuje 'naše ljude' jer bi to bio dobar materijal za neprijatelja.

U nastavku svjedočenja Manolić je govorio o prirodi karaktera optuženog Merčepa. Istaknuo je da je Merčep autoritet stekao strahom, a opisao ga je kao paranoika i rastrojenog.

Merčep je bio miran dok je u sudnici svjedočio Manolić. Cijelo vrijeme se smješkao. U jednom trenutku od srca se nasmijao kad je Manolić rekao da su 'Merčepovci' ljude koji su imali funkcije u bivšoj Jugoslaviji nazvali 'komunjarama'.

Tereti ga se za mučenje i ubojstva civila

Merčep, kojeg se tereti za ratni zločin, u tom istom filmu tvrdi da je on u tom zloglasnom Paviljonu 22 bio svega jednom, i to kratko na 15 minuta, i da ne zna što se u njemu događalo.

Podsjetimo, Merčep je optužen da je od 8. listopada do sredine prosinca 1991. osobno naređivao pričuvnoj postrojbi MUP-a nezakonita oduzimanja slobode, mučenja i ubojstva civila. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 239
VIDEO

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada
DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali
MALI IVAN JOŠ JE U BOLNICI

DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali

Dijete se i dalje nalazi u bolnici, a nakon otpusta iz bolnice, djetetu se priznaje usluga smještaja u adekvatnu udomiteljsku obitelj ili ustanovu socijalne skrbi - odgovorili su za 24sata iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad.