Obavijesti

News

Komentari 84

Šeks: Sve informacije prije 1992. sam čuo samo iz medija

Šeks: Sve informacije prije 1992. sam čuo samo iz medija
11

Merčep je optužen da je od listopada do polovice prosinca 1991. naredio mučenje i ubojstva 43 civila. Gregurić je tada bio premijer, a Šeks potpredsjednik Sabora

VIDEO

Bivši potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks u ponedjeljak je svjedočio na suđenju Tomislavu Merčepu. Istaknuo je kako je od 10. travnja do 10. kolovoza 1992. godine bio glavni hrvatski tužitelj te da je s te pozicije čuo za kazneni postupak uz kojeg se veže Merčepa. Dodao je kako je sve informacije prije toga čuo samo iz medija. Šeks je ispričao kako je Merčepa upoznao 1989. godine i zna da je on bio ključna figura u osnivanju HDZ-a u Vukovaru. Dodaje kako zna i da su Merčepa 1991. godine prekomandirali u Zagreb, gdje je bio savjetnik u MUP-u.

Vladimir Šeks je na sudu rekao kako zna i da je Merčep krajem 1991. godine bio na gospićkom području i na području Pakračke Poljane, te da su ga mediji označavali kao čovjeka koji je ključan za obranu države. 

- Čuo sam kako je Merčep neformalno figurirao kao vođa postojbe pričuvnog sastava MUP-a u Pakračkoj Poljani, ali nikada formalno nije imenovan zapovjednikom - rekao je Šeks. 

Gregurić: Za ništa nisam znao, Merčep me nije kontaktirao

Bivši predsjednik hrvatske Vlade Franjo Gregurić također je svjedočio u nastavku suđenja bivšem savjetniku ministra unutarnjih poslova Tomislavu Merčepu. Istaknuo je kako u vrijeme dok je bio predsjednik koalicijske Vlade nije dobio nikakve službene informacije o situaciji na Pakračkoj Poljani. Kaže kako ga Merčep nije ni kontaktirao. Gregurić je na Županijskom sudu u Zagrebu kazao kako on ni uži kabinet Vlade nisu bili upoznati s aktivnostima na terenu.

Bivši predsjednik Vlade je rekao kako je prve informacije o situaciji na tom području dobio putem tiska. Naglasio je da je u to vrijeme Vlada nastojala osigurati nesmetan život građana u Hrvatskoj. 

- Sjećam se da je 14. studenog 1991. godine bila sjednica Vlade koju je vodio Franjo Tuđman. Na sjednici se govorilo da se mora uvesti red među paravojne postrojbe, a to se prvenstveno odnosilo na HOS - rekao je Gregurić. Dodao je i da tadašnja Vlada nije dobivala informacije od Josipa Perkovića, ni od tajnih službi. Kaže kako su takve informacije dobivali predsjednik Tuđman te ministri obrane i unutarnjih poslova.

Merčep je optužen da je od listopada do polovice prosinca 1991. kao zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a naredio nezakonito uhićenje 52 osobe te mučenje i ubojstva 43 civila sa zagrebačkog, kutinskog i pakračkog područja.

Na prošlom ročištu Josip Perković, jedan od osnivača hrvatskih tajnih službi i tadašnji pomoćnik ministra obrane rekao je kako je svoje bilješke o događajima s terena o Merčepovoj postrojbi poslao državnom vrhu. Rekao je da su iz bjelovarskoga zbornog područja stizale pritužbe na neprofesionalno ponašanje "merčepovaca". Perković je prvi svjedok koji je u dosadašnjem dijelu suđenja rekao da je Merčep zapovijedao postrojbama na području Pakraca i Gospića.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 84
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...