Obavijesti

News

Komentari 23

Maček: Prijedlozi ugovora Ine i MOL-a izglasani su jednoglano

Maček: Prijedlozi ugovora Ine i MOL-a izglasani su jednoglano
5

Ratko Maček tvrdi da se ne sjeća detalja oko izmjene ugovora, ali da se sjeća kako je bila "najvažnija zaštita interesa Hrvatske, plinski biznis i čuvanje cijena plina"

VIDEO

Bivši glasnogovornik vlade Ratko Maček rekao je kako su sve odluke na predsjedništvu HDZ-a, nakon rasprave, donošene jednoglasno pa tako i odluka o promjeni međudioničkog ugovora s MOL-om.

- Ne sjećam se ni jedne sjednice, a bio sam na svima od 2003., na kojoj zaključci nisu bili jednoglasni. Uloga predsjednika stranke bila je da predsjeda i on je bio moderator te je davao riječ svima koji su se javljali, ali su svi zaključci bili plod rasprave - rekao je Maček.

Svjedočeći na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu, Maček je kazao kako su članovi predsjedništva HDZ-a posebno glasovali o promjeni međudioničkog ugovora s MOL-om te o izdvajanju plinskog poslovanja i skladištenju plina. Prema optužnici Sanader je želio pogodovati MOL-u tako da iz Ine izdvoji plinsko poslovanje koje je ostvarivalo gubitke. Maček tvrdi da se o tom pitanju vodilo posebno računa.

- Bilo jako bitno da možemo utjecati na cijenu plina. To je bila 2008., kada je Ina strašno loše stajala, a Ukrajina je zatvarala ventile. Postojala je opasnost da cijena plina eksplodira. Razmišljalo se politički, ali s naglaskom na socijalnu osjetljivost - rekao je Maček. Dodao je kako se ne sjeća o čemu se točno razgovaralo oko promjene ugovora s MOL-om, ali da se sjeća kako je bila "najvažnija zaštita interesa RH, plinski biznis i čuvanje cijena plina". 

- Danas plin skače za 33 posto, tada bi skočio za 150 posto jer država nije mogla kontrolirati cijenu - rekao je Maček.

Rekao je i da je prezentacije o izmjeni ugovora iznosio tadašnji ministar gospodarstva Damir Polančec, te da se raspravljalo u tri navrata.

Tužiteljica je na kraju pitala Mačeka vodi li se protiv njega kakav slučaj na sudu, a on je odgovorio da se vodi u slučaju Fimi Media.

- Tko je prvooptuženi u tom slučaju? - pitala je tužiteljica.

- Gospodin doktor Ivo Sanader!

Špoljarić prozvala DORH i Olgicu Spevec

Nakon Mačeka, na klupu za svjedoke sjela je Vesna Špoljarić iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. Govorila je o događaju iz prosinca 2009. Ispričala je kako je početkom 12. mjeseca u pisarnicu ušla Petra Petrović, tajnica Olgice Spevec, predsjednice AZTN-a te zatražila da urudžbira dokument. Tajnica je rekla da je to dopis koji je bio dostavljen Sanaderu i Polančecu. Radi se o dopisu vezanom za Upravni predmet o ocjeni koncentracije INA-MOL. U njemu je stajalo kako MOL treba prodati Tifon da bi se izbjegla dubinska analiza koncentracije INA-MOL. 

Špoljarić je rekla kako je uočila da je datum na dopisu travanj, te je pomislila da se radi o pogrešci. Nakon što je upitala Petrović, ona joj je rekla kako je datum ispravan te da spis stavi pod redoslijedom odnosno pod travanj. Špoljarić je to odbila napraviti jer je pod istim urudžbenim brojem već postojao neki drugi predmet. Kazala je kako je zbog neposluha degradirana na poslu. 

Obratila se DORH-u i to u prosincu lani nakon što je suđenje protiv Sanadera već počelo. Tvrdi da se sve pokušava zataškati jer DORH nije reagirao. Stoga je o svemu obavijestila Jadranku Sloković, braniteljicu Ive Sanadera. 

Tužiteljica je uložila prigovor na iskaz Vesne Špoljarić. Rekla je kako nije istina da ništa nisu napravili. Naprotiv, učinili su sve da provjere njezine tvrdnje i došli do zaključka da je sporni dopis pisan u realnom vremenu te da o tome postoje pisani tragovi.

Suđenje se nastavlja sljedeći tjedan svjedočenjem Damira Polančeca, Ivana Šukera i Wolfganga Kulterera.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.