Obavijesti

News

Komentari 1

Na suđenju trojici generala svjedoči Peter Galbraith

Na suđenju trojici generala svjedoči Peter Galbraith
1

Galbraith, koji je obavljao dužnost veleposlanika SAD-a od '93. do '98. četvrti put svjedoči Haagu, ali uz nazočnost predstavnice američke vlade

VIDEO

Bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith počeo je u ponedjeljak u Haagu svjedočiti na suđenju trojici hrvatskih generala Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, optuženima za ratne zločine počinjene tijekom Oluje. Galbraith je svjedočio prije točno pet godina na suđenju Slobodanu Miloševiću, a 2006. bio je svjedok na suđenjima bivšem vođi krajinskih Srba Milanu Martiću, te šestorici bosansko-hercegovačkih Hrvata optuženih za zločine počinjene tijekom rata u BiH gdje se uglavnom bavio hrvatskom politikom prema BiH. Galbraith se već tijekom svjedočenja na suđenjima Miloševiću i Martiću bavio i Olujom kada je ocijenio da u toj operacije nije bilo etničkog čišćenja jer je većina srpskog stanovništva odmah napustila teritorij, ali je bilo zločina.
- Hrvati nisu počinili etničko čišćenje u Krajini, iako su počinili teške povrede ljudskih prava... stanovništvo je otišlo prije dolaska Hrvata, vjerojatno s pravom strahujući od toga što bi Hrvati mogli učniti - rekao je Galbraith na suđenju Miloševiću.
- Hrvatska je bila umiješana u mnogo nezakonitog i kriminalnog ponašanja tijekom operacije Oluje. To je uključilo dopuštanje sustavnog paleža domova i imovine srpskog stanovništva nakon što je otišlo. To je uključilo ubijanje nekoliko stotina osoba koje su ostale. To je uključilo napore Tuđmana, koji je po meni bio rasist, da spriječi Srbe, građane Hrvatske, u povratku u njihove domove - kazao je na suđenju Martiću Galbraith.
On je na tim suđenjima kazao kako su i on osobno i američka vlada stalno i javno kritizirali povrede ljudskih prava koje su počinili Hrvati i "koje su bile teške i neoprostive" te na njih upozoravali na susretima s Franjom Tuđmanom i drugim hrvatskim dužnosnicima. Galbraith je na tim suđenjima opisao kako se početkom kolovoza 1995. pridružio na traktoru koloni izbjeglica kod Siska kako bi ih zaštitio od napada.
Galbraith je na tim suđenjima kazao kako je za planiranje hrvatske vojne akcije saznao 21. srpnja 1995., odnosno 15-ak dana prije samog početka Oluje i tvrdio je da SAD u planiranju Oluje nije sudjelovala, a privatna vojna kompanija MPRI sudjelovala je samo kroz programe obuke.
On je na suđenju Miloševiću svjedočio da je Hrvatskoj tada prenio stajalište SAD-a da Washington "niti odobrava niti se protivi" vojnoj akciji, kao i da Hrvatska u slučaju da zapadne u teškoće ne može računati na pomoć SAD-a.
Galbraith je tijekom svjedočenja na suđenju Miloševiću kazao kako Knin tijekom granatiranja nije bio razoren odnosno nije bilo većih oštećenja u gradu, što je teza koju zastupaju obrane trojice generala, nasuprot stajalištu haškog tužiteljstva.
Bivši američki ambasador također je svjedočio da je "određeni dio srpskog stanovništva otišao jer su im vođe naredile a ne zbog vojne akcije", što je također teza koju zastupaju branitelji hrvatskih generala.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi