Obavijesti

News

Komentari 0

Na terenu su dan i noć, a MUP im neće platiti prekovremene

Na terenu su dan i noć, a MUP im neće platiti prekovremene
3

Ovime nam žele ukrasti samo po jednoj smjeni između 6 i 8 sati. Naša smjena ne traje 12 sati, kako oni žele prikazati, već između 18 i 20 sati, ogorčeni su policajci

VIDEO

Policajcima koji danonoćno rade s izbjeglicama na istoku Hrvatske, prema naputku koji je iz MUP-a poslala pomoćnica ministra Sanja Čanković, za mjesec listopad neće isplatiti sve prekovremene sate koje su policajci stvarno i odradili na terenu. U dopisu koji su dobile policijske uprave koje u PU vukovarsko-­srijemsku šalju policajce na ispomoć, iz Kabineta ministra upozorili su da se u prekovremene sate ne može ubrojiti putovanje iz matične uprave ili postaje do odredišta. Ovdje je riječ o radu na području Tovarnika, Opatovca i Bapske uz granicu sa Srbijom.

- Zahtijevamo da se uputa povuče u najkraćem roku, jer je i u suprotnosti s kolektivnim ugovorom - reagirali su u Sindikatu policije Hrvatske (SPH).

Bune se i policajci. Prema tom naputku, najviše će biti zakinuti oni iz PU brodsko­-posavske. Da bi, primjerice, iz matične postaje stigli do Tovarnika ili Opatovca na smjenu koja im počinje u 20 sati, na radnom mjestu u svojoj bazi moraju biti već u 16 ili 17 sati.

- Tad nam službeno i počinje radno vrijeme. Do odredišta u službenim vozilima i odorama putujemo tri do četiri sata. Smjena nam završava ujutro u osam, a u bazi smo u 11 sati ili u podne, ovisno o kojoj postaji je riječ. Ovime nam žele ukrasti samo po jednoj smjeni između 6 i 8 sati. Naša smjena ne traje 12 sati, kako oni žele prikazati, već između 18 i 20 sati – pobunili su se brodsko­posavski policajci.

Oni nisu jedini koje MUP želi zakinuti. Jedinice interventne i zasebne policije koje dolaze na ispomoć s juga i sjevernih PU smještene su u vojarni u Vinkovcima. Njihovo radno vrijeme, jutarnja smjena, počinje u sedam kako bi do osam sati došli do Opatovca ili Bapske. No MUP tumači da im ta dva sata dolaska i odlaska ne treba platiti. Tvrde ni da im ne trebaju platiti put iz matične uprave do Vinkovaca, kao niti povratak doma s terena.

- MUP-­ovo tumačenje je u suprotnosti s Kolektivnim ugovorom. Zahtijevamo da se ti sati priznaju kao prekovremeni. U protivnom ćemo biti prisiljeni pokrenuti sudske sporove -  kažu u SPH.

Reagirali su i u Sindikatu kriminalističke policije. Oni pak upozoravaju kako neke policijske uprave pravilno isplaćuju satnicu, druge ne. Neki se drže kolektivnog ugovora, napominju, neki ne. Tumače ga po naputku pomoćnice ministra.

­ U Kolektivnom ugovoru jasno stoji 'ukoliko se službenici i namještenici organizirano upućuju na rad na terenu (osiguranje utakmica, preprata) u stvarno odrađene sate ubraja im se i vrijeme putovanja do mjesta rada na terenu kao i vrijeme putovanja provedeno na povratku s mjesta rada na terenu'. 

- Osiguranje utakmica i preprata samo su navedeni kao primjeri. Očito gospođa Čanković ne razumije da umjesto utakmice može biti osiguranje, u ovom slučaju, izbjeglica. Što svakako kolektivnim ugovorom nismo mogli predvidjeti, niti se mogu svi primjeri istaknuti. Svima je jasno što je prekovremeni rad - pojašanjavaju u policijskim sindikatima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...