Obavijesti

News

Komentari 26

Na udaru politike: Ljepotice i zvijeri u političkim vodama

Na udaru politike: Ljepotice i zvijeri u političkim vodama
1

Sudeći prema njihovom izgledu na početku i kraju mandata, muškarci bavljenje politikom zapravo podnose lošije od žena. Stres čini svoje, kažu stručnjaci

VIDEO

Žene u Hrvatskoj daleko su od ravnopravnosti s muškarcima ako je posao kojim se žele baviti politika. Iako je odredba da u Saboru treba biti najmanje 40 posto žena donesena još 2008., u ovom sazivu ima ih 26 posto, a i tu brojku treba uzeti s rezervom jer dobar dio ih je uskočio kao zamjena za muške kolege koji su dobili funkcije u Vladi i ministarstvima. I nije to pitanje diskriminacije u strankama, stvar je jednostavno u tome da hrvatski birači nemaju povjerenja u žene. Na prošlim parlamentarnim izborima žene su osvojile manje od 20 posto glasova, a na lokalnoj razini situacija je još gora. 

U općinskim i gradskim vijećima sjedi samo 15 posto žena. Možda ne bi bilo loše da birači razmisle o svojim navikama jer, barem sudeći prema njihovom izgledu na početku i kraju mandata, muškarci bavljenje politikom zapravo podnose lošije od žena. 

- To se vidi na premijerima i ministrima, gotovo svim ljudima koji su obnašali važne funkcije. Stres čini svoje – kaže mr.sc. Damir Jugo, dekan Edward Bernays Visoke škole za komunikacijski menadžment. Možda je najveću promjenu doživio Ivo Sanader. Pionir trgovine erotskim materijalima u Jugoslaviji i zamjenik ministra vanjskih poslova u Tuđmanovoj Hrvatskoj 2003. je osvojio birače uvjerivši ih i da glasaju za neki bolji, uljuđeniji HDZ. Nacija se zaljubila u vitkog i mladolikog 50-godišnjaka pravilnih crta lica. 

Šest godina kasnije na cjedilu nas je usred krize ostavio neki korpulentan čovjek izgužvanog lica i bijele kose. I na Zorana Milanovića se, otkad je premijer, sve više “lijepe” kile i sjedine. - Na Milanoviću je stres ostavio trag. On je kao osoba vrlo uporan i tupi svoje do besvijesti, što je vrlo antipatično. To se sad već vidi i na njegovu izgledu. U zadnje vrijeme je malo ‘pokisnuo’ – kaže mr. sc. Karlo Blagus, predavač na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld.

>>> Više pročitajte u Expressu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...