Obavijesti

News

Komentari 34

Na udaru su kritika: 'Naivnost Belgije nas stajala 130 mrtvih'

Na udaru su kritika: 'Naivnost Belgije nas stajala 130 mrtvih'
1

Ako u Belgiji nastave jesti svoju čokladu i uživati, a ne razmišljati da dio muslimana koji su tamo organizira napade, neće biti sposobni boriti se protiv njih, kaže izraelski ministar

VIDEO

Džihadistički napadi u Bruxellesu su oživjeli kritike belgijskog upravljanja imigracijom i slabosti policije i njezinih obavještajnih služba, što vlasti odbacuju i traže europsku suradnju.

Dan nakon samoubilačkih napada u kojima je 31 osoba ubijena i 270 ranjeno u zračnoj luci i u metrou belgijske prijestolnice, najoštrija osuda u srijedu stiže iz Izraela.

 "Ukoliko u Belgiji nastave jesti svoju čokladu i uživati u životu, a ne razmišljati da dio muslimana koji su tamo organizira terorističke napade, neće biti sposobni boriti se protiv njih", izjavio je izraelski ministar informiranja Israel Katz.

Turska je dodala ulja na vatru navodom da je 2015. uhitila i deportirala Ibrahima El Barkaouia, koji je u srijedu s bratom Khalidom identificiran među trojicom bombaša samoubojica napada u Bruxellesu. "Belgijanci su nam rekli da su ga oslobodili", rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Ipak najveći šok je priredio francuski ministar financija Michel Sapin koji je već u utorak navečer govorio o "belgijskoj naivnosti prema islamističkoj radikalizaciji i plemenskom uređenju u nekim četvrtima", aludirajući na općinu Molenbeek u kojoj je odrastao osumnjičeni za organiziranje napada u Parizu 13. studenoga sa 130 mrtvih Abdelhamid Abaaoud, jedan od bombaša samoubojica Brahim Abdeslam i njegov brat Salah, jedini preživjeli iz napada. U Molenbeeku je u petak uhićen Salah Abedslam nakon 4 mjeseca bijega u kojem su mu pomagala braća El Bakraoui.

Belgijski ministar vanjskih poslova Didier Reynders je tv-kanalu TV5Monde rekao da se oni u Belgiji "moraju suočiti s problemima u nekim četvrtima i u nekim gradovima, ne samo u Molenbeeku već i drugdje, ali da se ista rasprava mora voditi i drugdje u Europi, posebice u Francuskoj".

Francuski premijer Manuel Valls se ogradio od svog ministra financija i "odbio davati lekcije belgijskim prijateljima".

U Parizu su kritike upućene Belgiji odmah nakon napada u studenom, kao i nakon uhićenja Salaha Abdeslama, kada je otkriveno da se najtraženiji čovjek u Europi mogao skrivati četiri mjeseca u Bruxellesu.

 "Naivnost Belgije nas je stajala 130 mrtvih", rekao je u srijedu bivši francuski antiteroristički sudac Alain Marsaud i u belgijskom dnevnom listu Le Soir i doveo u pitanje sposobnost belgijskih interventnih snaga i obavještajnih službi.

Stručnjak za terorizam u norveškom institutu istraživanja obrane NDRE Thomas Hegghammer je relativizirao optužbe upućene belgijskim vlastima i rekao da se to "danas zbiva u Belgiji, ali isto bi se moglo dogoditi i drugdje".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije